Οι ευθύνες δεκαετιών ΠΑΣΟΚ- ΝΔ για το ενεργειακό της Κρήτης- Το καλώδιο που θα λειτουργούσε το… 1996 και ακύρωσε ο Κων. Μητσοτάκης! (έγγραφο)

Άλλοτε “έλυναν” το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης με νέες μονάδες ή αναζητώντας επί χρόνια χώρους (που δεν έβρισκαν, όπως έλεγαν) για νέα εργοστάσια, κι άλλοτε με το υποβρύχιο καλώδιο, που συχνά γίνονταν δυο υποβρύχια καλώδια.

Στην Κρήτη επί σχεδόν 30 χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όλο… έλυναν το ενεργειακό του νησιού, κι όλο άλυτο έμενε! Μάλιστα μιλούσαν (και μελετούσαν, όπως έλεγαν) μια διπλή γραμμή υποβρύχιας καλωδιακής διασύνδεσης, που σύμφωνα με τα προγράμματα της ΔΕΗ, θα ξεκινούσε ως έργο το 1992 και θα λειτουργούσε το… 1996!

Φυσικά, τίποτε από όλα αυτά δεν υλοποιήθηκε (ούτε και σε αυτό το θέμα), πέρα από τα πολλά λόγια που λέγονταν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Κρήτη ή στις δεκάδες και επί χρόνια.

Το νησί έμεινε στην πραγματικότητα ακάλυπτο στις αιχμές της ενεργειακής ζήτησης και πολύ συχνά, για να αποφευχθεί το μπλακ άουτ, η “πολιτική” ήταν η εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση περιοχών. Ειδικά μέσα στο καλοκαίρι, με τις επισκέψεις χιλιάδων τουριστών.

Το καλώδιο εξαγγέλθηκε ως επίσημη πολιτική από τον τότε πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου, το 1988, αλλά είχε αναφερθεί και παλιότερα, τουλάχιστον από το 1983.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τότε της ΔΕΗ, το έργο θα ξεκινούσε το 1992 και θα ολοκληρωνόταν το 1996. Δηλαδή, θα έπρεπε η Κρήτη να είναι συνδεμένη με το ηπειρωτικό δίκτυο εδώ και 23 χρόνια!

Κι όμως αυτοί που έμειναν στα λόγια, σήμερα ασκούν κριτική για το ότι στην Κρήτη δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα της ενεργειακής επάρκειας και δεν έχουν προχωρήσει το “μικρό καλώδιο”, που ξεκινά ως έργο αυτές τις ημέρες, αλλά και το μεγάλο, που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί από το 2020.

Δείτε:

Έπεσαν οι υπογραφές των συμβάσεων για την μικρή διασύνδεση της Κρήτης – Παρουσία Γ. Σταθάκη (Βίντεο & φωτο)

Ξεκινά η “μικρή διασύνδεση” της Κρήτης- Αυτό είναι το πλοίο που θα ποντίσει το καλώδιο σε βάθος 950 μέτρων (βίντεο)

Μέσα στον μήνα η προκήρυξη του καλωδίου Κρήτη- Αττική- Στρατηγικούς επενδυτές αναζητά η “Αριάδνη”

Η εξαγγελία Παπανδρέου

Η εξαγγελία του Ανδρέα Παπανδρέου του 1988 προέβλεπε ότι στα Χανιά θα δημιουργείτο ένας σταθμός ο οποίος θα υποδεχόταν, μέσω υποβρυχίου καλωδίου, το ρεύμα που θα ερχόταν από αντίστοιχο σταθμό της Πελοποννήσου. Δηλαδή, σε κάθε περίπτωση, αυτό σχεδιαζόταν ήταν αυτό που σήμερα ονομάζουμε “μικρή διασύνδεση”.

Την εξαγγελία Παπανδρέου συγκεκριμενοποίησε σε κόστος η ΔΕΗ και ο τότε πρόεδρός της, Γ. Μπιρδιμίρης. Το έργο είχε κοστολογηθεί στα 25 δισ. δραχμές.

Επανήλθε το 2010 από την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, στη διάρκεια του 4ου εθνικού συνεδρίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Η διασύνδεση των νησιών αποτελεί εθνική προτεραιότητα με πολλαπλά οφέλη». Και ύστερα έγινε μπλακ άουτ…

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ στις 16 Φεβρουαρίου 1990, ανέφερε: “Η διοίκηση της ΔΕΗ θεωρεί ως κατεπείγον το πράγματι οξύ πρόβλημα της κάλυψης των αναγκών της Κρήτης σε ηλεκτρική ενέργεια και ειδικότερα το έργο της καλωδιακής σύνδεσης της Κρήτης το οποίο αντιμετώπισε με υπευθυνότητα η οποία επέβαλε την επίσπευση διαδικασιών με παράλληλη σοβαρή διερεύνηση των παραμέτρων του έργου”.

Λίγο μετά, τον Νοέμβριο, ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Κων. Μητσοτάκη, παρουσιάζει στη βουλή έγγραφο της ΔΕΗ για να απαντήσει στη σχετική ερώτηση βουλευτών του ενιαίου Συνασπισμού. Και ανακοινώνει ακόμα και ημερομηνία λειτουργίας του καλωδίου. Το έργο θα ξεκινήσει το 1992 και θα ολοκληρωθεί το 1996, ανέφερε το έγγραφο!

Διαβάζουμε από τα πρακτικά της Βουλής της 9ης Νοεμβρίου 1990

“Στην με αριθμό 1665/11-10-90 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Μ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ, Π. ΚΟΣΙΩΝΗ, Κ. ΡΗΓΑ, Δ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, Ν. ΓΑΛΑΝΟΥ και Γ. ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ δόθηκε από τον Υπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας η ακόλουθη απάντηση.

“Σας διαβιβάζουμε φωτοαντίγραφο του υπ` αριθ. 1723/26-10-90 εγγράφου της ΔΕΗ το οποίο περιέχει την απάντηση στην ερώτηση.

Ο Υπουργός

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΗΘΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ Δ/ΝΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Βαθμός ασφαλείας:

Βαθμός προτεραιότητας

ΑΡ/ΗΜ ΓΒΓΔ/Α 1723 26 ΟΚΤ 1990

Προς: Υπουργείο Βιομηχανίας

Ενέργειας και Τεχνολογίας

Δ/νση Οργάνωσης

Τμήμα Κοινοβουλευτικού

Ελέγχου

Μιχαλακοπούλου 80

10192 – ΑΘΗΝΑ

Περίληψη: Ερώτηση Βουλευτών κ.κ. Μ. Δρεττάκη, Π. Κοσιώνη, Κ. Ρήγα, Δ. Ανδρουλάκη, Ν. Γαλανού και Γρ. Γιάνναρου.

Σχετικά:

α. Έγγραφό σας 26176/16.10.90

β. Π.Ε. 1665/11.10.90

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές κ. κ. Μ. Δρεττάκης, Π. Κοσιώνης, Κ. Ρήγας, Δ. Ανδρουλάκης, Ν. Γαλανός και Γρ. Γιάνναρος, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

α. Για την κάλυψη των αναγκών της Κρήτης θα εγκατασταθεί μία Μονάδα συνδυασμένου κύκλου ισχύος από 110 έως 150 MW σε χώρο εφαπτόμενο με το Σταθμό Αεριοστροβίλων Χανίων. Η μονάδα αυτή θα αποτελείται από δύο Αεριοστροβιλικές Μονάδες που προβλέπεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το Φεβρουάριο και Απρίλιο του 1992 και από μία Ατμοστροβιλική Μονάδα η οποία προβλέπεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το Φεβρουάριο του 1993.

β. Το έργο της σύνδεσης της Κρήτης με υποβρύχιο καλώδιο με το δίκτυο της Ηπειρωτικής Ελλάδας της ΔΕΗ αναμένεται να αρχίσει

ΣΕΛΙΔΑ 3546

εντός του 1992 και να τελειώσει το 1996.

Α. ΓΚΑΜΠΛΕΤΣΑΣ

Βοηθός Γενικός Δ/ντής

Κοινοποίηση:

– ΥΒΕΤ Δ/νση Ηλεκτροπαραγωγής”.

Ένα καλώδιο… στον αέρα!- Η ακύρωση του έργου από τον Κων. Μητσοτάκη

Κι ενώ η ΔΕΗ διατεινόταν, ακόμα και την εποχή της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι το έργο θα υλοποιηθεί, ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός ακύρωνε κάθε σκέψη. Λίγο μετά από αυτή την επίσημη αναφορά στη Βουλή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ΔΕΗ ανακοινώνουν στη Βουλή και πάλι, με αφορμή ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ότι “η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή λόγω της σοβαρότητας του θέματος από τη ΔΕΗ”! Δηλαδή, ενώ υπήρχε και χρονοδιάγραμμα του έργου,  η τότε κυβέρνηση ξαναθέτει προς μελέτη το έργο! Στην ουσία για να το στείλει στις καλένδες και να αφήσει ακάλυπτη την Κρήτη.

Πολύ ξεκάθαρα, πλέον, στις 3 Ιουνίου 1992 ο τότε πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ακυρώνει κάθε σχεδιασμό, όταν επισκέπτεται την Κρήτη και μιλώντας για το ενεργειακό μεταξύ άλλων σημειώνει ότι “με την απατηλή υπόσχεση της καλωδιακής σύνδεσης η Κρήτη είχε εγκαταλειφθεί από το ΠΑΣΟΚ στην τύχη της”.

Στις 23 Ιουλίου 1992 σε άλλη ερώτηση στη Βουλή, η απάντηση της ΔΕΗ είναι πλέον απορριπτική, σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές αναφορές: “οι κυβερνήσεις της 8ετίας 1981-1989 αντί να ξεπεράσουν τις δυσκολίες των γνωστών τοπικών αντιδράσεων και να εξασφαλίσουν έγκαιρα το χώρο για τη δημιουργία νέου σταθμού στην Κρήτη οδήγησαν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κρήτης σε πλήρες αδιέξοδο ανακοινώνοντας μία απόφαση -λαιμητόμο για την Κρήτη το 1988”.

Το καλώδιο συνεχίζει να υπάρχει στα ετήσια σχέδια της ΔΕΗ ακόμα και την πρώτη δεκαετία του 2000. Φυσικά ουδέποτε έγινε καμιά διαδικασία, ούτε πολιτική αναφορά, μέχρι το 2010, όταν η τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τίνα Μπιρμπίλη, επανέφερε με δηλώσεις της το θέμα.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί