Όλες οι αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις – Τι να προσέξετε

Εν αναμονή της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων βρίσκονται οι φορολογούμενοι, οι οποίοι θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου να τις καταθέσουν, αν η διαδικασία αρχίσει μέχρι τέλος του μήνα. Στα σχέδια της ΑΑΔΕ είναι να τρέξει η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ μέσα στον Ιούλιο.

Τι αλλάζει όμως, στις φετινές φορολογικές δηλώσεις;

Πρώτη αλλαγή είναι ότι κάθε σύζυγος, ανεξάρτητα αν το ζευγάρι επιλέξει να υποβάλει κοινή η χωριστή δήλωση, θα μπορέσει να λάβει χωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά ποσά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά, τότε αυτά θα επιστρέφονται στον κάθε ένα δικαιούχο χωριστά. Αν βέβαια οι σύζυγοι το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν χωριστή δήλωση. Συγκεκριμένα, είχαν έως 28/02 το δικαίωμα να το επιλέξουν, και μόνο για όσος γάμους γίνουν εφεξής μπορούν ακόμα να χρησιμοποιήσουν αυτή την εφαρμογή για τα ζευγάρια. Όσον αφορά βέβαια μόνο τις φετινές δηλώσεις, διότι η δυνατότητα θα επανέλθει ξανά για όλους, τους δύο πρώτους μήνες του 2020.

Δεύτερη αλλαγή είναι η εξαίρεση από το τέλος επιτηδεύματος ορισμένων επιπλέον κατηγοριών φορολογούμενων, δηλαδή των αδρανών επιχειρήσεων, των εταιρειών που βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης ή υπό εκκαθάριση, των αγροτών που είναι ενταγμένοι σε συνεταιρισμούς, αγροτικών και σχολικών συνεταιρισμών, καθώς και των φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Για την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και τον υπολογισμό του φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα ισχύ συγκεκριμένη κλίμακα.

Στον υπολογισμό του φόρου δίδεται και έκπτωση έως 1.900 με 2.100 ευρώ για τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς και για τα εισοδήματα των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

enikonomia.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί