Η παράταξη “Ηράκλειο Εν- Αλλαγή” για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων

Ανακοίνωση από τη δημοτική παράταξη “Ηράκλειο Εν- Αλλαγή” με υποψήφια δήμαρχο τη Λιάνα Σταρίδα, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων:

Στις 21 Μαρτίου 1960 η αστυνομία του καθεστώτος του Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής, πνίγει στο αίμα ειρηνική διαδήλωση, πυροβολώντας εν ψυχρώ εναντίον φοιτητών που διαδήλωναν στην πόλη Σάρπβιλ κατά των  φυλετικών διακρίσεων, ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους.  Αποτέλεσμα 70 νεκροί και 170 τραυματίες. Σε ανάμνηση αυτής της τραγικής μέρας η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ως Διεθνής Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων.

Αν και πέρασε πάνω από μισός αιώνας από το τραγικό αυτό συμβάν, στις μέρες μας, σε όλο τον κόσμο, παρατηρείται μια διαρκώς επιταχυνόμενη αναζωπύρωση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της βίας κατά των πιο αδύναμων ομάδων, των μεταναστών, των παιδιών, των γυναικών, των οικονομικά ασθενεστέρων. Τυφλό μίσος σε οτιδήποτε διαφέρει από την αντίληψη του ρατσιστή, είτε έχει να κάνει με το χρώμα του δέρματος, την θρησκεία, την καταγωγή, το φύλο, τις προτιμήσεις, ακόμα και την ιδεολογία.

Η πρόσφατη πετυχημένη εκδήλωση μας για τις κακοποιημένες γυναίκες ανέδειξε και φώτισε μια σημαντική πτυχή του συνολικού προβλήματος. Ως κοινωνία δεν πρέπει να σιωπούμε, να κωφεύουμε, να γυρνάμε την πλάτη. Να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας. Να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την παράνοια.

 

Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα.

Δεν ήμουν τσιγγάνος.

Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα.

Δεν ήμουν κομμουνιστής.

Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα.

Δεν ήμουν Εβραίος.

Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα,

Δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει

 Λουθηρανός πάστορας- θεολόγος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί