Τί απαντά στο Candiadoc ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ για το Πολιτιστικό, το διαρκές σκάνδαλο δεκάδων εκατ. €

Με αφορμή το σχόλιο του Candiadoc για το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ, Μηνάς Καπετανάκης, μας έστειλε απάντηση την οποία δημοσιεύουμε στη συνέχεια.

Δείτε: Το διαρκές σκάνδαλο δεκάδων εκατ. € στο Ηράκλειο, η επιχείρηση εξωραϊσμού και ο “πολιτισμός για μια ελιτ”

Μόνο δυο- τρία σημεία, που θέτει ο κ. Καπετανάκης, επιχειρώντας να απαντήσει στο σχόλιο, σε ό,τι αφορά στη σημερινή δημοτική αρχή, σημεία τα οποία έχουμε και άλλες φορές αναδείξει:

Υποστηρίζουμε σταθερά ότι η ευθύνη και της σημερινής δημοτικής αρχής είναι σημαντική καθώς διατήρησε το σκάνδαλο και το επέκτεινε. Και το σημειώνουμε με τη φράση “έκανε τα ίδια και χειρότερα”, καθώς η δημοτική αρχή Λαμπρινού είναι εκείνη που μιλούσε για μεγάλο σκάνδαλο. Τί έκανε για να αλλάξει το σκάνδαλο; Στην ουσία αποδέχτηκε τα δεδομένα που είχε καταγγείλει και προχώρησε και παραπέρα με τον διαγωνισμό της δεύτερης φάσης στην οποία η πραγματικότητα είναι αδιαμφισβήτητη: ένας ενδιαφερόμενος “γίγαντας” του χώρου των εργολαβιών, με σχεδόν μηδενική έκπτωση. Πόσο διαφορετικό είναι από αυτό που γράψαμε ότι στην ουσία δόθηκε η δεύτερη φάση με απευθείας ανάθεση;

Η δημοτική αρχή Κουράκη δεν είχε αναγνωρίσει σκάνδαλο, σε αντίθεση με τη δημοτική αρχή Λαμπρινού. Τί έκανε λοιπόν η νυν δημοτική αρχή για να αναδείξει τα πραγματικά θέματα που είχαν προκύψει, να προκαλέσει η ίδια μια συζήτηση και να περιγράψει το πρόβλημα;

Πώς αξιοποίησε τα πορίσματα που συνέταξαν οι επιθεωρητές, τα οποία περιγράφουν κακοτεχνίες, παραλείψεις και σπατάλες;

Επέτρεψε για μεγάλο διάστημα να έχει την ευθύνη του έργου ο ίδιος άνθρωπος που το είχε ξεκινήσει και άρα- αμέσως ή εμμέσως- έχει την ευθύνη γι αυτό που θεωρούσε ή θεωρεί σκάνδαλο η διοίκηση Λαμπρινού.

Σημειώσαμε ότι τελικά τον απομάκρυνε όχι γι αυτά που έκανε ή δεν έκανε ως επικεφαλής του έργου, αλλά επειδή έγραψε ένα άρθρο και αμφισβήτησε τη δημοτική αρχή.

Για τις εμπλοκές που υπήρξαν στη δεύτερη φάση του έργου, με την εργολαβία, θα έπρεπε ίσως να ξεκαθαρίσει περισσότερο τα πράγματα. Φυσικά και υπήρξαν συνεχή έγγραφα και των δυο πλευρών που έφερναν την εργολαβία στα “όριά της”. Ασφαλώς και τα θυμάται ο κ. Καπετανάκης. Ναι, οι εμπλοκές είχαν να κάνουν με τον τότε υπεύθυνο του έργου, τον οποίο απομάκρυνε αργότερα η δημοτική αρχή, αλλά ήταν ο υπεύθυνος που είχε και εκείνη στο έργο. Και δεν τον απομάκρυνε- επαναλαμβάνουμε- για τους χειρισμούς του αλλά για την αρθρογραφία του.

Όσον αφορά στο “ανακριβές”, όπως ισχυρίζεται ο κ. Καπετανάκης, του προσδιορισμού του κόστους, δε θα προσθέσουμε τίποτε περισσότερο πέραν από την αναφορά του ίδιου του δημάρχου Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινού, στη συνεδρίαση της 11ης Ιουλίου 2016. Το βίντεο περιλαμβάνεται στο σχόλιο. Ο ίδιος ο δήμαρχος προσδιορίζει το κόστος στα 52 εκατομμύρια και αναρωτιέται, “τί συνέβη και από τα 22-23 εκατομμύρια φτάσαμε στα 52;”

Η απάντηση του προέδρου της ΔΕΠΤΑΗ

Για πολλοστή  φορά  επιχειρείτε ανάλυση για την διαχρονική διαχείριση του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, σε μια λογική ίσων αποστάσεων που καταντά ισοπεδωτική και αδικεί πρωτίστως την δημοσιογραφική  σας ευθυκρισία.

Όσον  αφορά σε αυτά που αναφέρετε για την πρώτη φάση  του έργου, ας απαντήσουν εκείνοι που το διαχειρίστηκαν.

Όσον αφορά στη δεύτερη φάση, εν συντομία, επειδή έχουμε απαντήσει πολλές φορές, σας υπενθυμίζω τα εξής:

  • Για να είστε δίκαιος, ίσως θα θέλατε να προσθέσετε στην ανάλυσή σας για το κόστος του έργου (η οποία ειρήσθω εν παρόδω περιλαμβάνει ανακριβή στοιχεία) ότι η δεύτερη φάση ολοκληρώνεται δίχως την παραμικρή υπέρβαση στον προϋπολογισμό.
  • Για να είστε δίκαιος επίσης, ίσως θα θέλατε να διευκρινίσετε ότι ο όρος «απευθείας ανάθεση» για την δεύτερη φάση, συνιστά  δική σας ερμηνεία της πραγματικότητας. Ουδεμία απευθείας ανάθεση  έγινε.  Αντιθέτως διεξήχθη διαγωνισμός, στον οποίο προσήλθε πράγματι ένας ανάδοχος. Η επιλογή  να ακυρώσουμε τον  διαγωνισμό για δεύτερη  φορά και να διεξάγουμε και τρίτο, πέρα του ότι δεν διασφάλιζε την παρουσία επιπλέον υποψηφίων αναδόχων, έθετε σε κίνδυνο την χρηματοδότηση του έργου.
  • Για να είστε δίκαιος, τέλος, ίσως θα θέλατε να μας διευκρινίσετε τι ακριβώς εννοείτε ότι η παρούσα σημαντική αρχή έκανε τα ίδια και χειρότερα; Σας επαλαμβάνω ότι η δεύτερη φάση ολοκληρώνεται δίχως υπέρβαση στον προϋπολογισμό, εντέχνως και χωρίς παραπάνω καθυστερήσεις, από την στιγμή που λύθηκαν  τα όποια προβλήματα με τον εργολάβο.  Την ίδια στιγμή που παλεύουμε να αποφύγουμε την απένταξη που κληρονομήσαμε. Ποια  άλλη επιλογή είχαμε και ποια είναι η δική σας πρόταση; Να εγκαταλείπαμε το έργο και να πετούσαμε τα εκατομμύρια που είχαν δοθεί μέχρι τότε στα σκουπίδια; Σε ποιον  τομέα συγκρίνεται η δική μας διαχείριση, με την διαχείριση  προηγούμενων δημοτικών αρχών και είναι «ίδια και χειρότερη»; Ποια σκοτεινά σημεία ακριβώς έχετε εντοπίσει που αφορούν στο διάστημα που αναλάβαμε εμείς;
  • Και κάτι ακόμα, είστε πολύ έμπειρος και οφείλετε να γνωρίζετε ότι ο Δήμαρχος Ηρακλείου, αυτός ο Δήμαρχος Ηρακλείου δεν θα απομάκρυνε ποτέ ένα ικανό στέλεχος απλώς και μόνο εξαιτίας ενός άρθρου σε εφημερίδα.  Η υπεραπλούστευση μοιάζει πολύ με το ψέμα κι εσείς φημίζεστε για την ειλικρίνειά σας.  Καλό θα ήταν να μην υπεραπλουστεύετε με τέτοιον  τρόπο λοιπόν.   Ξέρετε καλά ότι οι λόγοι της εν λόγω  απομάκρυνσης είναι πιο περίπλοκοι και σημαντικοί.
  • Από εκεί και πέρα, αν το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο είναι έργο για την «ελίτ», κάντε λίγη υπομονή και θα το διαπιστώσετε στην πράξη.

Η κριτική,  ακόμα και η  πιο αυστηρή, όπως έχει πει πολλές φορές ο Δήμαρχος, είναι ευπρόσδεκτη. Αλλά  η κριτική επί δικαίων και αδίκων επί της ουσίας δεν αποτελεί κριτική, αλλά τσουβάλιασμα.

 

Μηνάς Καπετανάκης

                                                                                                              Πρόεδρος ΔΣ ΔΕΠΤΑΗ ΑΕ ΟΤΑ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί