Η Ε.Ε. προετοιμάζεται και για την πτώση της Τερέζα Μέι

Ένα αποκαλυπτικό έγγραφο που αφορά τις παρασκηνιακές διεργασίες στις Βρυξέλλες για το Brexit παρουσιάζει ο Observer. Σύμφωνα με αυτό η Κομισιόν προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αλλαγής κυβέρνησης ή πρωθυπουργού στη Μεγάλη Βρετανία. Σε «συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής» καλεί η Μέι. Στηρίζει δημοψήφισμα για τη συμφωνία ο Κόρμπιν.

Διπλωματικό έγγραφο από συνάντηση πρεσβευτών της Ε.Ε. και υψηλόβαθμων αξιωματούχων αποκαλύπτει την προσπάθεια να εξασφαλιστεί πως ο νέος πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να «ξηλώσει» στη συμφωνία αποχώρησης.

Σύμφωνα με τα πρακτικά το δεξί χέρι του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σελμάιερ βρίσκεται πίσω από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σημειώνοντας ότι «πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως το βασικό σημείο των περαιτέρω διαβουλεύσεων δεν είναι η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας».

Ο Observer αναφέρει ότι στο έγγραφο ο Σελμάιερ φέρεται να προτείνει μια μικρότερη παράταση για το Brexit, σίγουρα όχι τρεις μήνες που ζητάει η Τερέζα Μέι, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί χάος στην Ε.Ε..

Ουσιαστικά, ο φόβος στις Βρυξέλλες είναι ο εξής: Μια μακρά παράταση του Brexit θα έδινε στη Βρετανία τη δυνατότητα να μην συμμετέχει μεν στις ευρωεκλογές, αλλά να παραμείνει κράτος-μέλος της Ένωσης με δικαίωμα ψήφου και επηρεασμού των κεντρικών αποφάσεων, όπως ο προϋπολογισμός του μπλοκ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σελμάιερ εισηγήθηκε ότι θα πρέπει να ζητηθεί από την Μέι να συμπεριλάβει στην επιστολή της για παράταση του Brexit και δέσμευση πως η Βρετανία δεν θα αναμειχθεί στον μακροχρόνιο σχεδιασμό της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της παράτασης  παραμονής της στο μπλοκ. Αυτή η δέσμευση θα πρέπει να ισχύει και για τους διαδόχους της στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής όπου η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα ζητήσει παράταση στην έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. με στόχο να καταφέρει να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιό της.

Κάτι τέτοιο, πάντως, φαντάζει απίθανο, καθώς, μετά από ακόμη μια χαοτική εβδομάδα, η Τερέζα Μέι ηττήθηκε εκ νέου εντός βρετανικής Βουλής. Οι Βρυξέλλες φοβούνται πως δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για επιτυχία και προετοιμάζονται για… αλλαγή φρουράς στη Ντάουνινγκ Στριτ.

«Έντιμο συμβιβασμό» ζητά η Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, από την πλευρά της, απευθύνει έκκληση για ένα «έντιμο συμβιβασμό» καθώς για τρίτη φορά προσπαθεί να τους πείσει να υποστηρίξουν τη συμφωνία της για το Brexit.

Σε άρθρο της στην κυριακάτικη Telegraph, η Βρετανίδα πρωθυπουργός σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η απόρριψη της συμφωνίας θα σήμαινε ότι «δεν θα αποχωρήσουμε απ’ την Ε.Ε. για πολλούς μήνες ακόμη, αν αποχωρήσουμε».

Η Μέι έχει δώσει τελεσίγραφο στους υποστηρικτές του Brexit να εγκρίνουν τη συμφωνία της μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Μαρτίου, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια αναβολή πέραν και της 30ης Ιουνίου, κάτι που θα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπής του διαζυγίου.

Προειδοποιεί επίσης ότι η Βρετανία θα αναγκαστεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, στα τέλη Μαΐου, αν παραταθούν οι συνομιλίες.

«Αν η πρόταση είναι να επιστρέψουμε στην αφετηρία και να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία, αυτό θα σημάνει μια πολύ μεγαλύτερη παράταση – σχεδόν σίγουρα θα απαιτούσε να συμμετάσχει το Ηνωμένο Βασίλειο στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», γράφει ακόμη.

«Η ιδέα να προσέλθουν οι Βρετανοί στις κάλπες για να εκλέξουν ευρωβουλευτές τρία χρόνια αφού ψήφισαν να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. δεν έχει νόημα. Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ισχυρός συμβολισμός της συλλογικής πολιτικής αποτυχίας του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να φέρει σε ψηφοφορία τη συμφωνία της την ερχόμενη εβδομάδα για τρίτη φορά, και ενώ έχει ήδη δεχθεί αλλεπάλληλες ήττες στο κοινοβούλιο.

«Θα είναι δύσκολο να δικαιολογήσουμε μια ψηφοφορία, αν γνωρίζουμε ότι θα την χάσουμε», δήλωσε σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ, σημειώνοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση θα θέσει για τρίτη φορά τη συμφωνία της πρωθυπουργού προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, μόνο αν πιστεύει ότι θα εγκριθεί.

Στηρίζει δημοψήφισμα για τη συμφωνία ο Κόρμπιν

Σε εξέλιξη βρίσκεται, όμως, μια μεγάλη συζήτηση και στο εσωτερικό των Εργατικών με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να στηρίξει ένα δημοψήφισμα για τη συμφωνία της Τερέζα Μέι, αλλά να σημειώνει ότι στόχος παραμένει μία καλύτερη συμφωνία αποχώρησης.

Ειδικότερα, δύο βουλευτές των Εργατικών, οι Πίτερ Κάιλ και Φιλ Ουίλσον, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο του κόμματος για το Brexit, Κιρ Στάρμερ, ετοιμάζονται να καταθέσουν τροπολογία με την οποία θα ζητούν η συμφωνία της Μέι με την Ε.Ε. να τεθεί υπόψιν του βρετανικού λαού σε νέο δημοψήφισμα.

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι ο βρετανικός λαός θα έχει τον τελικό λόγο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Παρόλα αυτά ο Κόρμπιν ξεκαθάρισε ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν θα στηρίξουν τη συμφωνία της Μέι, τονίζοντας ότι «θεωρούμε ότι είναι ένα τυφλό Brexit, το οποίο θα κάνει τεράστια ζημιά στην οικονομία μας».

Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία της πρωθυπουργού θα μπορούσε να περάσει από το Κοινοβούλιο με ψήφους ορισμένων ανταρτών των Εργατικών, οι οποίοι, όμως θα θελήσουν να τη στηρίξουν με το σκεπτικό ότι θα μπορούσαν να αντιστρέψουν το Brexit σε ένα δημοψήφισμα.

Ο Κόρμπιν, παράλληλα, δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αν η πρωθυπουργός χάσει άλλη μια ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit.

«Είχαμε ήδη μια ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Κόρμπιν στο Sky News. «Η κυβέρνηση θα φέρει προφανώς για άλλη μια φορά τις προτάσεις της στο Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα. Φαντάζομαι ότι θα ηττηθεί και πάλι, όλη αυτή η διαδικασία που κάνουν είναι να παίζουν καθυστέρηση.»

«Νομίζω πως σε εκείνο το σημείο μια πρόταση μομφής θα είναι κατάλληλη. Σε εκείνο το σημείο θα μπορούμε να πούμε ότι πρέπει να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές», πρόσθεσε ο ηγέτης των Εργατικών.

Σημειώνεται ότι βάσει της συμφωνίας με την Ε.Ε. η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει απ’ το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στις 29 Μαρτίου.

efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί