Το διαρκές σκάνδαλο δεκάδων εκατ. € στο Ηράκλειο, η επιχείρηση εξωραϊσμού και ο “πολιτισμός για μια ελιτ”

Να το ξαναθέσω, καθώς αυτές τις ημέρες το περίφημο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο ήρθε κι πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή τις συναυλίες της Συμφωνικής της ΕΡΤ και ταυτόχρονα άρχισαν οι τσακωμοί για την “πατρότητα” του έργου, ξεχνώντας όμως πολλά άλλα:

Υπάρχει άραγε καμιά αμφιβολία ότι το περίφημο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Ηρακλείου είναι ένα διαχρονικό σκάνδαλο σε βάρος της πόλης του Ηρακλείου, των δημοτών και του δημοσίου συμφέροντος;

Είναι άραγε ψέματα ότι το κόστος του από τα περίπου 20-21 εκατομμύρια που ξεκίνησε η δημοπράτησή του το 2006, έχει φτάσει να τριπλασιαστεί;

Ακόμα και ο ίδιος ο σημερινός δήμαρχος Ηρακλείου περιέγραφε κάποτε το σκάνδαλο και τον τριπλασιασμό του κόστους, μιλώντας στη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου 11 Ιουλίου 2016 (δείτε το βίντεο από τη 1 ώρα.10′)

 

Είναι άραγε ψέματα ότι μια ειδικών, κατά την επιστήμη και τη διοικητική αρμοδιότητα, έχουν αποφανθεί ότι από την αρχή σχεδόν μέχρι το τέλος (το σήμερα, δηλαδή) υπάρχουν πολλά σκοτεινά και περίεργα σημεία;

Είναι ψέματα ότι το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε το 2014 στην απένταξη του έργου από τα ευρωπαϊκά προγράμματα λόγω και των καθυστερήσεων αλλά και των όσων περιέγραφαν με τις εκθέσεις τους οι αρμόδιοι για τον έλεγχο φορείς και παράγοντες;

Είναι ψέματα ότι είναι σε εκκρεμότητα η επιστροφή των 11 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, που προκύπτουν από αυτήν ακριβώς την απένταξη;

Είναι άραγε ψέματα ότι η σημερινή δημοτική αρχή, που είχε καταγγείλει ως σκάνδαλο της προηγούμενης το πολιτιστικό, όχι μόνο συνέχισε την ίδια πολιτική, αλλά έκανε και χειρότερο, με την έννοια ότι η ίδια μιλούσε για σκάνδαλο αλλά το επέκτεινε;

Είναι ψέματα ότι το 2015 ουσιαστικά προχώρησε στην απευθείας ανάθεση της δεύτερης φάσης του έργου, προϋπολογισμού πάνω από 11 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία “ΚΑΣΤΩΡ”, συμφερόντων Μπόμπολα; Η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν – περιέργως- η μοναδική που κατέθεσε προσφορά για να πάρει την εργολαβία, και μάλιστα με έκπτωση κάτι λιγότερο από… 1,4%!

Είναι ψέματα ότι ακριβώς την ίδια μέθοδο είχε επιλέξει η προηγούμενη δημοτική αρχή, ένα χρόνο νωρίτερα, και την είχε καταγγείλει η σημερινή, μετά και την ακύρωση της σχετικής διαδικασίας που έγινε μέρες των δημοτικών εκλογών;

Είναι ψέματα ότι όλη η δεύτερη φάση έγινε μέσα σε διαδικασίες συνεχόμενων αντεγκλήσεων (και δικαστικών) του δήμου με τον εργολάβο;

Είναι ψέματα ότι το πολιτιστικό κέντρο, που ασφαλώς δεν είναι σε χρήση της πόλης και των πολιτών αλλά επιλεγμένων φορέων και παραγόντων, θα κοστίσει τελικά κοντά στα 60 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ουδέποτε να ανταποδώσει στον πολιτισμό και τη δημιουργία του τόπου; Φαντάζεται κανείς αν αυτά τα 60 εκατομμύρια πήγαιναν σε υποδομές πολιτισμού και άλλες στην πόλη, τί όφελος πραγματικά θα υπήρχε;

Τα οικονομικά και άλλα σκάνδαλα

Αυτό το έργο είχε χαρακτηριστεί ως το “οραματικό” για την πόλη του Ηρακλείου. Κατάντησε όμως μνημείο μεσσιανισμού αλλά και αδιαφάνειας…  Το Πολιτιστικό Κέντρο του Ηρακλείου, που κατασκευάζεται εδώ και 13 χρόνια και, αν και θα έπρεπε να έχει παραδοθεί στις αρχές του 2010, ουδείς γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί, είχε αρχικό προϋπολογισμό 30,9 εκατομμύρια ευρώ, στη δημοπρασία δόθηκε με 22 εκατομμύρια και τώρα προβλέπεται να ξεπεράσει τα… 53- 54 εκατομμύρια!

Ήδη για τις δαπάνες και τις απίστευτες υπερβάσεις επικρατεί σκότος στην πόλη, αν και υπάρχουν ήδη αναφορές στον εισαγγελέα και τουλάχιστο μία εισαγγελική έρευνα. Ενώ υπάρχει και μια τιμωρία από την ΕΕ, που χρηματοδότησε το έργο με 11 εκατ. ευρώ, αλλά πήρε πίσω την απόφαση εξαιτίας την καθυστερήσεων.

Η αδιαφανής και σκανδαλώδης διαχείριση δεν φορτώνεται μόνο στην προηγούμενη δημοτική αρχή (που φυσικά έχει την μεγαλύτερη ευθύνη, και λόγω του ότι διαχειρίστηκε επί πολύ χρόνο το έργο) αλλά και στην νυν, η οποία, ανάμεσα στα άλλα έδωσε περίπου με απευθείας ανάθεση στον Μπόμπολα η δεύτερη φάση του έργου. Με έκπτωση… 1,4%!

Για να προχωρήσει αυτό το μεσσιανικό έργο, φαγώθηκε ένας προϊστάμενος του έργου, που διαφωνούσε με τις διαδικασίες και τις δαπάνες, αλλά και το πώς αντιμετωπιζόταν ο εργολάβος, διορίστηκε στη θέση του άλλος, εκ της ομάδας των συμβούλων, και άρα απολύτως έμπιστος του προηγούμενου δημάρχου, διορισμός που ήταν στα όρια του νόμου και καταγγέλθηκε ως παράνομος με πορίσματα και έγγραφα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκηση (ΣΕΕΔΔ) και του ΑΣΕΠ. Ο διορισμός καταγγελλόταν επί χρόνια ως παράνομος και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά το παράξενο είναι ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή αρνήθηκε να συμμορφωθεί. Το περίεργο είναι ότι η νυν δημοτική αρχή δεν άλλαξε επί χρόνια τα πράγματα, διατήρησε μέχρι ένα σημείο τον υπεύθυνο του έργου στη θέση του, και εκείνος ως πρόεδρος της επιτροπής διαγωνισμού, εισηγήθηκε την ανάθεση στον Μπόμπολα! Και τελικά τον απέλυσε λόγω ενός άρθρου που έγραψε!

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου ξεκίνησε ως ιδέα το 1975, επί δημαρχίας του αείμνηστου, Μανώλη Καρέλλη, με πρόταση του επίσης αείμνηστου, Ανδρέα Καλοκαιρινού, παλιού δημάρχου της πόλης. Η αντιπρόταση σ’ αυτή την ιδέα ήταν, αντί να γίνει ένα κολοσσιαίο μέγαρο μεγάλου κόστους, που θα είχε τεράστιες δυσκολίες στην οικονομική και στη λειτουργική διαχείριση, να γίνονταν μικρά πολιτιστικά κέντρα στις συνοικίες. Η πρόταση αυτή, τότε και στη συνέχεια, θεωρήθηκε περίπου «προβοκατόρικη» για το μεγαλόπνοο σχέδιο…

Έγιναν κάποιες μελέτες στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από τη δημοτική αρχή Ασλάνη και το 2004 επικαιροποιήθηκαν από τη δημοτική αρχή Κουράκη.

Ο προϋπολογισμός, όπως ανακοινώθηκε από τον Γ. Κουράκη και έγραφαν οι εφημερίδες  στις 4 Οκτωβρίου του 2004, θα έφτανε τα 30,9 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωση των εργασιών θα γινόταν σε 4 χρόνια από την έναρξή τους.
Κατά κτίριο, ο προϋπολογισμός είχε ως εξής:
Κτίριο Α: (επιφάνεια 547 μ2) 962,580,00
Κτίριο Β: (επιφάνεια 996 μ2 ) 1.957.450,00
Κτίριο Γ: (επιφάνεια 1.873 μ2) 2.911.230,00
Κτίριο Δ: (επιφάνεια 5.764μ2 ) 13.191.490,00
Κτίριο Ε: (επιφάνεια 2.818μ2) 4.548.790,00
Χώροι στάθμευσης: (επιφάνεια 11.500μ2) 6.750.000,00
Περιβάλλων χώρος: (εντός οικοπέδου, επιφάνεια 2.500μ2) 587.500,00

Τα κτίρια Γ,Δ,Ε ανέλαβε η κυβέρνηση, μέσω των κονδυλίων των κοινοτικών προγραμμάτων, απ’ όπου εξασφάλισε ποσό 17 εκατ. ευρώ, ενώ ο δήμος και τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού  θα εξασφάλιζαν το υπόλοιπο ποσό, όπως θα προέκυπτε μετά τον διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση της εργολαβίας.

Η εργολαβική προσφορά ήταν στα 22.180.077,30 ευρώ και η σύμβαση με το δήμο υπογράφηκε στις 12 Απριλίου 2006. Η συμβατική υποχρέωση για την παράδοση του έργου ήταν, όπως προαναφέρθηκε, 4 χρόνια.

Ξαφνικά στα 36 εκατ.!

Λίγο πριν το τέλος του χρόνου της εργολαβικής συμβατικής υποχρέωσης, στα τέλη του 2009, το κτίριο ήταν μισοτελειωμένο και τα λεφτά εξαντλημένα, άγνωστο πώς, αφού ήταν όλα διασφαλισμένα, μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων, των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, ίδιων πόρων αλλά και δανεισμού του δήμου Ηρακλείου. Τότε, τον Νοέμβριο του 2009,  ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης έφερνε το θέμα στη βουλή. Η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε μόλις αναλάβει. Στο δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Κεφαλογιάννης φαίνονταν πολλά. Από τις απαντήσεις της κυβέρνησης τότε φαινόταν ότι ήδη το έργο είχε ξεφύγει. Και τα 22 εκατ. ευρώ γίνονταν ήδη… 42, με τον ΦΠΑ, δηλαδή γύρω στα 35-36 εκατ. ευρώ! Ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσης πήγαινε στο 2011. Έγραφε στην ανακοίνωση ο κ. Κεφαλογιάννης:

«Την ολοκλήρωση του έργου  «Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου» ζήτησε ο  Βουλευτής Ηρακλείου  και πρώην Υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης  από τους συναρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης αναφέροντας τους, ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που αποτελεί όραμα των Ηρακλειωτών και αντικείμενο σχεδιασμών του Δήμου για πολλές δεκαετίες ανέρχεται σε 42 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία η προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ είχε διαθέσει ποσό 21 εκατομμύρια ευρώ και 3 εκατομμύρια ευρώ τα ιδρύματα Καλοκαιρινού.

Ο πρώην Υπουργός ζήτησε από την νέα  Κυβέρνηση να πληροφορήσει την Βουλή των  Ελλήνων αν προτίθεται και από ποιους Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους  θα διαθέσει το υπόλοιπο ποσό των 16.000.000 ευρώ που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου. μέχρι το 2011 και ποια θα είναι τελικά η οικονομική συμβολή του Δήμου Ηρακλείου. 

Η Κυβέρνηση του  Γεωργίου Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι  η προηγούμενη  Κυβέρνηση της  ΝΔ για το έργο του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ διέθεσε το παραπάνω ποσό των 21.000.000,00 ευρώ, ενημέρωσε ότι το ποσό που θα καταβάλλει ο Δήμος Ηρακλείου ανέρχεται σε 4.500.000,00 ευρώ , αλλά δεν δεσμεύτηκε και δεν πληροφόρησε από ποιους Κοινοτικούς η Εθνικούς πόρους θα χρηματοδοτηθεί το υπόλοιπο ποσό των 16.000.000 ευρώ που απαιτείται για την ολοκλήρωση του»

Αποκαλυπτική ήταν η απάντηση που έδωσε στη βουλή και ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος:

«Ο συνολικός προϋπολογισμός της μελέτης είναι 42.000.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο εξοπλισμός.

Τον Ιούλιο του έτους 2003 εντάχθηκε στο ΕΠ «Πολιτισμός» μέρος του συνολικού έργου, δηλαδή 3 κτίρια και ο αντίστοιχος περιβάλλον χώρος (συγχρηματοδοτούμενο τμήμα) , προϋπολογισμού 17.000.000 ευρώ πλέον του μη επιλέξιμου για συγχρηματοδότηση ΦΠΑ. Τα άλλα δύο κτίρια και ο αντίστοιχος περιβάλλον χώρος αποτελούν το αυτοχρηματοδοτούμενο τμήμα του έργου.

Μετά από την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο κοινοπραξία τον Απρίλιο του έτους 2006, το συνολικό εργολαβικό αντάλλαγμα διαμορφώθηκε στο ποσό 22.180.077,30 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Για το συγχρηματοδοτούμενο τμήμα είναι 16.324.553,42 ευρώ και για το αυτοχρηματοδοτούμενο 5.855.523,88 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Ο φορέας μέχρι σήμερα και στα πλαίσια  του Γ ΚΠΣ, έχει χρηματοδοτηθεί από  την ΣΑΕ 014/3 για το σύνολο του επιλέξιμου για συγχρηματοδότηση ποσό, δηλαδή 16.324.853,42 ευρώ ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες ανέρχονται στο ποσό των 11.814.687,43 ευρώ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2010. Ο Δήμος Ηρακλείου δεσμεύτηκε εγγράφως (αναφορά στο ΤΔΕ) για την εξασφάλιση των πόρων του αυτοχρηματοδοτούμενου τμήματος του μη επιλέξιμου για συγρηματοδότηση  ΦΠΑ, του συνόλου του έργου και του εξοπλισμού όλου του Π.Σ.Κ.Η .»

Ο δε τότε υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  Γιάννης Ραγκούσης, παρουσίαζε την ίδια μέρα άλλο προϋπολογισμό για το έργο!  «Σύμφωνα με το τεχνικό Δελτίο ένταξης και την Σύμβαση κατασκευής, το έργο συμβασιοποιήθηκε το 2006 για το ποσό των 26.394.291,99 ευρώ, εκ των οποίων ποσό 22.394.291,99 αφορά σε συγχρηματοδότηση από το ΕΠ «Πολιτισμός» και από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου (δωρεές τρίτων, ίδιοι πόροι) που είναι και ο κύριος του έργου».

Έτσι, το ένα υπουργείο μιλούσε για εργολαβική σύμβαση περίπου 22 εκατ. ευρώ, το άλλο για 26 εκατ., ενώ ο προϋπολογισμός είχε ήδη αναμορφωθεί, το 2009, σε 42 εκατ., με τον ΦΠΑ!

“Πέταξε” στα 53 εκατ.!

Τώρα πλέον ο λόγος είναι για 45 εκατ. και 8-9 επιπλέον για τον ΦΠΑ! Ενώ ήδη ο δήμος αναζητά ποσό 11,5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (απ’ την οποία έχει δανειστεί και άλλα ποσά για το έργο), ώστε να δημοπρατήσει την επόμενη φάση των εργασιών, που είναι εσωτερικές διαμορφώσεις, εξοπλισμός κλπ.

Σε οικονομοτεχνική μελέτη που παρουσίασε η ΔΕΠΤΑΗ τον Αύγουστο του 2013 αναφέρεται (σελ. 15) ότι «το συνολικό κόστος του ΣΠΚΗ  εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 45.319.181,00€ πλέον ΦΠΑ», που υπολογίζεται πάνω από 8 εκατ. ευρώ… Δηλαδή, τελικά ένα κόστος 53-54 εκατ. ευρώ, ενώ η αρχική εργολαβική σύμβαση ήταν λίγο πάνω από τα 22 εκατ. ευρώ…

Σήμερα δεν συζητάμε διόλου για όλα αυτά, αλλά, λίγο πριν τις εκλογές, δήμαρχοι, νυν και τέως, που είναι ταυτόχρονα υποψήφιοι εκ νέου, με αφορμή εξαιρετικές πράγματι εκδηλώσεις, όπως οι συναυλίες της Συμφωνικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, δείχνουν ακριβώς την αντίληψή τους και για τον πολιτισμό και για την πόλη:

-Στο σκοτάδι τα δεκάδες εκατομμύρια και το διαρκές σκάνδαλο της κατασκευής.

-Οι εξαιρετικές συναυλίες επιχειρήθηκε να μετατραπούν σε θέαμα για μια προνομιακή ελίτ, προφανώς υποψηφίων και ψηφοφόρων: ο δήμος αντί για τους πολίτες μοίρασε τις προσκλήσεις στους παράγοντές του και υποψηφίους κι εκείνοι στους ψηφοφόρους τους.

Δείτε: Οι πολίτες έκαναν ουρές για τις προσκλήσεις, αλλά ο δήμος Ηρακλείου τις έδωσε… από το “παράθυρο”!

-Η βιτρίνα του πολιτιστικού, πέραν από τα δεκάδες σπαταλημένα εκατομμύρια ευρώ (ορφανά σε σχέση με τις ευθύνες…), κρύβει και όλη την υπόλοιπη μιζέρια της πόλης, αυτής που είναι διαμορφωμένη γύρω από το μεγαθήριο, τα λακκουβοδρόμια, τους πλημμυρισμένους δρόμους, τα γκρεμισμένα ιστορικά κτίρια (όπως του Πανάνειου) που αντί για ελεύθερους χώρους μετατρέπονται σε άλλα πολυώροφα μπετοφράγματα, τη γυμνή από πράσινο πόλη, την απογυμνωμένη από ανθρωπιά πόλη, εκείνη που ρίχνει τον πολιτισμό και την ιστορία στο “ταμείο” του Μαμωνά και όχι στην αγωγή και την ανάταση της γνώσης, της νόησης και της ψυχής…

Κι όλα αυτά που καταγράφονται έξω από τη βιτρίνα, φυσικά και έχουν υπεύθυνους. Είναι εκείνοι που διοίκησαν, που επέλεξαν, που έκαναν πολιτική… Οι διθύραμβοι, το χειροκρότημα, οι αυτάρεσκες αναφορές δεν αρκούν για να κρύψουν το μεγάλο θέμα, ούτε να διαγραφούν οι μνήμες…

 

Candiot

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί