ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του

Η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του, τονίζει ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με το Αιγαίο αναφέρει:

Η προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία, είναι απολύτως απαράδεκτη.

Στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα.

Η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του. Η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα. Ως προς το Αιγαίο ειδικότερα, επαναλαμβάνουμε ότι το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του.

Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα.

Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

«Όταν κάπου κάπου τα αεροσκάφη μας απογειώνονται στο Αιγαίο, βλέπετε πως απογειώνονται και τα αεροσκάφη από την Ελλάδα. Όμως όταν απογειωθούν τα αεροσκάφη της Ελλάδας και απογειώσουμε και τα δικά μας τότε λένε ‘”γιατί τα απογειώσατε”! Τι σημαίνει δηλαδή; Αυτά δεν είναι τουριστικά αεροπλάνα.» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ηaberturk όταν ρωτήθηκε για τις προκλήσεις στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

«Όταν εσύ απογειώνεις, τότε θα απογειωθεί και το δικό μου. Αυτή η υπόθεση δεν έχει συγχώρεση. Αν συμβεί κάτι άλλο τι θα γίνει; Aς δέσουμε τον γάιδαρο μας σε γερό κοντάρι και μετά έχει ο Θεός» πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στους ρώσικους πυραύλους S-400. Ερωτηθείς αν η χώρα του μπορεί να τους παραλάβει  χωρίς να τους χρησιμοποιήσει όπως έχει κάνει η Ελλάδα με τους S-300, o Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα αν είναι απαραίτητο, θα ενεργοποιήσει τους S-300. 

«Μα σίγουρα θα τα χρησιμοποιήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί