Προτομή του Ιωάννη Περδικάρη στην Τύλισο

Τη μνήμη μίας από τις σημαντικότερες μορφές της πολιτικής και των γραμμάτων για ολόκληρη την Κρήτη, του Ιωάννη Περδικάρη, τιμάει ο Δήμος Μαλεβιζίου, με τη φιλοτέχνηση προτομής που θα στηθεί στην κεντρική πλατεία της γενέτειρας του τιμωμένου, την Τύλισο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου ενέκρινε τη σχετική εισήγηση του Δημάρχου Κώστα Μαμουλάκη και ακολούθησε η υπογραφή της σύμβασης από τον επιφανή γλύπτη Κώστα Παγωμένο. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, ενώ σχεδιάζεται και η διεξαγωγή σχετικής ημερίδας αφιερωμένης στην μνήμη του Ιωάννη Περδικάρη, μαζί με την έκδοση ενός μικρού τόμου με τους κύριους σταθμούς της ζωής και της πλούσιας δράσης του.

Ο Δήμαρχος  Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, σε δηλώσεις του κατά την υπογραφή της σύμβασης, εξέφρασε την ικανοποίηση του, καθώς έπειτα από πολύ προετοιμασία ο Δήμος Μαλεβιζίου είναι πλέον σε θέση να αποδώσει  τις δέουσες τιμές προς μια μεγάλη μορφή που γέννησε το Μαλεβίζι και  ειδικότερα η Τύλισος.«Ο Ιωάννης Περδικάρης αποτελεί αναμφίβολα», σημείωσε ο Δήμαρχος, «μια κορυφαία πνευματική και πολιτική μορφή του τόπου μας και γενικότερα της Κρήτης, που σημάδεψε με της δράση του την νεότερη ιστορία. Με σημαντική πολεμική και πολιτική δράση ήδη από τα χρόνια των Κρητικών Επαναστάσεων, ο Ιωάννης Περδικάρης, ύστερα από την απελευθέρωση της Κρήτης, ανέλαβε κορυφαίες πολιτικές θέσεις στον τομέα της Παιδείας και με την παρουσία του σημάδεψε την ανάπτυξη της εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της Κρητικής Πολιτείας».

Παρών στην υπογραφή της σύμβασης, ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θανάσης Κύρκος και ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου, αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Ιωάννης Περδικάρης

Ο Ιωάννης Περδικάρης (1851-1909) φιλόλογος και παιδαγωγός με καταγωγή από την Τύλισο, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα στρατιωτικά, πολιτικά και πνευματικά πράγματα της Κρήτης, κατά τη μετάβαση από τον 19ο στον 20ο αιώνα.

Ήδη από το 1881 υπήρξε εξέχον μέλος του «Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου» στο οθωμανοκρατούμενο Ηράκλειο και υπήρξε ο εισηγητής της πρότασης για τον προσανατολισμό του – υπό τον Ιω. Χατζιδάκη – Συλλόγου προς την προστασία και διάσωση των κρητικών αρχαιοτήτων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας πρώτης, άτυπης αρχαιολογικής υπηρεσίας στην Κρήτη. Μεταξύ των μεγάλων επιτευγμάτων της αρχαιολογικής δράσης του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου υπήρξε η διάσωση των αρχαίων του λεηλατούμενου Ιδαίου Άντρου και της περίφημης Μεγάλης Επιγραφής της Γόρτυνας, και βέβαια η λειτουργία του πρώτου Μουσείου στο Ηράκλειο με εκατοντάδες εκθέματα, το οποίο αποτέλεσε τον πρόδρομο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Το 1896  ο Περδικάρης λαμβάνει μέρος στην επανάσταση και αναγκάζεται να φύγει εκτός Κρήτης, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο από τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής των Κρητών Επιτροπείας στην Αθήνα.

Μετά την απελευθέρωση της Κρήτης και τη δημιουργία του καθεστώτος της Κρητικής Πολιτείας διετέλεσε γραμματέας της Ανωτέρας Διευθύνσεως της Παιδείας και Γενικός Επιθεωρητής της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως.

Στις αρχές του αιώνα (1900) υπήρξε βασικός εισηγητής του πρώτου εκπαιδευτικού νόμου, ο οποίος  ήταν ιδιαιτέρως προοδευτικός για την εποχή του και σημάδεψε την  ανάπτυξη της εκπαίδευσης  της Κρητικής Πολιτείας.

Απεβίωσε στο Ηράκλειο το 1909, εποχή κατά την οποία είχε αφοσιωθεί στη διοίκηση του πρωτοποριακού για την εποχή, ιδρυμένου από τον ίδιο, ιδιωτικού Λυκείου «Ο Κοραής», ενός σπουδαίου εκπαιδευτηρίου της πόλης, το οποίο αποτέλεσε φυτώριο ορισμένων εκ των σπουδαιότερων πνευματικών και επιστημονικών μορφών της Κρήτης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί