Αποζημίωση 29 εκατ. δολάριων σε καρκινοπαθή από τη μωρουδιακή πούδρα της Johnson & Johnson

Το αστρονομικό ποσό των 29 εκατ. δολαρίων επιδίκασε δικαστήριο της Καλιφόρνια ως αποζημίωση σε καρκινοπαθή γυναίκα, που κατηγορεί τoν φαρμακευτικό κολοσσό Johnson & Johnson για την σοβαρή περιπέτεια της υγείας της.

Η Τέρι Λίβιτ ισχυρίζεται πως οι μωρουδιακές σκόνες της συγκεκριμένης εταιρείας, τις οποίες χρησιμοποιούσε κατά κόρον στο παρελθόν, τις προκάλεσαν μεσοθηλίωμα, έναν εξαιρετικά επικίνδυνο και επιθετικό καρκίνο που εκδηλώνεται στον υπεζωκότα. Η ασθένειά της διαγνώστηκε το 2017 και ήταν αυτή ήταν η πρώτη από τις δεκάδες υποθέσεις εναντίον της εταιρείας, που είναι προγραμματισμένες να εκδικαστούν εντός του 2019.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ανώτατο δικαστήριο του Οκλαντ αναγνώρισε ότι τα προϊόντα με βάση τον τάλκ, που χρησιμοποίησε η Λέβιτ, ήταν ελαττωματικά και ότι η εταιρεία δεν κατάφερε να προειδοποιήσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους για την υγεία. Για αυτό και αποφάσισε την χορήγηση αποζημίωσης ύψους  29,4 εκατομμυρίων δολαρίων για την ίδια και τον σύζυγό της.

Η εταιρεία, από την πλευρά της, δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση, αναφέροντας «σοβαρά διαδικαστικά και αποδεικτικά λάθη» κατά τη διάρκεια της δίκης, λέγοντας ότι οι δικηγόροι της γυναίκα είχε ουσιαστικά αποτύχει να αποδείξουν ότι η μωρουδιακή σκόνη περιέχει αμίαντο. «Σεβόμαστε τη νομική διαδικασία και επαναλαμβάνουμε ότι οι ετυμηγορίες της κριτικής επιτροπής δεν είναι ιατρικά, επιστημονικά ή κανονιστικά συμπεράσματα σχετικά με ένα προϊόν», ανέφερε η Johnson & Johnson σε μια δήλωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο όμιλος J&J αντιμετωπίζει περισσότερες από 13.000 αγωγές που σχετίζονται με ταλκ, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε 11 περιπτώσεις, μέχρι στιγμής, οι τρεις έχουν καταλήξει υπέρ των εναγόντων, με την εταιρεία να πληρώνει για μια από αυτές αποζημίωση ύψους 4,69 δισ. δολαρίων.

huffingtonpost.gr, με πληροφορίες από Guardian

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί