Υποπαραχώρηση λένε τώρα τις ιδιωτικοποιήσεις;

 Του Μανώλη Συντυχάκη*

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ιδιαίτερο ζήλο επισπεύδει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των 10 λιμανιών της χώρας, με τη μέθοδο της υποπαραχώρησης. Είναι στη βάση της στρατηγικής της ΕΕ για την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών, αλλά και τους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και επιδιώξεις.

Η κυβέρνηση ψεύδεται όταν λέει ότι δεν ιδιωτικοποιεί αλλά «υποπαραχωρεί» τα λιμάνια της χώρας. Μάλιστα την παρουσιάζει και ως φιλολαϊκή. Τα ίδια έκανε και το ΠΑΣΟΚ όταν έλεγε ότι το management μένει στο δημόσιο ή «ο ΟΤΕ μια μετοχή», ενώ στην πράξη έστρωνε το έδαφος της πλήρους ιδιωτικοποίησης Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

Η κυβέρνηση κρύβει πως η επιλογής της υποπαραχώρησης δραστηριοτήτων – στην παρούσα φάση και όχι ολόκληρου του λιμανιού – είναι πιο συμφέρουσα για το  μεγάλο κεφάλαιο. Ελαττώνει σημαντικά το επενδυτικό κόστος, αφού ο μεγαλοεπιχειρηματίας δεν «αγοράζει» αλλά «νοικιάζει» το πάγιο κεφάλαιο.

Η μορφή της υποπαραχώρησης δεν αλλάζει την πορεία απελευθέρωσης των μεταφορών, που υλοποιεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ως συνέχεια των ιδιωτικοποιήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνιστά απαραίτητη προϋπόθεσή του.

Ο νόμος του ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες στη βουλή, προβλέπει σημαντικές διευκολύνσεις στους υποπαραχωρησιούχους, όπως την απαλλαγή από δημοτικά τέλη. Ο λαός όμως θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα, στο όνομα της «δίκαιης ανάπτυξης». Μιας ανάπτυξης που δεν έχει καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες και προτεραιότητες. Οι ιεραρχήσεις έργων από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις,  τοπικές – περιφερειακές διοικήσεις, έχουν ένα και μόνο κριτήριο : το κριτήριο «κόστος – όφελος» για το κεφάλαιο.

Ορισμένα παραδείγματα :

1ον  στην περίπτωση της πώλησης των αεροδρομίων στη  FRAPORT. Επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ ! Πλήρης ιδιωτικοποίηση. Θυμάμαι που έβγαινε στα κεραμίδια ο ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά – πριν τον Γενάρη του 2015, κατηγορώντας τη ΝΔ για το νεοφιλελεύθερο ξεπούλημα του ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ. Αφού ανακαινίστηκε, χτίστηκε η νέα πτέρυγα κόστους 50 εκ. ευρώ με τα χρήματα του ελληνικού λαού, τους το παραδώσατε για 99 χρόνια, όπως και όλα τα υπόλοιπα.

2ον Ο κύριος Σπίρτζης – υπουργός ανάπτυξης και υποδομών – τάζοντας έσοδα για το δήμο και δουλειές για τους ντόπιους, υπέγραψε πανηγυρικά στην Κρήτη, τη ληστρική σύμβαση παραχώρησης του έργου κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδας Ηρακλείου με την εταιρεία «ARIADNE AIRPORT GROUP». Κι από κοντά όλο το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο της Κρήτης.

Όλοι διεκδικούν μερίδιο δόξας, για ένα αεροδρόμιο κατά παραγγελία των tour operators και των κατασκευαστικών ομίλων, το οποίο θα εξασφαλίζει τεράστια και σίγουρα κέρδη από την μελέτη – κατασκευή και τη διαχείρισή του στη κοινοπραξία ξένου και ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων, μέσα από παχυλές κρατικές – ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, με δανεισμό από την ΕτΕ, που θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι, με την τσάμπα εργασία εκατοντάδων εργαζομένων, που θα εργάζονται ως σύγχρονοι σκλάβοι, με τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις που έχουν εξασφαλίσει η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτό τι είναι ; Φιλολαϊκή ιδιωτικοποίηση ;

3ον Η αναβάθμιση, του ΒΟΑΚ, κόστους 2 δις ευρώ (τώρα το θυμήθηκαν αφού σκοτώθηκαν άδικα εκατοντάδες συμπολίτες μας) με σύμβαση παραχώρησης του δημοσίου στις κατασκευαστικές εταιρείες, με τριπλή χρηματοδότηση ιδιωτική, κρατική και δανεισμό από την Ε.Τ. Επενδύσεων, τα οποία θα κληθεί ο εργαζόμενος λαός να τα πληρώσει, με την επιβολή διοδίων.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις (ανεξάρτητα από τη μορφή) όλα τα άλλα κόμματα – πλην ΚΚΕ – οι δήμαρχοι, ο Περιφερειάρχης, τουριστικοί πράκτορες, μεγαλοξενοδόχοι, συμφωνούν.

Κι ενώ συμφωνούν στις βασικές στρατηγικές επιλογές, σφάζονται για το μεταφορικό ισοδύναμο, όταν, όλοι τους στη βουλή απέρριψαν την τροπολογία του ΚΚΕ για την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ για όλα τα νησιά.

Αποτελεί εμπαιγμό και για το λαό της Κρήτης η απόφαση για ένταξη των επιχειρήσεων της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο για την μεταφορά προϊόντων. Δεν πρόκειται για αναπτυξιακό μέτρο αφού ενισχύεται με ζεστό χρήμα το μεγάλο κεφάλαιο της Κρήτης και αφορά τους μεγαλοεξαγωγείς της Κρήτης και τις μεγάλες εταιρείες που εξάγουν τα προϊόντα τους ή μεταφέρουν επιβάτες, με ετήσιο τζίρο έως 40 εκατομμύρια ευρώ!!

Οι εργαζόμενοι της Κρήτης δεν έχουν κανένα όφελος από αυτό το μέτρο αφού η όποια έκπτωση εξασφαλίσουν οι επιχειρήσεις αυτές, δεν δεσμεύονται να την αποδώσουν στους επιβάτες και τους μικρούς αγρότες, ούτε σημαίνει πως οι καταναλωτές στην Κρήτη θα δουν τις τιμές των προϊόντων στα ράφια να μειώνονται.

Το ΚΚΕ έχει προτείνει μέτρα, όπως : δραστική μείωση των εισιτηρίων των επιβατών και των ναύλων των οχημάτων. Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα νησιά. άμεση κρατική επιδότηση των αγροτοκτηνοτρόφων για την κάλυψη του κόστους ακτοπλοϊκής μεταφοράς των προϊόντων τους χωρίς μεσάζοντες.

Ο ψηφισμένος πλέον νόμος, προβλέπει μεταξύ των 10 λιμανιών και του Ηρακλείου.

1ον Ο ΟΛΗ ΑΕ, έχει ήδη δώσει σε ιδιώτες την καθαριότητα, τα πάρκινγκ και τη φύλαξη του Λιμένα, και 2ον συμφωνεί με την υποπαραχώρηση χρήσης λιμενικών εγκαταστάσεων, που οδηγεί αντικειμενικά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Είναι φανερό, ότι στο Ηράκλειο προβλέπεται, η υποπαραχώρηση της κρουαζιέρας, και κατά δεύτερο λόγο – αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον – ο τομέας της εμπορευματικής δραστηριότητας, στα πλαίσια του οποίου, ήδη ο ΟΛΗ προμηθεύτηκε νέα μηχανήματα μεγάλη αξίας, όπως Κλαρκ, γερανό 500.000 ευρώ ενώ προβλέπετε και μηχάνημα ειδικό γερανό τύπου ρυμουλκό (για να βγάζει τα σκάφη στη στεριά).

Οι επενδύσεις στον τομέα της κρουαζιέρας είναι ιδιαίτερα κερδοφόρες τόσο για τους tour operators, τους εγχώριους τουριστικούς πράκτορες που θα οργανώνουν εκδρομές στο νησί, αλλά και για το παραχωρησιούχο που θα βάζει κόμιστρα φωτιά ανά επιβάτη – επισκέπτη.

Τρώγοντας έρχεται η όρεξη! Η «υποπαραχώρηση» της Κρουαζιέρας δεν αποκλείει μελλοντικά την παραχώρηση και άλλων τομέων, υλοποιώντας τα όσα λέει το σ/ν για «Συνδυασμένες Δραστηριότητες».

Το εγκεκριμένο πλέον master plan, έχει στόχο τη συνολική «αναμόρφωση» του λιμανιού του Ηρακλείου, έρχεται να κουμπώσει σταδιακά στις ανάγκες των επενδυτών, στην πλήρη ιδιωτικοποίησή του, τόσο στην κατασκευή – εκσυγχρονισμό του, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, όσο και στη λειτουργία – αξιοποίησή του, στη συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων του ΟΛΗ, οι οποίες θα περιοριστούν στις διοικητικές υπηρεσίες.

Το master plan, περιλαμβάνει διάφορες εναλλακτικές προτάσεις επενδυτικής αναβάθμισης του λιμανιού, συμπεριλαμβανομένης και της χερσαίας ζώνης που ανήκει στον ΟΛΗ Α.Ε. (κτήρια των παλιών αποθηκών, του πρώην ΚΤΕΛ και του Θεατρικού Σταθμού Ηρακλείου).

Θα αναπτυχθούν κέντρα εστίασης, αναψυχής, ναυταθλητισμού, εμπορίου. Προβλέπει κατασκευή νέου λιμένα για ενοικίαση της στάθμευσης μικρών σκαφών με την τοποθέτηση πλωτών προβλητών, εκσυγχρονισμό του επιβατικού σταθμού της προβλήτας Ι, επέκταση του νέου επιβατικού σταθμού, στην προβλήτα ΙΙ. Προβλέπει ακόμη και υδατοδρόμιο. Καθώς επίσης και αξιοποίηση του ιστορικού ενετικού λιμένα του Ηρακλείου με το κάστρο του Κούλε και τα Νεώρια.

Κι ενώ πράγματι θα μπορούσε αυτό το master plan, το σχέδιο αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης και του ίδιου, να αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους της πόλης, τους επισκέπτες της, οι αστικές κυβερνήσεις και το κράτος τους, σχεδιάζουν την ιδιωτικοποίησή του, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων στα πλαίσια ενός συνολικότερου σχεδιασμού που προβλέπει την μετατροπή όλου του παραλιακού μετώπου του Ηρακλείου, από τα Λινοπεράματα μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, απόσταση 80 χιλιομέτρων, σε Κρητική Ριβιέρα για υψηλά βαλάντια, σε συνθήκες γαλέρας και φτώχειας για τους εργαζόμενους.

Σε τίποτα δεν έχουν να ωφεληθούν ούτε τα λαϊκά στρώματα της πόλης αφού οι τιμές θα είναι απαγορευτικές και πανάκριβες οι υπηρεσίες που θα προσφέρει, αλλά ούτε και για τους επισκέπτες που στόχος είναι να τους γδύσουν στην κυριολεξία όχι για το γενικό τουριστικό καλό, για να αφήσουν έσοδα στην πόλη, αλλά για να πάνε απευθείας στα σεντούκια των tour operators και των τουριστικών πρακτόρων.

Δραματικές θα είναι και οι συνέπειες των εργαζομένων του ΟΛΗ, οι οποίοι θα υποστούν ακόμη πιο αρνητικές αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις, όπως στον Πειραιά με την COSCO.

Ήδη όμως οι εργαζόμενοι στους ΟΛΗ έχουν υποστεί σοβαρές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.

Ακόμη δεν έχει υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασία του 2018, με ευθύνη της κυβέρνησης γιατί αντιβαίνει του Ενιαίου Μισθολογίου.

Καταργήθηκαν οι εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας μαζί και τα δικαιώματα που είχαν κατακτήσει.

Μειώθηκε το προσωπικό δραματικά. Από 78 που ήταν έφτασαν στους 19. Πρόσφατα αυξήθηκαν στους 28, χωρίς και πάλι να καλύπτει το σύνολο των αυξημένων αναγκών.

Εντατικοποίηση, απλήρωτες αναγκαστικές υπερωρίες οι οποίες δεν φαίνονται ούτε μπορούν να δικαιολογηθούν με το πλαφόν των 20 υπερωριών που προβλέπει το Ενιαίο Μισθολόγιο, οι οποίες δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση των πλοίων σε 24ωρης βάσης, ούτε με την μείωση του προσωπικού.

Κόψιμο των κοινωνικών παροχών, όπως κατασκηνώσεις και παιδικούς σταθμούς με το αιτιολογικό των υπερβολικών δαπανών στο όνομα της δίκαιης ανάπτυξης.

Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής της εμπορευματοποίησης – ιδιωτικοποίησης των λιμενικών υποδομών, που υλοποιεί κάθε αστική κυβέρνηση, ακολουθώντας τις οδηγίες της ΕΕ, και  προωθεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ αντιμάχεται την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, ανεξαρτήτου περιτυλίγματος.

Τα λιμάνια πρέπει να ανήκουν στο κράτος και η λειτουργία τους να εξυπηρετεί το λαό και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, να εξασφαλίζονται πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Για το ΚΚΕ, τα λιμάνια και συνολικά οι υποδομές της χώρας μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας για τους εργάτες και τις λαϊκές οικογένειες, με προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, μόνο όταν η αξιοποίησή τους δεν γίνεται για τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά όταν υποταχθούν σε ένα επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Αυτό προϋποθέτει τα μέσα παραγωγής να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, η οποία θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν η εργατική τάξη πάρει την εξουσία στα χέρια της.

Το ΚΚΕ, καλεί τους εργαζόμενους στα λιμάνια και συνολικά να μην παρασυρθούν στις κάθε λογής αναπτυξιακές υποσχέσεις των κομμάτων που τους έχουν καταδικάσει στα ψίχουλα και στη χαμοζωή.

Να τα καταδικάσουν όταν έρθει η ώρα της κάλπης, όπως και  δημάρχου και περιφερειάρχες που έχουν συναινέσει στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στη φοροληστεία, στα προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου.

Σήμερα, είναι ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές, για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, ως προϋπόθεσης ανασύνταξης του κινήματος και οργάνωσης της λαϊκής αντεπίθεσης.

 

Άρθρο του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, με βάση την ομιλία του στη Βουλή σχετικά με το σ/ν για τα Λιμάνια

 

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί