Σημαντική διάκριση για τον συνεργαζόμενο ερευνητή του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ, καθ. Δημήτρη Βλασσόπουλο

Ο κ. Δημήτρης Βλασσόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), επελέγη να λάβει το Bingham Medal της Επιστημονικής Εταιρείας Ρεολογίας (Society of Rheology) των ΗΠΑ για το 2019 (https://www.rheology.org/sor/Awards/Bingham/VlassopoulosD).

Το Bingham Medal  (https://www.rheology.org/SoR/Awards/Bingham/Default) καθιερώθηκε προς τιμήν του Eugene C. Bingham για Επιστήμονες που έχουν επιδείξει «εξαιρετική συνεισφορά στο πεδίο της ρεολογίας».  Το Bingham Medal απονέμεται στον κ. Βλασσόπουλο «για εξαιρετικά επιτεύγματα στον τομέα της πειραματικής ρεολογίας της χαλαρής ύλης, τα οποία συμπεριλαμβάνουν επαναστατικές ανακαλύψεις στους βασικούς τομείς των μιγμάτων πολυμερών, των διακλαδισμένων και κυκλικών πολυμερών και των μαλακών κολλοειδών, και για την ανάπτυξη ισχυρών ρεομετρικών και ρεο-οπτικών εργαλείων».  Η τελετή απονομής του βραβείου στον κ. Βλασσόπουλο θα γίνει κατά την διάρκεια του 91ου Ετησίου Συνεδρίου της Εταιρείας Ρεολογίας στις 20-24/10/2019 στο Raleigh της North Carolina.

Ο κ. Βλασσόπουλος έχει λάβει Δίπλωμα Χημικής Μηχανικής από το Ε.Μ.Π. (1983) και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Χημική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Princeton των ΗΠΑ (1990). Tα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στις περιοχές της μοριακής ρεολογίας και ρεο-φυσικής, των διακλαδισμένων και κυκλικών πολυμερών και δικτύων, των μαλακών κολλοειδών και μιγμάτων και της μη-γραμμικής ρεολογίας. Ο κ. Βλασσόπουλος διετέλεσε Ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο της Εταιρείας Mobil στις ΗΠΑ (1990-1992) και Ερευνητής στο ΙΗΔΛ (1992-2002). Στον κ. Βλασσόπουλο έχει απονεμηθεί το Βραβείο Weissenberg της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ρεολογίας (European Society of Rheology) το 2015 ενώ έχει εκλεγεί Διακεκριμένο Μέλος (Fellow) της Εταιρείας Ρεολογίας το 2018.  Υπήρξε European Editor του περιοδικού Rheologica Acta (2006-2011) ενώ υπηρετεί ως Associate Editor του περιοδικού Soft Matter (2015-τώρα).

Ο Διευθυντής του ΙΗΔΛ, Καθηγητής κ. Σπύρος Αναστασιάδης, αναφέρει σχετικά: «Το Bingham Medal της Αμερικανικής Εταιρείας Ρεολογίας αποτελεί την κορυφαία διάκριση για Ερευνητή στον τομέα της ρεολογίας.  Η απονομή του στον Καθ. κ. Βλασσόπουλο αποτελεί ακόμη μία αναγνώριση της απήχησης της έρευνας που γίνεται στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Τέτοιες διακρίσεις φωτίζουν τον δρόμο όλων των Ελλήνων Επιστημόνων.  Είναι, βεβαίως, ιδιαίτερα σημαντικές σε μία περίοδο που η έρευνα και η καινοτομία που συμβαδίζουν με την αριστεία μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης της χώρας. Το ΙΗΔΛ είναι ιδιαίτερα περήφανο για τον κ. Βλασσόπουλο και τις επιτυχίες του ιδίου και των συνεργατών του».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί