Με υπουργούς και τον Σπ. Δανέλλη στο ευρωψηφοδέλτιο ο ΣΥΡΙΖΑ- Κεντρική πολιτική μάχη με προοδευτικό μέτωπο

Συνεδριάζει σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του κόμματος και  θέμα της συνεδρίασης αποτελεί η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές, καθώς και η οριστικοποίηση του “κορμού” του ευρωψηφοδελτίου, στο οποίο θα τοποθετηθούν υπουργοί αλλά και στελέχη της κεντροαριστεράς, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να δοθεί χαρακτήρας κεντρικής πολιτικής μάχης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο αλλά και να εκφράζεται το προοδευτικό μέτωπο.

Όπως αναφέρει η Νικόλ Λειβαδάρη στο tvxs, τα πρώτα 15 ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρίσκονται οι νυν ευρωβουλευτές – Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα -, καθώς και ο πασοκογενής πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής. Πέραν αυτών όμως, δύο είναι τα κομβικά πολιτικά ερωτήματα: Το πώς, σε ποια εμβέλεια, και σε ποια προγραμματική βάση, θα αποτυπωθεί το στοίχημα του νέου προοδευτικού πόλου και το άνοιγμα στην κεντροαριστερά, καθώς και το ποια θα είναι το πρόσωπα εκείνα, είτε εντός είτε εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που θα δώσουν το στίγμα της βαριάς και μετωπικής πολιτικής σύγκρουσης στην ευρωκάλπη.

Ως προς το σκέλος της προοδευτικής διεύρυνσης, το βάρος φαίνεται μέχρι στιγμής να πέφτει στην αξιοποίηση της «Γέφυρας» – της πρωτοβουλίας που διαμόρφωσαν πρόσωπα με διακριτή πορεία στον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς και στην πρώτη εκσυγχρονιστική περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Εξ αυτών των προσώπων, οι πληροφορίες θέλουν να εντάσσονται στο ευρωψηφοδέλτιο η καθηγήτρια Μαρία Ρεπούση και η νομικός Άννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου, κόρη του Δημήτρη Τσάτσου η οποία έχει διατελέσει και αντιπεριφερειάρχης Αθηνών με την παράταξη του Γιάννη Σγουρού.

Ανοιχτές παραμένουν πάντοτε και οι υποψηφιότητες της Λούκας Κατσέλη καθώς και του, ανεξάρτητου βουλευτή Ηρακλείου και παλιότερα ευρωβουλευτή, Σπύρου Δανέλλη. Ο τελευταίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος μιλώντας το Σαββατοκύριακο στην ΕΡΤ, ενώ οι πληροφορίες επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιο για νομοθετική άρση του ασυμβίβαστου ανάμεσα στις ιδιότητες του εν ενεργεία βουλευτή και του υποψήφιου ευρωβουλευτή. Εάν αυτό συμβεί, δεδομένη θεωρείται και η υποψηφιότητα της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά.

Σε ό,τι αφορά τα μάχιμα στελέχη «πρώτης γραμμής», το Μαξίμου έχει ισχυρές εισηγήσεις να ρίξει στη μάχη τουλάχιστον έναν με δύο κορυφαίους υπουργούς. Στο πλαίσιο αυτό στο τραπέζι έχουν μπει αρκετά ονόματα, από εκείνο της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου έως τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά. Εδώ ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο καθώς οι πολιτικές και κυβερνητικές ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν είναι σύνθετες. Υποψήφιοι θα είναι πιθανώς και οι πρώην υπουργοί Γιάννης Μουζάλας και Λυδία Κονιόρδου, ενώ ως νέο πρόσωπο στην ευρωλίστα εμφανίζεται, κατά τις τελευταίες πληροφορίες, και ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης.

Στον σχεδιασμό υπάρχουν επίσης και κάποιες «δυνατές υποψηφιότητες» εκτός πολιτικής, από τους χώρους του πολιτισμού και των επιστημών, ενώ μένει να φανεί εάν θα επαληθευθούν και οι πληροφορίες – είτε στο πρώτο, είτε στο επόμενο κύμα υποψηφίων – για «βαρύ όνομα» που θα σηματοδοτεί και πολιτική έκπληξη, όπως λέγεται από συγκεκριμένες κυβερνητικές πηγές…

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί