Δ. Τζανακόπουλος: Το Eurogroup επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα συνεχίζει την αναπτυξιακή της προσπάθεια

Για το χθεσινό Eurogroup και το νόμο προστασίας της α΄ κατοικίας, τις ευρωεκλογές και τα ευρωψηφοδέλτια, τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου απέναντι στη λιτότητα, το νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά καθώς και τις δημοσκοπήσεις, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πρωί της Τρίτης 12/3 στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τη δημοσιογράφο Ε. Μπαλτατζή.

Δείτε επίσης: Εurogroup: Θετικό μομέντουμ για την Ελλάδα- Εφικτή η ολοκλήρωση των διαδικασιών ως τις 25 Μαρτίου

Το ηχητικό της συνέντευξης:

Τα βασικά σημεία: 

EUROGROUP

Στο χθεσινό Euroroup επιβεβαιώθηκε πως η Ελλάδα συνεχίζει την αναπτυξιακή της προσπάθεια και τη θετική της πορεία. Συζητήθηκε το θέμα που αφορά την επιστροφή των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1 δις που είναι ένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο του 2018 με ελάχιστη βέβαια επιρροή στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους καθότι μιλάμε για ένα πολύ μικρό ποσό.

Το θέμα αφορά στο πότε θα υπάρξει μια τελική και ολοκληρωμένη συμφωνία σε σχέση με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη και την προστασία της α΄ κατοικίας όπου υπάρχουν ακόμη κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που μένει ακόμη να συμφωνηθούν σε σχέση με το πεδίο εφαρμογής του νόμου για τις μη συστημικές τράπεζες και εφόσον το σχετικό σχήμα νομοθετηθεί θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία της εκταμίευσης του 1 δις.

Πάντως αυτό δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα καθώς δεν μιλάμε για εκταμιεύσεις ποσών που χρησιμεύουν για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας καθώς αυτές είναι καλυμμένες.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Οι ευρωεκλογές έχουν ένα σκληρότατο δίλημμα σε όλη την Ευρώπη και δεν είναι καθόλου μια χαλαρή εκλογική διαδικασία αλλά αντιθέτως θα κρίνουν το μέλλον της Ηπείρου. Ξέρετε ότι γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια Μαύρη Διεθνής στην Ευρώπη από δυνάμεις από την μια πλευρά ακραία νεοφιλελεύθερων και από την άλλη πλευρά ακραία δεξιών, ρατσιστικών, μισαλλόδοξων και εθνικιστικών που στην πραγματικότητα θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης όπως τη γνωρίσαμε.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα όπου βλέπουμε τη ΝΔ να φλερτάρει ανοιχτά με αυτού του τύπου τις νέες πολικές τάσεις της «εναλλακτικής δεξιάς» των κκ Κουρτς, Όρμπαν κλπ και να υιοθετεί έναν μισαλλόδοξο λόγο που φλερτάρει ανοιχτά με τον εθνικισμό και την ακροδεξιά και την ίδια στιγμή είναι ακραία νεοφιλελεύθερος.

Οι πολίτες θα πρέπει να απορρίψουν αυτήν την πολιτική επιλογή της ΝΔ και αντίθετα να υποστηρίξουν το πολιτικό στρατόπεδο που θέλει να αντιπαρατεθεί με τη λιτότητα και να δημιουργήσει όρους ισότητας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

Θα γίνει συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτούμε στο επόμενο διάστημα έως τις ευρωεκλογές. Άλλωστε το πολιτικό πλαίσιο έχει γίνει σαφές από την προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος όπου δηλώθηκε ότι η πολιτική μας στις ευρωεκλογές είναι μια προσπάθεια οικοδόμησης ενός μετώπου ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, τη λιτότητα και την ακροδεξιά. Στο ευρωψηφοδέλτιο θα αποτυπώνεται αυτή η στρατηγική επιλογή που έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός όσο πλατύτερου μετώπου προοδευτικών δυνάμεων από την αριστερά της αριστεράς μέχρι τη σοσιαλδημοκρατία που θα μπορέσει να αποτελέσει ανάχωμα στην άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Ιδιαίτερα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη σχετική πολιτική τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ και την ταύτισή του δηλαδή με τη ΝΔ η οποία με τη σειρά της μετατοπίστηκε προς το δεξιό άκρο του φάσματος δημιουργήθηκαν φυγόκεντρες τάσεις και ένας κενός πολιτικός χώρος.

Η πολιτική όπως και η ζωή σιχαίνεται τα κενά. Το ΚΙΝΑΛ μετατοπίστηκε προς τα δεξιά και έχασε τη δυνατότητα να εκφράζει έναν κόσμο της κεντροαριστερής διανόησης, της σοσιαλδημοκρατίας, έναν κόσμο προοδευτικό που κατανοεί ότι δεν μπορούμε να πορευτούμε σαν σκαντζόχοιροι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ενώ το ίδιο συνέβη και στα θέματα διεύρυνσης και ενίσχυσης των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η ταύτισή του με τη ΝΔ γινόταν προοδευτικά ολοκληρωτική και έτσι πολλοί που όλο το προηγούμενο διάστημα πιθανώς έβλεπαν με επιφυλακτικότητα τον ΣΥΡΙΖΑ κατανόησαν ότι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εκφράζει αυτήν την προοδευτική τάση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχει ούτε ένα ζήτημα την τελευταία 2ετία-3ετία που το ΚΙΝΑΛ να μην έχει ταυτιστεί μέχρι κεραίας με την αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ. Το ΚΙΝΑΛ, ως κομμάτι του παλιού πολιτικού καθεστώτος το οποιο κατέρρευσε τον Γενάρη του 2015, νιώθει πολύ πιο κοντά με τη ΝΔ και για αυτό αποκλείει και τη συμμετοχή του σε αυτό το ευρύ προοδευτικό μέτωπο.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ & ΕΚΛΟΓΕΣ

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός για να βγάλει το συμπέρασμα ότι τα τελευταία 7 χρόνια καμία δημοσκοπική εταιρεία δεν έχει καταφέρει να προβλέψει οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα σε 5 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Εγώ βλέπω ότι η «πραγματικότητα» που προσπαθεί να οικοδομήσει το στρατόπεδο της ΝΔ και η δήθεν τεράστια δημοσκοπική διαφορά θα καταρρεύσει στις κάλπες των ευρωεκλογών και τότε θα χρειαστεί ο κος Μητσοτάκης να εξηγήσει γιατί δεν επετεύχθη αυτή η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται εδώ και 3 χρόνια. Οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν μια έντονη πολιτική σύγκρουση και είναι εξαιρετικά πιθανό να αποδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί