Ανοίγει ο δρόμος για την καύση των νεκρών στην Ελλάδα (βίντεο)

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη κατασκευή του αποτεφρωτηρίου στον Ελαιώνα, βάζοντας τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Η υπουργική απόφαση υιοθετεί το σχεδιασμό και την πρόταση του δήμου Αθηναίων και εκτός από το αποτεφρωτήριο προβλέπει τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου στην περιοχή.

 

Η τεχνική μελέτη του δήμου Αθηναίων για τον αποτεφρωτήρα στον Ελαιώνα προβλέπει επίσης οργανωμένο χώρο πρασίνου που περιλαμβάνει αναψυκτήριο, αθλητικές εγκαταστάσεις και απαραίτητες υποδομές, για τη φύλαξη και τη συντήρηση του χώρου. Οι περιφράξεις θα είναι φυτικές, ενώ τα υλικά επίστρωσης σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

«Η υπογραφή της απόφασης για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στο Δήμο Αθηναίων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, είναι μια από τις πιο σημαντικές αλλά ταυτόχρονα και πιο αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ήταν αυτονόητο και γίνεται πράξη», αναφέρει σε ανάρτησή του, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Το αποτεφρωτήριο είναι μια υπόθεση με «ευλογίες» και «αφορισμούς» για πάνω από μια δεκαετία.

Το παράδοξο είναι πως ο νόμος έδινε τη δυνατότητα για την καύση των νεκρών ήδη από το 2006 αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε δημιουργηθεί σε κανέναν δήμο εγκατάσταση για την καύση των νεκρών.

H Ιερά Σύνοδος είναι σαφής και τοποθετεί εκτός εκκλησίας όσους επιλέγουν την αποτέφρωση.

«Όχι, δεν θα πανηγυρίσουμε τη νιοστή υπογραφή για το αποτεφρωτήριο που θα γίνει κάποτε στην Αθήνα. Θα περιμένουμε την στιγμή που θα πάψουν να εξορίζονται οι νεκροί στη Βουλγαρία για αποτέφρωση. Μόνο τότε θα έχουμε νικήσει τα γραφειοκρατικά και άλλα τέρατα της οπισθοδρόμησης» έγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Τα τελευταία χρόνια αυξητική τάση έχουν οι αποτεφρώσεις Ελλήνων που γίνονται κάθε χρόνο σε χώρες των Βαλκανίων. Mόνο στην Σόφια στον πλησιέστερο αποτεφρωτήρα μεταφέρονται από τα γραφεία τελετών 4000 σοροί ετησίως για να αποτεφρωθούν. Η μέση τιμή μόνο για τη διαδικασία της αποτέφρωσης κυμαίνεται στα 600 ευρώ.

 

ΕΡΤ

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί