Αιθιοπικές Αερογραμμές: Βρέθηκαν και τα δύο «μαύρα κουτιά»

Οι Αιθιοπικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι ανασύρθηκαν τα δύο “μαύρα κουτιά” του μοιραίου Boeing 737 MAX 8 που συνετρίβη την Κυριακή λίγο μετά την απογείωσή του.

Πρόκειται για τον καταγραφέα των συνομιλιών μεταξύ του πληρώματος στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, αλλά και τον καταγραφέα ψηφιακών δεδομένων πτήσης από τα διάφορα συστήματα του αεροσκάφους.

Η δεύτερη συσκευή καταγράφει ψηφιακά τις παραμέτρους λειτουργίας των διαφόρων συστημάτων του αεροσκάφους και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τους διερευνητές του δυστυχήματος, τόσο για την λειτουργία του αεροσκάφους, όσο και για τις ενέργειες του πληρώματος, κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα πριν από την συντριβή.

Το Boeing πετούσε με προορισμό το Ναϊρόμπι, όταν συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, με συνέπεια των θάνατο των 157 επιβαινόντων (επιβατών και πληρώματος).

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση στην πτήση επέβαιναν πολίτες από 33 χώρες

Η πτήση ΕΤ 302 κατέπεσε κοντά στην πόλη Μπισόφτου, 62 χλμ νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα, όπως ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία. Απογειώθηκε στις 8:38 πμ τοπική ώρα και έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου λίγα λεπτά αργότερα, στις 8:44 πμ.

REUTERS/Tiksa Negeri

Το νέο δυστύχημα με την εμπλοκή αεροσκάφους Boeing 737 MAX 8 εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια του αναφερόμενου αναβαθμισμένου μοντέλου, καθώς ένα αεροσκάφος παρόμοιου τύπου είχε συντριβεί τον περασμένο Οκτώβριο στην Ινδονησία.

Μάλιστα η εταιρεία της Αιθιοποίας ανακοίνωσε πως θα μείνουν καθηλωμένα στο έδαφος όλα Boeing Co 737 MAX 8 του στόλου των Αιθιοπικών Αερογραμμών.

«Μολονότι δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αίτια της συντριβής, αποφασίσαμε να κρατήσουμε στο έδαφος τον συγκεκριμένο στόλο αεροσκαφών μας ως μέτρο επιπλέον προφυλάξεων» ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία με ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter.

Ο αιθιοπικός αερομεταφορέας διαθέτει άλλα τέσσερα 737 MAX 8, εκτός από το αεροσκάφος που συνετρίβη την Κυιρακή.

Αλλά και η Κίνα διέταξε τη διακοπή πτήσεων των αεροσκαφών τύπου 737 MAX 8 που διαθέτουν οι αερογραμμές της, έπειτα από τη δεύτερη πτώση αεροσκάφους του αυτού τύπου μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο παρόμοιο τραγικό περιστατικό σημειώθηκε με αεροπλάνο της ινδονησιακής Lion Air. Όπως ανακοίνωσε η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η αξιοποίηση των συγκεκριμένων αεροσκαφών θα επαναληφθεί αφού επιβεβαιωθεί από τις αμερικανικές αρχές και από την κατασκευάστρια εταιρεία ότι «ελήφθησαν μέτρα για να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις για την ασφάλεια των πτήσεων».

«Δεδομένου του γεγονότος ότι τα δύο αεροπορικά δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν Boeing 737 MAX 8 που είχαν παραδοθεί πρόσφατα έγιναν αμφότερα κατά τη φάση της απογείωσης, παρουσιάζουν ορισμένες ομοιότητες», επισήμανε η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αιτιολογώντας την απόφασή της.

Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες έχουν στους στόλους τους 96 αεροσκάφη 737 MAX.

Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ανέφερε πως η Ουάσιγκτον δεν σχεδιάζει να επιβάλει το ίδιο μέτρο, διότι δεν γνωρίζει ακόμη τα αίτια των δύο δυστυχημάτων και διότι το ιστορικό της Boeing ως προς την ασφάλεια είναι καλό.

Boeing: Λαμβάνουμε μέριμνα για να κατανοήσουμε όλες τις πτυχές του δυστυχήματος

Από την πλευρά της, η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing ανακοίνωσε πως οι έρευνες για την συντριβή του αεροσκάφους των Αιθιοπικών Αερογραμμών βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν υπάρχει λόγος για να εκδώσει οδηγίες προς τους αερομεταφορείς που διαθέτουν τον τύπο 737 MAX 8, βάσει των πληροφοριών που διαθέτει έως τώρα.

«Η ασφάλεια αποτελεί την υπ’αριθμ. ένα προτεραιότητά μας και λαμβάνουμε κάθε μέριμνα για να κατανοήσουμε όλες τις πτυχές του δυστυχήματος, συνεργαζόμενοι στενά με τις ενδιαφερόμενες ομάδες και όλες τις αρχές ασφαλείας που εμπλέκονται», ανέφερε εκπρόσωπος της Boeing, σε δηλώσεις του που εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο Reuters.

gr.euronews.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί