Ο Γ. Σταθάκης στη Βουλή για το καλώδιο της Κρήτης: Ίσως αλλότρια συμφέροντα πίσω από τη στάση του Euroasia

Για πρώτη φορά με τόσο καθαρό τρόπο και μάλιστα από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αναφέρθηκε στο θέμα της προστατευόμενης από την Κομισιόν, αλλά και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ιδιωτικής κυπριακής εταιρείας Euroasia Interconnector, που έχει εμπλακεί ως project promoter του έργου διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, αναφέροντας ότι είναι μια εταιρεία η οποία ούτε τα απαιτούμενα κεφάλαια έχει ούτε την τεχνογνωσία, σε αντίθεση με τον ελληνικό και δημόσιο διαχειριστή ενέργειας ΑΔΜΗΕ που ανέλαβε το έργο μέσω της εταιρείας του “Αριάδνη”. Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να εξυπηρετεί και άλλα συμφέροντα με την καθυστέρηση στο όλο έργο.

Δείτε επίσης

 

Για χάρη εταιρείας με ανύπαρκτα κεφάλαια μπλοκάρει το καλώδιο της Κρήτης η Κομισιόν!- Τί αποκαλύπτει στέλεχος του ΑΔΜΗΕ

Ο περίεργος ρόλος της Κομισιόν και η υπονόμευση της ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Πώς η ΝΔ υπονομεύει και το καλώδιο Κρήτη- Αττική, στηρίζοντας τα συμφέροντα ιδιωτικής εταιρείας!

Σε κριτική των βουλευτών της ΝΔ κ. Σκρέκα και του ΚΙΝΑΛ κ. Μανιάτη για “καθυστερήσεις στην υλοποίηση της Κρήτης”, μιλώντας στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης για το ενεργειακό νομοσχέδιο, που από χθες βράδυ είναι νόμος του κράτους, ο Γιώργος Σταθάκης απάντησε ότι το έργο θα προχωρήσει άμεσα, καθώς το κόστος καθυστέρησης είναι πολύ μεγάλο για τους Έλληνες καταναλωτές όταν δαπανούν 450 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε ΥΚΩ μόνο για την Κρήτη σε σύνολο 700 εκατ. ευρώ ΥΚΩ το χρόνο.

Ανέφερε δε, πως οι όποιες καθυστερήσεις δεν βαραίνουν την κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές παρά τον project promoter, Euroasia Interconnector όταν και δεν συμμορφώθηκε προς τις απαιτούμενες διαδικασίες για την έγκαιρη προώθηση του έργου ως PCI.

Μάλιστα, τόνισε πως σε αντίθεση με τον Euroasia Interconnector ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια και την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να προχωρήσει και να υλοποιήσει το έργο της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής με αξιοπιστία και εντός χρονοδιαγράμματος.  Σε αυτό αρωγός θα είναι η State Grid ως στρατηγικός επενδυτής του ΑΔΜΗΕ με το 21% των μετοχών του, καθώς πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες δικτύων παγκοσμίως και σημαντική τεχνογνωσία.

Απαντώντας ιδιαίτερα στον εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, Γιώργο Μανιάτη, που ισχυρίστηκε ότι ήταν “έτοιμη” η μεγάλη διασύνδεση από το 2014, μέσω της εταιρεία Euroasia, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι “αυτά που ακούστηκαν από τον κ. Μανιάτη σχετικά με τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, είναι ντροπή. Το εννοώ. Βρίθουν ανακριβειών”.

“Την καθυστέρηση για δύο χρόνια δεν την έκανε η Κυβέρνηση. Υπεγράφη το MOU τον Οκτώβρη του 2017. Ο EuroAsia αρνήθηκε να υπογράψει το «share holders agreement» του SPV ΑΡΙΑΔΝΗ, η ΡΑΕ ανέθεσε το έργο τον Σεπτέμβρη, έδωσε προθεσμία για να αγοράσει το 49% των μετοχών μέχρι τα Χριστούγεννα και ο επίσημος φορέας που επιβλέπει τα PCI, από τον Ιούνιο του 2018 ανακήρυξε το έργο με καθυστέρηση δύο χρόνων. Ποια κυβέρνηση καθυστερεί; Ποιον εξυπηρετείτε με αυτές τις ανακρίβειες που λέτε; Πραγματικά, ποιον εξυπηρετείτε; Έχει χαρακτηριστεί το έργο καθυστερούμενο από το 2014. Σε ποιο στάδιο ωρίμανσης είναι το δεύτερο κομμάτι Κύπρος – Κρήτη; Μηδέν.

Δεν παίζουμε με το εθνικό συμφέρον. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό το έργο, είναι αυτός τον οποίο ακολουθήσαμε -η δική σας κυβέρνηση, δεν παραχώρησε το δικαίωμα στον ΑΔΜΗΕ, το υπογραμμίζω αυτό- με συνεννόηση, με συνεργασία, με διατήρηση του 51%. Αν ο άλλος δεν μπορεί, δεν θέλει ή είχε αλλότρια συμφέροντα, είναι μια άλλη ιστορία”.

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης τόνισε:

Διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου

Η μικρή διασύνδεση της Κρήτης κατασκευάζεται, όχι μόνο έχει προκηρυχθεί το έργο, όχι μόνο έχουν κατοχυρωθεί οι επενδυτές που κατασκευάζουν το έργο, αλλά ξεκίνησε η υλοποίηση με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 18 μήνες. Πέρασαν οι δύο μήνες. Σε 16 μήνες η μικρή διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο θα λειτουργεί.

Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Και κλείνω με τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, την οποία επίσης ωρίμασε μέσα σε ενάμιση χρόνο ο ΑΔΜΗΕ. Αυτό το κεφάλαιο πρέπει να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα.

Άρα, θεωρώ πως επειδή είναι θέμα ύψιστου εθνικού συμφέροντος, δεν υπάρχουν διαφωνίες και δεν πρέπει να υπάρχουν διαφωνίες  ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα. Ισχυρίζομαι ότι υπάρχει συνέχεια στον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του θέματος και από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τη σημερινή.

Να το θέσω πολύ απλά. Η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης δικαιωματικά είναι εθνικό έργο που ανήκει στον ΑΔΜΗΕ, όπως ανήκουν και όλα τα μεγάλα εθνικά έργα και είναι και στο επενδυτικό του πρόγραμμα. Για να κάνει κάποιος άλλος αυτό το έργο, πρέπει να του το παραχωρήσει ο ΑΔΜΗΕ, να του πει «δεν μπορώ να το κάνω εγώ, κάντο εσύ».

Αυτό δεν το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Είπε, συμφωνώ στο να γίνει το μεγάλο PCI κ.λπ., αλλά στο αίτημα να παραχωρήσει ο ΑΔΜΗΕ το έργο, δεν το παραχώρησε ποτέ, παρά το γεγονός ότι υπήρξε αίτημα.

Είναι ένα έργο, το οποίο είναι εθνικό από τη φύση του, δικαιωματικά και είχε ενταχθεί και σε ένα διασυνοριακό έργο. Ποια ήταν η λύση; Η λύση ήταν αυτή που πρόκρινε η παρούσα Κυβέρνηση: Να γίνει από κοινού το έργο, αντί να γίνουν δυο έργα, που δεν έχει κανένα νόημα, με έναν όρο ως κόκκινη γραμμή που βάλαμε, το 51% του project θα ανήκει στον ΑΔΜΗΕ. Πάγιο εθνικό συμφέρον.

Υπογράψαμε τις συμβάσεις, είπαμε «ελάτε να το κάνουμε» και μετά η άλλη πλευρά άρχισε τις υπαναχωρήσεις. Πολλές υπαναχωρήσεις, πάρα πολλές υπαναχωρήσεις από ό,τι υπέγραψε.

Ακούω με πολύ δέος τα επιχειρήματα περί χαμένων χρημάτων, πόρων κλπ.

Υπάρχουν δυο θέματα που είναι υπέρτατου εθνικού συμφέροντος και δεν το συζητάμε. Στην Κρήτη πρέπει να γίνει μεγάλη διασύνδεση. Έπρεπε να ξεκινήσει από χθες. Με όλη αυτή την εμπλοκή παρατάθηκε και αυτή τη στιγμή μετρώ ότι χάσαμε έναν ολόκληρο χρόνο, για να μην πω ενάμιση.

Πόσο κοστίζει αυτό στον Έλληνα καταναλωτή; Η Κρήτη κοστίζει κάθε χρόνο στον Έλληνα καταναλωτή 450 εκατομμύρια ευρώ.

Επαναλαμβάνω το νούμερο, 700 εκατομμύρια πληρώνουν ΥΚΩ όλοι οι Έλληνες πολίτες και τα 450 εκατομμύρια από τα 700 είναι κάθε χρόνο το κόστος της Κρήτης που παράγει ηλεκτρισμό με πετρέλαιο κλπ.

Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Είναι 450 εκατομμύρια η ζημιά που έχει υποστεί και 1.300.000 είναι κάθε μέρα που καθυστερούμε αυτό το υψίστης σημασίας έργο.

Κλείνω αυτό το θέμα και με αυτό την παρένθεση. Άρα, προχωρεί το έργο, θα το προχωρήσει η «Αριάδνη», είναι δεδομένο. Επαναλαμβάνω ότι ο ΑΔΜΗΕ  είναι πλέον μαζί με την State Grid, η οποία δεν είναι παθητικός μέτοχος στον ΑΔΜΗΕ. Η State Grid προσθέτει τεχνολογία, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, έχει οικονομική δυνατότητα, δανειοδοτήσεις κλπ. Είναι μια εγγύηση για τον ΑΔΜΗΕ και ήταν μοντέλο, το οποίο μαζί με την State Grid –το υπογραμμίζω- μεταμόρφωσε τον ΑΔΜΗΕ σε έναν φορέα που μπορεί αποδεδειγμένα και κάνει γρήγορα μεγάλα έργα που μέχρι χθες ήταν αδιανόητα.

Άρα, πάνω σε αυτή τη βάση θα προχωρήσουμε. Θεωρώ τον ΑΔΜΗΕ κατεξοχήν παράδειγμα της δικής μας προσέγγισης σε αυτό το θέμα. Οι κρατικές εταιρείες δεν είναι κατάρα. Το αντίθετο, υπό δεδομένες συνθήκες και με αυτό το μοντέλο αποδεικνύεται ότι μπορούν να λειτουργήσουν και να αποδώσουν και να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα αρκεί να έχουν αξιόπιστους εταίρους και στρατηγικούς επενδυτές μέσα σε αυτό.

Απάντηση σε ΚΙΝΑΛ

Αυτά που ακούστηκαν από τον κ. Μανιάτη σχετικά με τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, είναι ντροπή. Το εννοώ. Βρίθουν ανακριβειών. Τη συνάντηση της Κύπρου την προκάλεσε ο EuroAsia. Το αποκρύψατε.

Δεύτερον, οι τρεις επιστολές, η δική μου, του κ. Κανιέτε και του κ. Λακκοτρύπη, έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες. Έχω πάρει εντολή να δοθούν και σε εσάς και οι τρεις επιστολές. Δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα.

Την καθυστέρηση για δύο χρόνια δεν την έκανε η Κυβέρνηση. Υπεγράφη το MOU τον Οκτώβρη του 2017. Ο EuroAsia αρνήθηκε να υπογράψει το «share holders agreement» του SPV ΑΡΙΑΔΝΗ, η ΡΑΕ ανέθεσε το έργο τον Σεπτέμβρη, έδωσε προθεσμία για να αγοράσει το 49% των μετοχών μέχρι τα Χριστούγεννα και ο επίσημος φορέας που επιβλέπει τα PCI, από τον Ιούνιο του 2018 ανακήρυξε το έργο με καθυστέρηση δύο χρόνων. Ποια κυβέρνηση καθυστερεί; Ποιον εξυπηρετείτε με αυτές τις ανακρίβειες που λέτε; Πραγματικά, ποιον εξυπηρετείτε; Έχει χαρακτηριστεί το έργο καθυστερούμενο από το 2014. Σε ποιο στάδιο ωρίμανσης είναι το δεύτερο κομμάτι Κύπρος – Κρήτη; Μηδέν.

Δεν παίζουμε με το εθνικό συμφέρον. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό το έργο, είναι αυτός τον οποίο ακολουθήσαμε -η δική σας κυβέρνηση, δεν παραχώρησε το δικαίωμα στον ΑΔΜΗΕ, το υπογραμμίζω αυτό- με συνεννόηση, με συνεργασία, με διατήρηση του 51%. Αν ο άλλος δεν μπορεί, δεν θέλει ή είχε αλλότρια συμφέροντα, είναι μια άλλη ιστορία.

Η Ελλάδα δεν θα θυσιάσει το μεγαλύτερο εθνικής σημασίας έργο της σε μια περαιτέρω διολίσθηση και εμπλοκή με μια ανύπαρκτη εταιρεία -για να είμαστε και ειλικρινείς τώρα- που δεν έχει φράγκο, δεν έχει τεχνολογία, δεν έχει κάνει ποτέ της κανένα έργο και που κάποιοι, για διάφορους λόγους, συνεχίζουν να θεωρούν ότι μπορεί να υλοποιήσει το μεγαλύτερο έργο της χώρας. Δεν γίνεται. Η Ελλάδα θα προχωρήσει και θα προχωρήσει με τον μόνο τρόπο που είναι εφικτό το έργο.

Η μοναδική απάντηση είναι τόσο απλή που απορώ γιατί ασχολείστε περαιτέρω με το θέμα.

Όταν έκλεισε το θέμα συμβατότητας της ΑΡΙΑΔΝΗΣ με το PCI -γιατί έκλεισε αυτό το θέμα- η μόνη πράξη που έπρεπε να κάνει ο EuroAsia, για να συνεχίσει το PCI πλήρως ενταγμένο, ήταν μία: Να γράψει σε μια κόλλα χαρτί μια πρόταση: «Ο EuroΑsia ως project promoter, αναγνωρίζω την ΑΡΙΑΔΝΗ ως φορέα υλοποίησης του πρώτου σκέλους του έργου». Και δεν υπήρχε πλέον κανένα πρόβλημα. Διότι η ΑΡΙΑΔΝΗ ως μέρος του PCI, με την αναγνώριση αυτή -μία πρόταση είναι, και αυτό απάντησα και στον Κύπριο συνάδελφο και φίλο μου- θα προχωρούσε κανονικά.

Το δεύτερο κομμάτι, όταν ωριμάσει και έχοντας διασφαλίσει ότι οι τεχνικές προδιαγραφές θα είναι το ίδιο, θα βρει ένα άλλο SPV σχήμα και θα προχωρούσε κοκ.

Άρα, όλο το θέμα είναι μια απλή παραδοχή, την οποίαν υπέγραψε το Οκτώβρη του 2017 ο EuroAsia, αναίρεσε την υπογραφή του και αφού μπήκε το θέμα σε μια σειρά με απόφαση της ΡΑΕ κ.λπ. και αφού δεν είχε τα λεφτά να συμμετέχει στην ΑΡΙΑΔΝΗ, έπρεπε απλώς να το αναγνωρίσει.

Η επιστολή μου στον Κανιέτε λέει ότι οφείλει, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, να το αναγνωρίσει, επειδή αδυνατεί να κάνει οτιδήποτε άλλο. «He is obliged to recognize…». Δεν το κάνει;

Τι θέλετε να κάνουμε; Να περιμένουμε;

 

Δείτε επίσης ενδεικτικά για το ιστορικό του θέματος

Νέοι εκβιασμοί της Κομισιόν, χάριν ιδιωτικής εταιρείας, για το καλώδιο Κρήτη Αττική!- Πώς απαντά ο Γ. Σταθάκης

Παράταση ως τα τέλη του 2022 στη λειτουργία του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, για να μη μείνει χωρίς ρεύμα η Κρήτη

Έτοιμη η προκήρυξη για το καλώδιο Κρήτη- Αττική – Από τον ΑΔΜΗΕ, ως εθνικό και με τη διαδικασία της παραχώρησης, το έργο

Προς αποβολή από τη διασύνδεση της Κρήτης η προστατευόμενη εταιρεία της Κομισιόν και της ΝΔ

ΑΔΜΗΕ: Ετοιμάζεται για την προκήρυξη των διαγωνισμών για την διασύνδεση της Κρήτης η «Αριάδνη Interconnection»

Νομοσχέδιο για το καλώδιο Κρήτη- Αττική- Πώς διασφαλίζονται οι πόροι κόντρα στους εκβιασμούς της Κομισιόν

Εθνικό έργο από το ΕΣΠΑ το καλώδιο Κρήτη- Αττική: Η απάντηση της Ελλάδας στους εκβιασμούς της Κομισιόν (χάριν ιδιωτικών συμφερόντων)

Μεγάλο καλώδιο Κρήτης: Πώς ο ΑΔΜΗΕ προχωρεί ξεπερνώντας την Κομισιόν και την “προστατευόμενη” εταιρεία της!

Πώς η ΝΔ υπονομεύει και το καλώδιο Κρήτη- Αττική, στηρίζοντας τα συμφέροντα ιδιωτικής εταιρείας!

Η… ευχή της Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη- Αττική

Σταθάκης: Δε θα αφήσουμε την Κρήτη χωρίς ρεύμα- Θα τα βρούμε με την Κομισιόν για το μεγάλο καλώδιο

Από νέες “εξετάσεις” στις Βρυξέλλες η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης

Παρέμβαση της ΡΑΕ για την μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης – Τι ζητά από τους φορείς του έργου

Κατατέθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για το καλώδιο Κρήτη- Αττική- Στις αρχές του 2019 ο διαγωνισμός

Για χάρη εταιρείας με ανύπαρκτα κεφάλαια μπλοκάρει το καλώδιο της Κρήτης η Κομισιόν!- Τί αποκαλύπτει στέλεχος του ΑΔΜΗΕ

Ο περίεργος ρόλος της Κομισιόν και η υπονόμευση της ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Πώς η Κομισιόν θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, υποστηρίζοντας ιδιωτικά συμφέροντα!- Η κόντρα με την ΡΑΕ

Στον πρωθυπουργό οι εξελίξεις για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης- Πώς αντιμετωπίζει την παρέμβαση της Κομισιόν

Οι υπηρεσιακοί της Κομισιόν τορπιλίζουν το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης!- Ελπίδες σε πολιτική λύση

Κλείνει ο ΑΗΣ Λινoπεραμάτων- Πώς θα καλυφθεί ενεργειακά η Κρήτη μέχρι τη σύνδεση με την Αττική

Κομισιόν: “Πολιτική λύση” για το καλώδιο της Κρήτης- Προνομιακή χρηματοδότηση από το πακέτο Γιουνκέρ

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί