Ξανθός: Η χώρα, ιδιαίτερα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, οφείλει να αναδιοργανώσει το πλαίσιο της φαρμακευτικής πολιτικής

Βασικά σημεία ομιλίας του υπουργού Υγείας, Α. Ξανθού σχετικά με το νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής για τη φαρμακευτική πολιτική:

“Πρόκειται για άλλο ένα σενάριο καταστροφολογίας της ΝΔ σε ένα θέμα περίπλοκο και δυσνόητο που ευνοεί τη δημαγωγική πολιτική και τον πόλεμο των εντυπώσεων στον οποίο πρωταγωνιστεί αυτές τις μέρες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Το σενάριο αυτό θα διαψευστεί με τραγικό τρόπο για την αξιωματική αντιπολίτευση όταν σε περίπου ένα μήνα παρουσιάσουμε τις αλλαγές που θα επιφέρει το νέο δελτίο τιμών στο οποίο θα αποτυπώνεται αυτό που λέμε από την πρώτη στιγμή: Το ισοζύγιο αυξήσεων- μειώσεων που θα προκύψει από την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης θα είναι ουδέτερο, άρα μεσοσταθμικά δεν θα επηρεαστεί η συνολική συμμετοχή των ασθενών στο κόστος.

Η Ελλάδα, ως χώρα αναφοράς, επηρεάζει τη τιμολογιακή πολιτική των άλλων χωρών τόσο στην αύξηση τιμών όσο και στη μείωση. Επομένως δεν υπάρχει κανένα «δωράκι». Το τεράστιο δώρο στη φαρμακοβιομηχανία το έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις όταν συγκάλυπταν το «party» που γινόταν επί 20 χρόνια στο χώρο του φαρμάκου.

Οι περισσότερες αυξήσεις αφορούν σε φθηνά φάρμακα των οποίων η τιμή είναι πιο κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.. Δηλαδή φάρμακα της τάξης των 5 ευρώ που ακόμα και αν τιμολογηθούν στο ανώτατο όριο (10%), η τιμή τους θα αυξηθεί κατά 0,50€. Ο πολίτης θα πληρώσει τη συμμετοχή του, ένα μέρος δηλαδή από τα 50 λεπτά του ευρώ (10%-25%), επομένως είναι αντιληπτό για τι επιβάρυνση μιλάμε…

Μέσω αυτής της Επιτροπής, τον περασμένο Δεκέμβριο, είχαμε ενημερώσει όλα τα κόμματα για το νέο τρόπο τιμολόγησης που προωθούμε και το θέμα είχε αναπαραχθεί από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ. Επομένως, δεν τίθεται κανένα θέμα «αιφνιδιαστικής τροπολογίας».

Η χώρα, ιδιαίτερα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, οφείλει να αναδιοργανώσει το πλαίσιο της φαρμακευτικής πολιτικής. Αυτό είναι συνομολογημένο από όλα τα κόμματα. Εκτός αν τελικά κάποιοι υποστηρίζουν το σκληρό μνημονιακό πλαίσιο των προηγούμενων ετών που οδήγησε σε ένα στρεβλό και μη βιώσιμο σύστημα το οποίο από τη μια πλευρά είχε ως αποτέλεσμα φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά και να αντικατασταθούν από άλλα ακριβά με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του πολίτη και από την άλλη να σταματήσουν να έρχονται στη χώρα καινοτόμα φάρμακα με συνέπεια τον αποκλεισμό των ασθενών με σοβαρά νοσήματα από τις νέες θεραπείες.

Η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης είναι μια από τις παρεμβάσεις που κάνουμε στο πλαίσιο διόρθωσης του στρεβλού συστήματος που δημιουργήθηκε τα μνημονιακά χρόνια. Δεν είναι όμως σημαντικότερη. Το σημαντικότερο είναι ότι για πρώτη φορά λειτουργεί στο υπουργείο Υγείας α) Επιτροπή Διαπραγμάτευσης των φαρμάκων- ειδικά των ακριβών- με στόχο την επίτευξη προσιτών τιμών και β) επιτροπή Αξιολόγησης (HTA) των νέων θεραπείών (αναφορά στη διαπραγμάτευση για τα φάρμακα για την Ηπατίτιδα C που είχε ως αποτέλεσμα των 5πλασιασμό των ασθενών με πρόσβαση στις νέες θεραπείες ενώ ταυτόχρονα επιτεύχθηκε και σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει το σύστημα υγείας τελείως «ανοχύρωτο» και πρακτικά αποζημίωναν τα φάρμακα σε τιμές καταλόγου χωρίς διαπραγμάτευση. Ωστόσο, εμείς έχουμε υλοποιήσει μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης όσον αφορά τη συμμετοχή στο κόστος, δηλαδή τα χρήματα που πληρώνει τελικά ο πολίτης από την τσέπη του (πχ. μηδενική συμμετοχή των ασθενών με χρόνια νοσήματα που αγοράζουν γενόσημα φάρμακα, μείωση του 1€ ανά συνταγή, μηδενική συμμετοχή στο 1/3 των ανασφάλιστων πολιτών και στους καρκινοπαθείς).”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί