Η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων για την ΣΣΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, σχετικά με τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων με θέμα την Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Για άλλη μια φορά η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και η συζήτηση για την υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ήταν αποκαλυπτική.

Σε μια περίοδο που οι μεγάλοι επιχειρηματίες του τουρισμού τρίβουν τα χέρια τους μετρώντας εκατομμύρια ευρώ έσοδα, που προχωράνε σε νέες επενδύσεις στον κλάδο, που αναμένουν νέο ρεκόρ αφίξεων εξωτερικού για το 2019, η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου, οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουν να δίνουν αέρα στα πανιά των εργοδοτών.

Σε μια περίοδο που χρειάζεται μαχητική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, συλλογικός και οργανωμένος αγώνας, για την καθολική εφαρμογή της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ, για υπογραφή αντίστοιχης τοπικής με βελτιωμένους όρους, που να καλύπτει τις βαριές απώλειες που είχαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι τα τελευταία χρόνια, η παράταξη της πλειοψηφίας προτείνει να θεσμοθετηθεί και με τη βούλα η 6η μέρα εργασίας και ήδη το διαπραγματεύεται με την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου. Αξιοποιούν μάλιστα το επιχείρημα ότι με την 6η μέρα αυξάνεται ο μισθός.

Όμως ποιός συνάδελφος από τους δεκάδες χιλιάδες που σήμερα δουλεύουν 6 και 7 μέρες τη βδομάδα, που βγάζουν όλη τη σεζόν χωρίς ρεπό, θα ήθελε να δουλεύει σε αυτούς τους εξοντωτικούς ρυθμούς αν είχε ένα μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες του με 5ήμερη και 8ωρη εργασία;

Ποιός συνάδελφος δε θα ήθελε να έχει ελεύθερο χρόνο για αυτόν και την οικογένειά του, για ξεκούραση, για ψυχαγωγία; Κανείς!

Το μισθό δεν τον αυξάνει η δουλειά την 6η και 7η μέρα, δεν τον αυξάνουν οι υπερωρίες, ούτε η δουλειά σε μέρα ανάπαυσης. Τον μισθό τον αυξάνει ο αγώνας να επιβάλουμε να πληρωνόμαστε σαν άνθρωποι κι όχι σαν σκλάβοι.

 

Από την πλευρά μας οι εκλεγμένοι με τη Δ.Α.Σ. καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για την υπογραφή της Τοπικής Κλαδικής ΣΣΕ, που να καλύπτει τις απώλειες που είχαμε τα χρόνια της κρίσης σε εισόδημα και δικαιώματα, με βασικούς άξονες:

  • Καθολική εφαρμογή για όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, όλες τις ειδικότητες και όλες τις σχέσεις εργασίας συμπεριλαμβανομένων και των πρακτικάριων.
  • Απαρέγκλιτη εφαρμογή του 8ωρου, 5ημερου, 40ωρου με δύο συνεχόμενα ρεπό την εβδομάδα και χορήγηση διαλείμματος μισής ώρας μέσα στον ημερήσιο χρόνο δουλειάς.
  • Επαναπρόσληψη των εποχικά εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων.
  • Κατώτερος μισθός ανά κατηγορία ξενοδοχοϋπαλλήλων:

Α’ κατηγορία: 970€, Β’ κατηγορία: 950€, Γ’ κατηγορία: 930€, Δ’ κατηγορία: 900€

  • Επιδόματα: προϋπηρεσίας 6€/χρόνο, οικογενειακών βαρών 10%, τουριστικής εκπαίδευσης 15% για πτυχιούχους Ανώτερων Τουριστικών Σχολών και 10% για πτυχιούχους Μέσων Τουριστικών Σχολών και Σχολών Μετεκπαίδευσης, εποχιακής απασχόλησης 10%, στολής 10%, τροφής 10%, ανθυγιεινής εργασίας 5% για καμαριέρες και 10% για καθαριστές, λαντζέρηδες, μάγειρες, επίδομα μεταφοράς, επίδομα οθόνης.
  • Προσαύξηση 75% για Κυριακές και αργίες, 25% για τις νυκτερινές ώρες.
  • Επίδομα Χριστουγέννων και Πάσχα.
  • Ετήσια άδεια με αποδοχές από 20 ως 26 μέρες κλιμακωτά, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας.
  • Αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

 

Οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού στο Ηράκλειο, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της Δ.Α.Σ. στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου το επόμενο διάστημα θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την οργάνωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, με στόχο να πάρουμε πίσω αυτά που μας κλέβουν τόσα χρόνια.

Καλούμε τους συναδέλφους σε κάθε ξενοδοχείο, σε κάθε πόστο, να σπάσουν το φόβο και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα αυτό για την ικανοποίηση των πραγματικών μας αναγκών.

Να δώσουν ένα μήνυμα στους εργοδότες, ότι δε συμβιβαζόμαστε με τα λίγα, να δώσουν μαζικό ‘παρών’ στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, την Πέμπτη 21 Μάρτη, στις 6.μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί