Ο Στ. Αραχωβίτης από τον Προφήτη Ηλία: Στη μεταμνημονιακή Ελλάδα πρωταγωνιστής ο πρωτογενής τομέας

Στο παραγωγικό μοντέλο της μεταμνημονιακής εποχή στην Ελλάδα πρωταγωνιστής θα είναι ο πρωτογενής τομέας.

Αυτό ανέφερε μιλώντας σε σύσκεψη αγροτών στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος σημείωσε ότι ειδικά τα κρητικά αγροτικά προϊόντα είναι ποιοτικά, γνωστά και αναγνωρίσιμα σε όλο τον κόσμο, αλλά ο Κρητικός παραγωγός δεν εισπράττει αυτή την αναγνώριση του προϊόντος του.

Και αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να έχουν στην ανάπτυξη ο αγροτικός τομέας και ο τουρισμός, που όπως είπε είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού. Για παράδειγμα, είπε, οι τουρίστες δοκιμάζουν τα κρητικά προϊόντα; Τα βρίσκουν στις διακοπές τους στα ξενοδοχεία, όπως συμβαίνει σε άλλες τουριστικές περιοχές στον κόσμο όπου μόνο ντόπια προϊόντα υπάρχουν για τους τουρίστες;

Όταν μάθει, όταν γευτεί το προϊόν θα το αναζητήσει και στη χώρα του, άρα θα γίνει ο πρεσβευτής του στο εξωτερικό.

Ο κ. Αραχωβίτης εξήγησε ότι στον πυρήνα του «μεταμνημονιακού» μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, είναι η ενίσχυση των συνεταιρισμών και συνεργατικών σχημάτων, ενώ σημείωσε: «Είναι το βασικό εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε τις μικρές εκμεταλλεύσεις και τον μικρό κλήρο στη χώρα και για τον λόγο αυτό, η δέσμευση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, είναι ήδη γεγονός και οι συνεταιρισμένοι παραγωγοί αλλά και οι συνεταιρισμοί, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος».

Ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε και στην κατάσταση που παρέλαβαν το 2015, περιγράφοντας με τα μελανότερα των χρωμάτων, τις ρυθμίσεις που προβλέπονταν για το ασφαλιστικό, τις υποδομές και την κατάσταση γενικότερα, των παραγωγών, ενώ σημείωσε ότι μετά τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών «από τον Δεκέμβριο με τη μείωση στην ασφαλιστική εισφορά κατά 33%, στα μεγαλύτερα αγροτικά εισοδήματα, αρχίζουν να ξεφορτώνονται βάρη και από τα μεγαλύτερα και πιο παραγωγικά κομμάτια της κοινωνίας».

Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Προφήτη Ηλία, «η ανάπτυξη που είναι βασισμένη σε “πήλινα” πόδια και εξυπηρετεί λίγους, και τον κόσμο παραγωγής τον χαϊδεύει μόνο προεκλογικά, έχει ως συνέπεια τα μνημόνια. Λέμε όχι σε αυτές τις σαθρές πολιτικές και μοντέλα».

Επιπλέον, ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στις άμεσες ενισχύσεις, την ανάγκη να ενισχυθεί η ρευστότητα, ενώ τόνισε πως σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό για τα έργα στο Μέτρο 431, θα αυξηθεί στα 500 εκατ. ευρώ, με στόχο να ενταχθούν αρδευτικά έργα, που έμειναν εκτός.

Σε ότι αφορά την προστασία του εισοδήματος, ο κ. Αραχωβίτης ενημέρωσε ότι με τον νόμο για τις 60 ημέρες υποχρεωτικής εξόφλησης, δεν συμπιέζεται ο τελευταίος κρίκος που είναι ο παραγωγός, ενώ αναφέρθηκε και στην προστασία των επιδοτήσεων από τις κατασχέσεις που αποτελούσε αίτημα 15ετιας.

“Δεν έχουμε όμως μαγικά ραβδιά”, σημείωσε. “Προσπαθούμε βήμα το βήμα, ώστε να σηκωθεί και πάλι η Ελλάδα και ο κόσμος της. Και ο πρωτογενής τομέας έχει τον δικό του σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή και στην μεταμνημονιακή Ελλάδα.  Υπάρχει πραγματικός σχεδιασμός, στόχευση και επίλυση προβλημάτων. Χρειάζεται να συζητάμε με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις. Πάντα είμαστε ανοιχτοί χωρίς αποκλεισμούς”

Ο κ. Αραχωβίτης συναντήθηκε επίσης στον Προφήτη Ηλία, πριν τη σύσκεψη με τους αγρότες, με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων που του παρέδωσαν υπόμνημα με τα προβλήματα και τις προτάσεις τους.

Με τους κτηνοτρόφους

Στη συνάντηση με εκπροσώπους της συντονιστικής επιτροπής των οκτώ κτηνοτροφικών συλλόγων Κρήτης, που του έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με επίκεντρο το κόστος παραγωγής, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις και αποζημιώσεις, την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ αλλά και τις ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος, που «αποδυναμώνουν» όπως είπαν τις όποιες προσπάθειες κάνουν. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων Βασίλης Σμπώκος, η αγωνία των κτηνοτρόφων είναι πώς θα επιβιώσουν και πώς θα παράξουν για ζήσουν.

«Σήμερα που η τιμή του γάλακτος και του κρέατος, έχει φτάσει στα τάρταρα και αντιθέτως οι τιμές των ζωοτροφών είναι στα ύψη, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Και αυτό καταθέσαμε στη συζήτηση με απόγνωση» είπε ο κ. Σμπώκος που διευκρίνισε ότι ο κ. Αραχωβίτης τους ενημέρωσε, ότι σε μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ενώ κάποιοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

«Φέρνουν γάλα σε παγοκολώνες από το εξωτερικό και με αυτό φτιάχνουν τυρί και φέτα ΠΟΠ και ενώ βλέπουμε ότι μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο, αυξάνεται η παραγωγή, στη μεταποίηση» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων που έκανε γνωστό ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η επιπλέον στήριξη των κτηνοτρόφων, με την ενίσχυση του προγράμματος «Γεύματα στα Σχολεία» και στους πολύτεκνους, που θα προστεθούν ποσότητες γραβιέρας και φέτας ελληνικής.

Όπως τους διαβεβαίωσε, μάλιστα, ο κ. Αραχωβίτης, τα γεύματα θα αυξηθούν σε βάθος τριετίας στις 600 χιλιάδες και θα περιλαμβάνεται σε αυτά τρεις ημέρες την εβδομάδα, ένα μέρος φέτα και ένα μέρος γραβιέρα, που θα ενισχύσει την κτηνοτροφία».

 

φωτο image services

 

Δυνατότητα έκτακτης χρηματοδότησης των αγροτοκτηνοτρόφων του Ρεθύμνου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μετά την πρόσφατη θεομηνία

Nα υποβληθούν άμεσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τεχνικά δελτία των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων του νομού Ρεθύμνου με καταγραφή και κοστολόγηση των ζημιών από την πρόσφατη θεομηνία, ώστε το υπουργείο να ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση από το εθνικό Π.Δ.Ε. ζήτησε ο αρμόδιος υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης κατά την ενημερωτική συνάντηση για τις αποζημιώσεις που είχε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης.

Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ, επισκέφτηκε σήμερα την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας όπου συναντήθηκε για το ζήτημα των αποζημιώσεων με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή και εκπροσώπους αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων. Αναφορικά με το ζωικό κεφάλαιο, ο υπουργός επεσήμανε ότι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να δηλώσουν στον οικείο δήμο την απώλεια των ζώων τους – και στη συνέχεια τα στοιχεία θα διασταυρωθούν από ειδική επιτροπή του ΕΛΓΑ, που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό. Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση φυτικού κεφαλαίου, η οποία εντάσσεται στα ΠΣΕΑ, ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι προβλέπεται αποζημίωση πενταετούς διάρκειας, τόσο για την απώλεια, όσο και για την παραγωγή. Σημείωσε μάλιστα, ότι επειδή οι περιφράξεις, πηγάδια, εξοπλισμός, γεωτρήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στα ΠΣΕΑ, θα ακολουθήσει ειδικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση της παραγωγής του γάλακτος, ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει να διασταυρωθεί η καταστροφή και να τεκμηριωθεί σε συνεργασία με την ΕΜΥ η επαναληψιμότητα των πλημμυρών σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, ενώ για την αποζημίωση των ελαιόδενδρων δήλωσε ότι θα ζητηθεί συνδρομή από το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών της Ε.Ε..

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, ενημέρωσε τον κ. Αραχωβίτη για τις πρωτοφανείς σε μέγεθος καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες, δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων στο αγροτικό, δημοτικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, την ύδρευση, την άρδευση, το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Όπως επεσήμανε, η φυτική παραγωγή έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα, όπως και ο κτηνοτροφικός κλάδος, ο οποίος κινδυνεύει με κατάρρευση αν δεν καταβληθεί άμεσα αποζημίωση. Στο πλαίσιο της συνάντησης, τέθηκε επίσης το θέμα των ελληνοποιήσεων , το οποίο ο Αραχωβίτης επεσήμανε ότι θα συζητηθεί εκτενώς στην επικείμενη επίσκεψή του στο Αμάρι στις 23 Μαρτίου για την παρουσίαση της μελέτης για τη Σχολή Ασωμάτων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Βενιεράκης, ανέφερε πως «ένα πολύ σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζουμε σε συνάρτηση με το υψηλό κόστος των ζωοτροφών, αφορά στις ελληνοποιήσεις στα ερίφια και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα προβλήματα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την εκτόπιση των κτηνοτρόφων και των προϊόντων τους από την αγορά. Οι ξένοι κτηνοτρόφοι παράγουν χαμηλού κόστους προϊόντα και αγνώστου προέλευσης προϊόντα-υποπροϊόντα, τα βόεια επίσης πωλούνται σε χαμηλές τιμές και η πραγματικότητα παραμένει μία. Εμείς εδώ στην Κρήτη δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε με το πραγματικό κόστος που μας εγκλωβίζει. Το ανωτέρας ποιότητας γάλα μας και τα προϊόντα μας παραμένουν αδιάθετα στα αζήτητα, και το αυξημένο κόστος παραγωγής δημιουργεί τεράστια προβλήματα για την επιβίωση των κτηνοτρόφων και των οικογενειών τους».

Σύμφωνα με το κ. Βενιεράκη, υπάρχει τεράστια καταστροφή λόγω των καιρικών συνθηκών, που όμως δεν αναφέρεται πουθενά και δεν μιλάει κανείς, ούτε και ο ΕΛΓΑ ο οποίος «αποποιείται κάθε είδους ευθύνη αλλά και βοήθεια». «Προκαλεί εντύπωση, ότι για να επέμβει ο ΕΛΓΑ πρέπει να καταστραφεί τελείως κάποιος κτηνοτρόφος. Τα πολλά νερά από τις βροχές κατέστρεψαν τα λιπάσματα, κατέστρεψαν την παραγωγή βρώμης και άλλων χόρτων που αφορούν το τάισμα των ζώων μας, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει πρόβλημα τεράστιο, την ίδια ώρα που άλλοι παραγωγοί έξω από την Κρήτη έχουν αυξήσει για το λόγο αυτό τις τιμές των προϊόντων, κυρίως αυτών που αφορούν τη διατροφή των ζώων όπως τα σιτηρά. Οι τιμές έχουνε φτάσει στα ύψη το τελευταίο διάστημα, λόγω καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα αυτό να είναι ένα επιπλέον κόστος για τον παραγωγό, ο οποίος βρίσκεται σε μία πάρα πολύ δεινή θέση. Από τον Οκτώβρη που μας πέρασε, η χρονιά ξεκίνησε πάρα πολύ καλά με τα πρωτοβρόχια. Δυστυχώς εξελίχθηκε αρνητικά από τις πολλές βροχές και κάθε κτηνοτρόφος και κτηνοτροφική μονάδα, έχει υποστεί τεράστια ζημιά». Τα παραπάνω, κατά τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων, θα έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν πολύ χαμηλά επίπεδα παραγωγής γάλακτος – κάτι που θα φανεί και από τα στοιχεία του ΕΛΓΑ. «Επίσημα, σε λίγο, θα φανεί πως η παραγωγή γάλακτος είναι κατά χιλιάδες κιλά μειωμένη στην Κρήτη», είπε ο κ. Βενιεράκης. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, αφορά την έλλειψη κτηνιάτρων, μιας και δεν υπάρχουν για να στελεχώσουν τα σφαγεία σε όλο το νομό Ρεθύμνου. «Πρόκειται για πρόβλημα το οποίο υπάρχει εδώ και χρόνια, και η πολιτεία δεν έχει επιληφθεί για την επίλυσή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ζωντανών, την ποιότητα των προϊόντων αλλά και των υποπροϊόντων. Η έλλειψη αυτή, σε συνάρτηση και με το ότι οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί ποτέ δεν λειτούργησαν για το καλό του κτηνοτρόφου, ούτε εκπληρώθηκε ο στόχος και σκοπός για τον οποίο ιδρύθηκαν, είναι θέματα που μας έχουν φτάσει στο απροχώρητο». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων μίλησε για τον μεγάλο κίνδυνο να βάλει λουκέτο ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου στην περίπτωση που δεν βρεθεί μία λύση για τις οφειλές που υπάρχουν. «Περιμένουμε λύση από την Τράπεζα Πειραιώς. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, ο κτηνοτροφικός σύλλογος θα βάλει λουκέτο, και αυτό θα είναι πολύ μεγάλο κακό για τους κτηνοτρόφους και για την αγορά, διότι μετά θα παρουσιαστούν, μονοπωλιακές καταστάσεις. Θα μιλάμε για πολύ μεγάλη ζημιά για όλους μας, κάτι το οποίο θα φανεί άμεσα αν κλείσει ο συνεταιρισμός στο Ρέθυμνο».

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί