Α. Ξανθός: Ανάγκη να ολοκληρωθούν έως το πέρας της τετραετίας κρίσιμες μεταρρυθμίσεις (Ηχητικό)

Στο πολιτικό «στίγμα» των κρίσιμων μαχών που θα δοθούν σε ευρωπαϊκό, εθνικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο εν όψει των εκλογών αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εξαντλήσει την θητεία της, καθώς και το «στοίχημα» που θέτει για την «επόμενη ημέρα» μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΤΕΑΜ FM και στον Γιάννη Καλαΐτζάκη, ο Υπουργός Υγείας και Βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ ΑνδρέαςΞανθός.

Ο κος Ξανθός αναφέρθηκε στα πεπραγμένα σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία αλλά και την ανάγκη να ολοκληρωθούν, έως το πέρας της τετραετίας κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί, επισημαίνοντας παράλληλα πως η βασική στόχευση της σημερινής κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο είναι να υπάρχει μια χώρα με κανόνες, σταθερότητα, αξιοπιστία των δημοκρατικών θεσμών, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και μείωση των ανισοτήτων στο πλαίσιο όπως ανέφερε «της νέας μεταμνημονιακής περιόδου στην οποία έχει μπει η χώρα».

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ρεθύμνου, όπου και εκεί όπως τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ένα σαφές πολιτικό «στίγμα».

  • Είμαστε σε μια εκλογική χρονιά. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πως αντιμετωπίζει αυτή την πολλαπλή αναμέτρηση; Πρώτα απ όλα θα έχουμε νωρίτερα Βουλευτικές εκλογές;

Αυτό δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει με ασφάλεια. Φαίνεται και αυτό φάνηκε και από τη συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το σενάριο το οποίο υπερισχύει αυτή την περίοδο είναι το σενάριο της εξάντλησης της τετραετίας. Δηλαδή να πάμε στο τέλος της θητείας, τέλη Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και να γίνουν τότε οι βουλευτικές εκλογές. Θεωρώ ότι είναι καλό να υπάρξει ένα ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου για να ολοκληρωθεί και ένα νομοθετικό έργο το οποίο είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Όλα τα υπουργεία έχουν σημαντικές Νομοθετικές εκκρεμότητες που οφείλουν να τις ολοκληρώσουν. Kυρίως όμως να δώσουμε τη δυνατότητα στην νέα μεταμνημονιακή περίοδο που έχει μπει η χώρα, να προχωρήσουν ορισμένες ανακουφιστικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών και ιδιαίτερα όσων επλήγησαν στα χρόνια της κρίσης. Αυτό χρειάζεται χρόνο ακόμη για να είναι ορατό κοινωνικά, να αποδώσει περισσότερο και για να αποτιμηθεί πολιτικά από τους πολίτες στην ώρα της κάλπης. Νομίζω πως όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ συγκλίνουμε προς την κατεύθυνση αυτή, θα υπάρξει συνεκτίμηση όμως κι άλλων παραγόντων. Ούτως ή άλλως ο πρωθυπουργός έχει τον πρώτο λόγο αλλά η συνολική βούληση διαισθάνομαι πως την περίοδο αυτή είναι να εξαντλήσουμε τη θητεία και να δώσουμε περισσότερο χρόνο στο να φανεί ένα έργο που είναι δρομολογημένο. Έχουμε παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που υπάρχουν μια μεγαλύτερη δυνατότητα σήμερα να δώσουμε ένα αποτύπωμα και στο πεδίο της κοινωνικής προστασίας, της ενίσχυσης των αδύναμων, της ενδυνάμωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, των κοινωνικών υπηρεσιών, εκεί που υπήρξε δηλαδή μεγαλύτερη επιβάρυνση στα χρόνια της κρίσης. Και εμείς σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να ανακοινώσουμε μαζί με το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης ένα πλάνο προσλήψεων στο τομέα της υγείας σε βάθος τετραετίας που θα μας δώσει τη δυνατότητα να καλύψουμε με ασφάλεια τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης που είναι αρκετές αλλά να καλύψουμε πραγματικά κενά τα οποία δημιουργήθηκαν τα πρώτα χρόνια σε μια περίοδο που είχαν παγώσει οι προσλήψεις και είχαμε μόνο αποχωρήσεις. Αυτό θα παρουσιαστεί και είναι μια σημαντική επένδυση στην καλή στελέχωση και λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας. Θα έχει μια ισόρροπη κατανομή στις δημόσιες δομές, εννοείται και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, στα κέντρα υγείας του Νομού.

  • Έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές με ένα καινούργιο πλαίσιο, με Κλεισθένη, με υποχρεωτική πλέον τη διαδικασία των συνεργασιών και με ανοιχτά μέτωπα και εδώ στο Ρέθυμνο. Είδαμε ακόμα και με το τι θα γινόταν στο Δήμο Ρεθύμνου μια διάσταση απόψεων για το τι θα έπρεπε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θα προκρινόταν η λύση της ανεξάρτητης καθόδου ή της στήριξης στον Γιώργο Μαρινάκη. Πως τα σχολιάζετε όλα αυτά;

Δεν υπήρξε διάσταση απόψεων. Συζήτηση προφανώς έγινε και διερευνήσαμε όλα τα ενδεχόμενα, σταθμίσαμε τα υπέρ και τα κατά και λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη συγκυρία. Δηλαδή το ότι είμαστε σε μια χρονιά εκλογική, ότι θα δοθούν πολλαπλές εκλογικές μάχες αυτή την περίοδο. Σταθμίσαμε ότι το καλύτερο και η πολιτικά ορθή επιλογή ήταν να υποστηρίξουμε έναν συμπολίτη μας ο οποίος προέρχεται από το χώρο των ενεργών πολιτών, τον Θωμά Κρεβετζάκη ο οποίος έχει μια παρουσία όλα αυτά τα χρόνια στα δημόσια πράγματα της πόλης. Βούλησή μας είναι να πλαισιώσουμε αυτό το ψηφοδέλτιο με αξιόπιστους ανθρώπους, να δώσουμε ένα σαφές προγραμματικό αποτύπωμα για τις προτεραιότητες και τις ιεραρχίες που πιστεύουμε ότι πρέπει να τεθούν από τη νέα δημοτική αρχή και ξεκαθαρίζουμε από την έναρξη της προεκλογικής αναμέτρησης ότι η βούλησή μας είναι να συνεισφέρουμε και να εγγυηθούμε μια προοδευτική διακυβέρνηση στον δήμο Ρεθύμνου στην επόμενη τετραετία. Είναι ένα πολύ σαφές πολιτικό στίγμα, δεν θέλουμε απλώς να ασκήσουμε κριτική στα πεπραγμένα της διοίκησης, τις εξαγγελίες της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου, δεν μας ενδιαφέρει να καταγράψουμε απλώς ένα εκλογικό ποσοστό και να είμαστε μια δύναμη αντιπολίτευσης στη νέα περίοδο. Μας ενδιαφέρει να συμβάλλουμε καταλυτικά στο να έχουμε μια νέα προοδευτική πλειοψηφία στο δήμο με σαφές στίγμα, με κοινωνικό πρόσημο, με διαφάνεια στη διαχείριση των θεμάτων του Δήμου, με δημοκρατική λειτουργία και σεβασμό στις ανάγκες των πολιτών. Αυτό είναι το πολιτικό μας στίγμα. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιαστεί αναλυτικά σε λεπτομέρειες και το πρόγραμμα και οι άνθρωποι που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο και οι προϋποθέσεις είναι ιδιαίτερα καλές. Ξεκινάμε με πολύ καλούς οιωνούς. Επιλέξαμε μια ευέλικτη γραμμή.

  • Μια ευέλικτη γραμμή η οποία όμως έχει και ευρύτερες συνεργασίες. Γιάννης Ταταράκης στο Δήμο Αγίου Βασιλείου. Σαφέστατο το πολιτικό του στίγμα.

Δεν κάναμε επιλεκτικού χαρακτήρα συνεργασίες. Θεωρήσαμε ότι όπου έχουμε δημοτικές αρχές που έχουν παράξει ένα συγκεκριμένο έργο το οποίο αναγνωρίζεται από τους δημότες, που υπήρξε μια διερεύνηση των προθέσεών τους και διασφαλίστηκε μια αξιόπιστη συνεργασία η οποία θεωρήσαμε ότι καλύπτει την πολιτική μας κατεύθυνση. Το επιχειρήσαμε και το πραγματοποιήσαμε. Αντίστοιχα στο Δήμο Μυλοποτάμου συνεργαζόμαστε με την αυτοδιοικητική πρωτοβουλία του Γιώργου Παπακωνσταντή, στο Δήμο Ανωγείων υποστηρίζουμε τον Μανώλη Καλλέργη που έχει και οργανική σχέση με τον πολιτικό μας χώρο και στο Δήμο Ρεθύμνου κάναμε την επιλογή που σας προανέφερα.

  • Και στο δήμο Αμαρίου;

Εκεί δεν θέλουμε να ανακατευτούμε και πολύ με την έννοια των χρισμάτων. Διαμορφώνονται δύο ψηφοδέλτια.

  • Εκεί και λόγω καταγωγής δεν έπρεπε να έχετε εσείς κάποια συμμετοχή ;

Ίσα ίσα που ακριβώς λόγω καταγωγής θεωρώ ότι είναι λάθος ο Βουλευτής και ο Υπουργός να παρεμβαίνει, να διαμορφώνει συσχετισμούς, να επηρεάζει και να θέλει να δώσει το σήμα ότι πάει να ελέγξει τα πράγματα στον τόπο του. Εγώ έχω προσπαθήσει όσο είναι δυνατόν να κρατηθώ σε μια απόσταση από τις διεργασίες αυτές, βεβαίως όμως έχω και εγώ μια βαρύνουσα ευθύνη σε αυτή τη φάση και προσπαθώ αυτό να το αξιοποιήσω με έναν δημιουργικό τρόπο πάντα σε συνεννόηση με τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μας είναι με μια συλλογική λειτουργία να έχουμε ένα ενωτικό μέτωπο και νομίζω ότι αυτό το έχουμε καταφέρει. Στην περιφέρεια επίσης είναι γνωστό ότι συνεργαζόμαστε με το ψηφοδέλτιο του κου Αρναουτάκη. Αυτές τις ημέρες θα ολοκληρώσουμε και την ανάδειξη των υποψηφίων που θα προέρχονται από τον πολιτικό μας χώρο και θα είναι στο ψηφοδέλτιο. Το τοπίο των αυτοδιοίκητων εκλογών έχει έναν πολιτικό χαρακτήρα, πολύ λιγότερο στους μικρούς δήμους, περισσότερο στην περιφέρεια και στους Μητροπολιτικούς δήμους αλλά η σημαντική και άμεση μάχη θα είναι αυτή των ευρωεκλογών.

  • Να σταθούμε σε αυτό. Γιατί το λέτε αυτό;

Θεωρώ ότι θα είναι μια μάχη η οποία δεν αφορά μόνο την καταγραφή κάποιων πολιτικών ποσοστών, των εγχώριων πολιτικών δυνάμεων το οποίο προφανώς είναι ένας στόχος αλλά αφορά το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη είναι σε ένα σταυροδρόμι έχει αμφισβητηθεί και δικαίως η αποτελεσματικότητά της, η δυνατότητά της να ανταποκρίνεται σε μεγάλες προκλήσεις όπως ήταν η μεγάλη οικονομική κρίση. Υπάρχει ένας σκεπτικισμός για την αξία των ευρωπαϊκών θεσμών, για τη δυνατότητα τους να στηρίζουν τους αδύναμους, να τύχουν αλληλεγγύης οι χώρες που δοκιμάζονται Υπάρχει σήμερα ένα ρεύμα αμφισβήτησης προς την Ευρώπη η οποία έδωσε το σήμα ότι είναι μια Ευρώπη κυρίως των τραπεζών και όχι των λαών, των κοινωνιών και της κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας, όπως θα έπρεπε να ήταν και όπως ήταν τα ιδρυτικά της χαρακτηριστικά. Απέναντι σε αυτή την αμφισβήτηση υπάρχουν δύο επιλογές. Η επιλογή που είναι η στροφή προς τον εθνικισμό, στην ακροδεξιά ρητορική, την Ευρώπη φρούριο, στην λογική περιχαράκωσης κάθε κράτους, στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την μισαλλοδοξία. Αυτή δυστυχώς είναι μια γραμμή που ισχύει τα τελευταία χρόνια και στο Βορρά αλλά τελευταία και στο Νότο. Αυτή είναι μια λογική που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στη διάλυση της Ευρώπης. Η άλλη γραμμή είναι αυτή που λέει ότι χρειάζεται μια επανίδρυση της Ευρώπης και ένα πρότυπο σε αξίες, σε θεμέλια όπως τα ιδρυτικά. Δηλαδή όχι μια απλή ένωση εμπορική, που την ενδιαφέρουν μόνο οι δημοσιονομικοί στόχοι, είναι μια προσπάθεια να ενισχύσουμε το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης, τα κοινωνικά στάνταρ, να υπάρχουν στόχο για τη μείωση της φτώχειας, της ανεργίας, τη μείωση των ανισοτήτων, για την ενίσχυση της δημοκρατικής έκφρασης των κοινωνιών, την προστασία του περιβάλλοντος, να υπάρχουν δηλαδή ρήτρες πανευρωπαϊκού χαρακτήρα που να ενισχύουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Αυτό είναι ένα πολιτικό σχέδιο στο οποίο συγκλίνουν ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. Εμείς θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε σε αυτό. Πιστεύουμε ότι και η αριστερά στην Ευρώπη και αυτό που λέμε σοσιαλαριστερή δημοκρατία και οι πράσινοι και άλλα προοδευτικά σχήματα τα οποία μπορούν να αναδειχθούν στο επόμενο διάστημα μπορούν να συνεισφέρουν στο να υπάρξει μια σοβαρή προοδευτική απάντηση στην σημερινή κρίση της Ευρώπης. Κάλεσμα αναδιοργάνωση στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει κομβικό ρόλο. Έχουμε οργανώσει συμμαχίες και συγκλίσεις με διακυβέρνηση που έχει παρόμοιο κυβερνητικό πρόσημο, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

  • Ερχόμαστε λοιπόν και στο πιο δύσκολο κομμάτι που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνησή σας και η χώρα συνολικά, το οικονομικό. Παρά τους πανηγυρισμούς και την τυπική έξοδό μας από τα μνημόνια, ο κόσμος ακόμα υποφέρει οικονομικά. Αυτό φαντάζομαι το αντιλαμβάνεστε και εσείς.

Συμφωνώ, έτσι είναι. Δεν θέλω προσωπικά να ωραιοποιώ τίποτα αλλά δεν συμφωνώ και με μια αέναη προσπάθεια και ένα κλίμα συνεχούς καταστροφολογίας το οποίο ούτω ή άλλως δεν επιβεβαιώνεται και πλήττει κατά την άποψή μου και την αξιοπιστία όσων συνεχώς την αναπαράγουν. Δεν γίνεται από παντού να προκύπτει μια εικόνα διάλυσης των πάντων της οικονομίας, του κράτους, των θεσμών. Αυτό δεν υπάρχει, υπάρχουν ανοιχτές πληγές οι οποίες επουλώνονται σταδιακά, ένα κλίμα θετικό στον κόσμο, μια αισιοδοξία στον κόσμο ότι βγήκαμε από τη μεγάλη κρίση. Τώρα το θέμα είναι πως θα κάνουμε έναν σοβαρό αναπτυξιακό σχεδιασμό. Έχουν γίνει ευτυχώς τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια σε όλη τη χώρα που έδωσαν μια εικόνα οι τοπικοί φορείς για τα όσα πρέπει να γίνουν στα επόμενα χρόνια για να έχουμε αυτό που λέμε βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που δεν θα στηρίζεται σε σαθρό υπόστρωμα και κυρίως τα οφέλη της θα μπορούν να διαχυθούν στην κοινωνία περισσότερο να στηρίξουν και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, να στηρίξουν συνολικά την υγιή επιχειρηματικότητα και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό είναι το ζητούμενο, εμείς έχουμε πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σαν τόπος, έχουμε ένα εξαιρετικό πρωτογενή τομές που πρέπει να διασύνδεουμε με το τουριστικό μας προϊόν το οποίο είναι η μεγάλη πρόκληση της επόμενης περιόδου.

  • Είστε ευχαριστημένος από την προσπάθεια στον χώρο της υγείας και με τα βήματα που έχουν γίνει;

Ευχαριστημένος δεν μπορεί να είναι κανείς ποτέ όταν έχει να διαχειριστεί ένα πεδίο μεγάλης σημασίας για τους ανθρώπους και διαχρονικών προβλημάτων τα οποία υπήρχαν και πριν από την κρίση και τα οποία οξύνθηκαν αυτή την περίοδο. Νομίζω όμως ότι έχει γίνει αρκετή προσπάθεια. Ένας καλόπιστος παρατηρητής των πραγμάτων και αυτό αφορά και το προσωπικό του συστήματος υγεία και τους πολίτες που σταδιακά βλέπουν βελτίωση στη λειτουργία των Νοσοκομείων και των υπόλοιπων δομών, νομίζω ότι αυτός αυτό το αναγνωρίζει. Και το προσωπικό αναγνωρίζει την προσπάθεια που έχει γίνει να στηριχθεί ένα νοσηλευτικό ίδρυμα, το μοναδικό στο Νομό μας. Καταφέραμε να καλύψουμε κενά τα οποία είχαν δημιουργηθεί, να θέσουμε σε λειτουργία τμήματα ή υπηρεσίες που είχαν κλείσει, όπως η ουρολογική που σήμερα έχει τρείς γιατρούς, το ΚΕΦΙΑΠ που λειτουργεί ξανά ενώ είχε κλείσει και μάλιστα λειτουργεί με μόνιμο προσωπικό. Κάνουμε προσπάθεια να βελτιώσουμε τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών, να ενισχύσουμε με νέα μηχανήματα τη μονάδα τεχνητού νεφρού και απεικονιστικής διάγνωσης. Δρομολογούμε την παρέμβαση προμήθειας μαγνητικού τομογράφου στο Νοσοκομείο. Έχουν γίνει προσλήψεις και έχει βελτιωθεί η κάλυψη των οργανικών θέσεων, διότι σήμερα το 90% περίπου είναι καλυμμένο. Το 86% των θέσεων της νοσηλευτικής έχουν καλυφθεί και το 84% της διοικητικής υπηρεσίας. Έχουμε όμως καλύψει μόνο το 50% των ειδικευόμενων. Αυτό δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα στις κλινικές, έχουμε μεγάλη δυσκολία και δυστυχώς οι νέοι γιατροί επέλεξαν σε μεγάλο βαθμό τη μετανάστευση όλα αυτά τα χρόνια, άρα μειώθηκε η προσέλευσή τους ιδιαίτερα σε Νοσοκομεία της επαρχίας. Στόχος είναι στην επόμενη φάση να βελτιώσουμε τα κίνητρα προσέλκυσης ειδικευομένων. Βεβαίως το κρίσιμο θέμα που αφορά το συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, είναι η βελτίωση του μισθολογικού. Πρόσφατα δώσαμε περίπου 120 εκ ευρώ στους νοσοκομειακούς γιατρούς της χώρας για περικοπές που είχαν υποστεί στους μισθούς τους τα χρόνια των μνημονίων. Μας διευκόλυνε η απόφαση του ΣτΕ η οποία όμως η υλοποίησή της αφορούσε μόνο όσους προσέφυγαν και οι οποίοι ήταν πολύ λίγοι. Εμείς με πολιτική απόφαση δώσαμε σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Βεβαίως δεν είναι μόνο αυτοί, κι άλλοι έχουν υποστεί μείωση των αποδοχών τους. Χρειάζεται όμως προσεκτικούς σχεδιασμούς με βάσει τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν.

Στο υπουργείο σας το κυρίαρχο θέμα το τελευταίο διάστημα ήταν οι νεκροί από τον ιό της γρίπης και υπήρξε και μια έντονη αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν τα πράγματα ήταν χειρότερα ή καλύτερα. Παρότι υπήρχε όλη η κινητοποίηση στο ξεκίνημα της χρονιάς και η προσπάθεια ενημέρωσης, δυστυχώς θρηνούμε πολύ κόσμο.

Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει μόνο στη χώρα μας είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Η επιδημική έξαρση του ιού της γρίπης και ειδικά φέτος που κυριαρχεί ένα πολύ λοιμογόνο στέλεχος το οποίο έχει στοχευμένη επίπτωση και υψηλή συχνότητα ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες, μεγαλύτερες αλλά και σε νεαρότερες ηλικίες. Είχαμε δυστυχώς φέτος σοβαρά κρούσματα και θανάτους όχι μόνο σε υπερήλικες. Υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, φέτος όμως για πρώτη χρονιά έγινε πολύ πιο μαζικός εμβολιασμός απ’ ό,τι στο παρελθόν. Ξεπεράσαμε τα στάνταρ που είχαμε τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει πάνω από 2,2 εκατομμύρια εμβόλια για τον ιό της γρίπης στη χώρα μας και αυτό έχει βοηθήσει στο να μην έχουμε τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που θα μπορούσαμε να έχουμε και που είχαμε πριν από τέσσερα χρόνια. Τη χρονιά 2015-2016 είχαμε 197 νεκρούς. Η Γαλλία έχει ξεπεράσει τους 1.500 νεκρούς από η γρίπη, είναι πολύ μεγάλη η ευαλωτότητα ορισμένων ομάδων και πολύ ισχυρή η λοιμογονικότητα του στελέχους.

Καταφέραμε αυτά τα χρόνια να ενισχύσουμε τις διαθέσιμες κλίνες της εντατικής άρα όσοι άνθρωποι χρειάστηκαν κρεβάτι εντατικής το σύστημα ανταποκρίθηκε. Έχουμε βελτιώσει πολύ το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των υγειονομικών και οφείλω να πω ότι το Νοσοκομείο Ρεθύμνου πρωτοστατεί σε αυτό. Πέρυσι είχε βραβευτεί, γιατί είχε φτάσει το 52% εμβολιαστικής κάλυψης του προσωπικού, το μεγαλύτερο σε όλη τη χώρα. Αυτό οφείλεται σε δουλειά συγκεκριμένων ανθρώπων που ασχολούνται με τις λοιμώξεις, του επιστημονικού συμβουλίου, της επιτροπής νοσοκομειακών λοιμώξεων, της διοίκησης. Φέτος έχουμε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό. Στο γενικό πληθυσμό έγινε μια καλύτερη προσπάθεια. Αυξήσαμε τον αριθμό των εμβολιασθέντων αλλά σε σχέση με το μεγάλο όγκο πολιτών που πρέπει να καλυφθούν υστερούμε και ιδιαίτερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Χρειάζεται να ενισχυθεί η κουλτούρα της πρόληψης. Σε αυτό βοηθάει η έμφαση που δίνουμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στην λογική του οικογενειακού γιατρού, τους επισκέπτες υγείας που ασχολούνται με την κοινοτική φροντίδα, τους εμβολιασμούς, τις δράσεις και τις ενημερώσεις στα σχολεία. Αυτό το κομμάτι έλλειπε από το σύστημα υγείας.

  • Κλείνοντας δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω αυτό που μας ρωτούν οι ακροατές και σας το μεταφέρω ακριβώς όπως μας το λένε οι ίδιοι. Πως «παλεύετε» τον Παύλο Πολάκη;

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι έχουμε βρει ένα σημείο ισορροπίας και κοινής στάσης στα κρίσιμα θέματα του Υπουργείου. Ο καθένας έχει τη δική του συμβολή στο όποιο θετικό έργο έχει παραχθεί. Από εκεί και μετά προφανώς έχουμε διαφορές στον τρόπο με τον οποίο εκφραζόμαστε δημόσια, στην παρουσία μας στα Μέσα, διαφορές που έχουν σχέση με την ψυχοδομή του καθενός. Αυτό είναι προφανές και θεωρώ ότι όλοι μας κρινόμαστε από το σύνολο της παρουσίας μας στο δημόσιο βίο και από την αποτελεσματικότητά μας στα καθήκοντα που έχουμε αναλάβει. Δεν έχει νόημα, να καλύπτω ή να αποδοκιμάζω έναν συνεργάτη και έναν άνθρωπο με τον οποίο είμαστε στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα. Θεωρώ ότι οι πολίτες έχουν το κριτήριο να αποτιμήσουν και να αξιολογήσουν την συνολική παρουσία όλων μας.

Goodnet.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί