Στη Δαμάστα ή στην “Κορακιά” ο σταθμός μετατροπής;

Ανακοίνωση του Υποψήφιου Δήμαρχου Μαλεβιζίου και επικεφαλής της παράταξης Ένωμένο Μαλεβίζι’, κ. Σπύρου Καλλέργη:

Η επιλογή της Δαμάστας για την κατασκευή του Σταθμού Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ 2Χ500 MW [Converter Station], αναφέρθηκε πρώτη φορά στις 4-5-2017, σε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, παρουσία και του Δημάρχου Μαλεβιζίου κ. Κώστα Μαμουλάκη.

 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ο κ. Γιάννης Καμπούρης, Δ/νων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, θέλησε να παρουσιάσει  υποβαθμισμένο το θέμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «…εντός των επόμενων ημερών θα κάνουμε τις διακηρύξεις για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και όσον αφορά την Κορακιά και την Δαμάστα … το έργο έχει σχεδιαστεί ώστε να έχει την ελάχιστη επιβάρυνση στην Κρήτη, θεωρούμε πάρα πολύ μικρή επιβάρυνση στο παραλιακό μέτωπο ως αμελητέα …».

Και συμπλήρωσε στο ίδιο πνεύμα ο κ. Θανάσης Γεωργόπουλος, Διευθυντής Νέων Έργων Μεταφοράς στον ΑΔΜΗΕ: «…Στη Δαμάστα είναι περίπου 150 με 160 στρέμματα, είναι δασικός χώρος, τελείως άγονη γη, η οποία και δεν είναι ορατή από τον οικισμό της Δαμάστας».

 

Ο παρών Δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Κώστας Μαμουλάκης, τα βρήκε όλα ωραία: « Έγινε μια καλή συζήτηση, και για πρώτη φορά ενημερωθήκαμε για το πως προχωράει αυτή η υπόθεση. Μέχρι τώρα μιλάγαμε αορίστως και γενικώς…».

Στη συνέχεια επανέλαβε τα γνωστά περί απομάκρυνσης των Ληνοπεραμάτων, χωρίς να προφέρει ούτε καν το όνομα της Δαμάστας, και ολοκλήρωσε ως εξής: «… βλέπω ότι με αυτό το σχεδιασμό που κάνει ο ΑΔΜΗΕ, είναι προς την κατεύθυνση που εμείς θέλουμε. Κατ’ αρχήν λοιπόν μας ικανοποιεί. Θα το δούμε όμως ακριβώς και θα υπάρξει ενημέρωση και στο Δημοτικό Συμβούλιο».

 

Δεν χρειάζεται νομίζουμε σχολιασμός. Η τοποθέτηση του κ. Μαμουλάκη στο θέμα της Δαμάστας ήταν ξεκάθαρη. Δεν ψέλλισε καν, ούτε το όνομά της …

Οι μήνες πέρασαν, χωρίς καμία απολύτως αντίδραση του Δημάρχου.

 

Φτάνουμε αισίως στο πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου του 2018. Ο Δήμος Μαλεβιζίου συγκαλεί  σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία 5 βουλευτών Ηρακλείου και 2 αντιπροσώπων βουλευτών που απουσίαζαν, με βασικό θέμα, τις σημαντικές αλλαγές που επέρχονται στον ενεργειακό χάρτη της Κρήτης.

 

Στους βουλευτές δόθηκε από τη μεριά του Δήμου σχετικό αναλυτικό υπόμνημα, το οποίο δόθηκε επίσης και στη δημοσιότητα. Από την «energypress» της 22-1-2018, διαβάζουμε αποσπάσματα από το υπόμνημα του Δήμου: «Θέλουμε υπόγεια και όχι εναέρια γραμμή Κορακιάς – Δαμάστας», και «… Να κατασκευασθεί σύγχρονος υποσταθμός κλειστού τύπου [GIS] στη Δαμάστα, που δικαιούται αντισταθμιστικά οφέλη»….

Στις 7-2-2018 στο ξενοδοχείο Ατλαντίς, στα πλαίσια της υποχρεωτικής διαβούλευσης για το έργο, εκπρόσωποι της κοινοπραξίας EuroAsia Interconnector παρουσίασαν την ίδια θέση, δηλ. ο Σταθμός Μετατροπής στη Δαμάστα. Ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Μαλεβιζίου κ. Τριγώνης [ο κ. Μαμουλάκης δεν συμμετείχε], μετέφερε επίσης την ίδια άποψη, σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του υπομνήματος που προαναφέραμε. Τότε παρενέβη καθοριστικά το μέλος της Παράταξής μας κ. Γιώργος Μαρκογιαννάκης, υπενθύμισε τις δεσμεύσεις της Προγραμματικής Συμφωνίας της ΔΕΗ με τον πρώην Δήμο Γαζίου που προβλέπει στην Κορακιά όλες αυτές τις εγκαταστάσεις και ζήτησε απολύτως πλήρη συμμόρφωση.

 

Μόλις έγιναν γνωστά τα παραπάνω και οι επίσημες θέσεις του Δήμου για τη Δαμάστα, αντέδρασαν βίαια σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία.

Στη Δαμάστα μάλιστα, κατά το κοινώς λεγόμενο, ξεσηκώθηκαν και οι … πέτρες! Τα επικριτικά δημοσιεύματα άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν.

 

Πανικόβλητος ο Δήμαρχος κ. Κώστας Μαμουλάκης, έλαβε μέρος σε νέα σύσκεψη στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου στις  27 – 2 – 2018, με θέμα την καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Συμμετείχαν αυτή τη φορά οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας EuroAsia Interconnector κ.κ. Θανάσης Στιβαρός, Κων/νος Καλλέργης και Θάνος Μπελαλίδης, καθώς και ο μελετητής περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ. Σπύρος Παπαγρηγορίου. Από το Δήμο Ηρακλείου εκπροσωπούσαν το Δήμαρχο κ. Λαμπρινό δύο [2] Αντιδήμαρχοι, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. κ. Μανώλης Γενναράκης, ο πρώην Δήμαρχος Γαζίου κ. Γιώργος Μαρκογιαννάκης, εκπρόσωποι φορέων και αρχών από τη Δαμάστα, το Γάζι και τη Ροδιά.

Παρουσία όλων αυτών, ο Δήμαρχος  κ. Κώστας Μαμουλάκης, αναγκάζεται ν’ ανακρούσει πρύμνη και να ξεκαθαρίσει – για πρώτη φορά – πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η χωροθέτηση της Δαμάστας ως σημείου εγκατάστασης του Σταθμού Μετατροπής, με τους παρόντες μελετητές να δείχνουν ότι αποδέχονται τη νέα πρόταση του Δήμου Μαλεβιζίου, να γίνει δηλαδή η Κορακιά ο χώρος όπου θα εγκατασταθεί ο υπόψη Σταθμός.

 

Έρχεται όμως ο Νοέμβρης του 2018 και διαβάζουμε στο Αναθεωρημένο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, σελ. 83, επί λέξη τα εξής: « … Κατασκευή ενός νέου Σταθμού Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ συνολικής ισχύος 1000 MW [2Χ500 MW] με συμμετρική διπολική λειτουργία, πλησίον του χωριού Δαμάστα του Δήμου Μαλεβιζίου του Νομού Ηρακλείου Κρήτης. Το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή των απαιτούμενων εγκαταστάσεων σύνδεσης [Μ/Σ κ.λπ.] στο Σύστημα 150 KV της Κρήτης …». Παρακάτω η περιγραφή γίνεται πιο σαφής: «… Κατασκευή ενός νέου Υ/Σ Ζεύξης 150 KV πλησίον του Σταθμού Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ στη Δαμάστα, για τη σύνδεση του Σταθμού Μετατροπής με το Σύστημα 150 KV της Κρήτης. Ο Υ/Σ Ζεύξης θα είναι τεχνολογίας κλειστού τύπου [GIS]…»

Το προαναφερόμενο όμως Αναθεωρημένο Πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ,  προβλέπει ακόμη: «… Εναέρια Γ.Μ. Σ.Ρ. με 2 αγωγούς, συνολικής ισχύος 1000 MW, από  τον Τερματικό Σταθμό Μετάβασης Κορακιάς, έως το Σταθμό Μετατροπής Δαμάστας … μήκους 4.65 χλμ. …». Ανάλογες προβλέψεις γίνονται όμως και στο τεύχος της Τεχνικής Περιγραφής του Έργου «Διασύνδεση του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της νήσου Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς» του ΑΔΜΗΕ.

 

Τα πράγματα δεν ήλθαν δηλαδή τελικά όπως τα θέλαμε.

 

Με τις ανακολουθίες και την ενδοτική πολιτική του κ. Μαμουλάκη, ο οποίος έστελνε αντιφατικά μηνύματα για το θέμα της Δαμάστας, ο ΑΔΜΗΕ προφανώς δεν πίστεψε στις αντιδράσεις και παρέμεινε σταθερός στην αρχική του επιλογή. Μάλιστα, όπως ο τοπικός τύπος έγραψε, ο κ. Μαμουλάκης αναγκάσθηκε να κάνει έγγραφα διαβήματα προς τον ΑΔΜΗΕ, ζητώντας του επειγόντως συνάντηση για επανεξέταση του θέματος της Δαμάστας, όμως φαίνεται πως απάντηση δεν πήρε ποτέ.

 

Δυστυχώς με τη συμπεριφορά μας, οδηγήσαμε τους άλλους να μην μας παίρνουν πλέον στα σοβαρά …

Τώρα ο ΑΔΜΗΕ προωθεί την απόφασή του για τη Δαμάστα, στέλνοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, για ενημέρωση και λήψη ανάλογης απόφασης. Η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως …

 

Με την ευκαιρία αυτή  θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι, σύσσωμη η Παράταξή μας «Ενωμένο Μαλεβίζι», διεκδικεί την έγκαιρη ενημέρωσή μας, για ότι μας αφορά άμεσα ή έμμεσα. Δεν δεχόμαστε ν’ αποφασίζουν άλλοι για μας, χωρίς εμάς. Αυτό δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τη δημοκρατία.

Δεν είμαστε ούτε δογματικοί, ούτε στενοκέφαλοι. Το κακό όμως έχει παραγίνει. Δεν θέλουμε Σταθμό Μετατροπής στη Δαμάστα. Το καταλάβατε; Αφού γίνεται και στην Κορακιά, γιατί επιμένετε; Γιατί δεν σέβεστε την υπογραφή σας; Οι Προγραμματικές Συμφωνίες συντάσσονται και υπογράφονται, για να τηρούνται.

 

Η Παράταξή μας κάνει έκκληση στο Περιφερειακό Συμβούλιο να ορθοτομήσει και να μην αποδεχτεί να συντελεστεί στον τόπο μας αυτό το ανοσιούργημα, κόντρα στην συντριπτική πλειοψηφία των Μαλεβιζιωτών. Η λύση υπάρχει και είναι μία: στην Κορακιά!

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί