Παρουσιάζει την Προγραμματική της Διακήρυξη η Ανυπόταχτη Κρήτη

Η Ανυπόταχτη Κρήτη – Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση θα παραχωρήσει τη Δευτέρα 4/3/2019 και ώρα 13:00 στον χώρο “Πολύκεντρο” (οδός Κοραή) στο Ηράκλειο, συνέντευξη τύπου με θέματα:

(α) τη παρουσίαση της Προγραμματικής Διακήρυξης της Ανυπόταχτης Κρήτης εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.
(β) τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νησί το προηγούμενο διάστημα αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές, τις ευθύνες Περιφέρειας και Πολιτείας, τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 2019 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΗ ΚΡΗΤΗ – Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση

Επικεφαλής: Γιώργος Πιαγκαλάκης

Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Μαΐου έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία καθώς θα γίνουν εν μέσω θριαμβολογίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την «έξοδο από τα μνημόνια» την «ανάπτυξη» και την «παραγωγική ανασυγκρότηση» που έρχονται. Την ίδια στιγμή που επί μία δεκαετία έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες απολυμένων, ανέργων, αστέγων και πεινασμένων, η «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης εξαντλείται σε «ψίχουλα» και μέτρα αναδιανομής της φτώχειας που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας. Παράλληλα, επιταχύνονται οι αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που θα επιφέρουν σημαντικά δυσμενή αποτελέσματα στη ζωή των εργαζομένων και της νεολαίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη κεφαλαίου-ΕΕ, προετοιμάζει το έδαφος για τον επόμενο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης κλείνοντας μια σειρά από εκκρεμότητες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις διεθνείς σχέσεις, όπως η «σωτηρία» των τραπεζών, οι πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις, η συμφωνία των Πρεσπών, η συνταγματική αναθεώρηση κλπ. Έτσι επιχειρείται να δοθεί απάντηση στην κρίση του συστήματος, ενώ συγκεντρώνεται πλούτος από την οικονομική ολιγαρχία και αποδιαρθρώνονται εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συστρατεύεται με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή και ενισχύει τον αντιδραστικό πολεμικό άξονα με το κράτος-δολοφόνο Ισραήλ, τη χούντα της Αιγύπτου και την Κύπρο, θέλοντας να αναβαθμίσει την οικονομική και γεωπολιτική θέση του ελληνικού κεφαλαίου. Προσπαθεί να συγκαλύψει τον ρόλο της προπαγανδίζοντας ότι η χώρα μας είναι «φιλειρηνική δύναμη» και ότι η πολιτική της αποτελεί αντίβαρο στον εθνικιστικό παροξυσμό, την ώρα που η προκλητικότητα του ελληνικού κεφαλαίου οξύνεται και ο λαός κατακλύζεται από ειδήσεις σχετικά με πολεμικές ασκήσεις και απειλές λόγω του εντεινόμενου ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού.

Από τη μεριά της, η ΝΔ συμφωνεί στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου αλλά προβάλλει ότι αυτή αποτελεί την αξιόπιστη «φιλο-επενδυτική» δύναμη που μπορεί να προωθήσει καλύτερα τις αναδιαρθρώσεις. Διαμορφώνεται πλέον ένας νέος διπολισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ και την «κεντροαριστερά» από τη μία και τη ΝΔ με δυνάμεις δεξιά της που φτάνουν μέχρι φασιστικά-εθνικιστικά μορφώματα από την άλλη.

Όμως η εργατική τάξη και ο λαός δεν μπορούν να έχουν καμιά αυταπάτη για τον ΣΥΡΙΖΑ και καμιά προσδοκία από τη ΝΔ. Οι επιδιώξεις των δύο «πόλων» ουσιαστικά δεν διαφέρουν και οι αφηγήσεις τους συγκρούονται με την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, με την εργασιακή ανασφάλεια, τη φτώχεια, τη μετανάστευση της νεολαίας, την καταστροφή του περιβάλλοντος και την απειλή του πολέμου.

Η Ανυπότακτη Κρήτη βρίσκεται σε αντίπαλο στρατόπεδο από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, καθώς κινείται με γνώμονα τα πραγματικά συμφέροντα του κόσμου της εργασίας. Λέμε καθαρά ότι το πραγματικό δίλημμα, που οφείλει να χρωματίσει τις κινηματικές αλλά και τις εκλογικές μάχες, δεν είναι η επιλογή «δήμιου» για το κεφάλι του λαού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Θα μπορέσουν οι μνημονιακές πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΑΝΕΛ, να επιβάλουν τη δική τους «έξοδο» από την καπιταλιστική κρίση πάνω στις πλάτες της εργατικής τάξης και του λαού, μονιμοποιώντας και κλιμακώνοντας την επίθεση και την πολεμική απειλή; Ή το εργατικό κίνημα και ο λαός θα επιβάλουν τη δική τους διέξοδο ενάντια στους καπιταλιστές και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις;

Η διέξοδος αυτή δεν μπορεί παρά να έλθει μέσα από ένα ισχυρό, ανασυγκροτημένο εργατικό-λαϊκό κίνημα που θα συγκρούεται με τις αστικές μνημονιακές πολιτικές, τα ψευτοδιλήμματα και την συντηρητική ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, και θα στρέφεται ενάντια στο κεφάλαιο, το κεντρικό και τοπικό κράτος (Δήμοι-Περιφέρειες), την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Σε αυτήν την κατεύθυνση θέλει να συμβάλει και η Ανυπότακτη Κρήτη.

Οι αναδιαρθρώσεις στο τοπικό κράτος. Η περιφέρεια Κρήτης.

Καθοριστικό ζήτημα, και για τις επερχόμενες τοπικές εκλογές, είναι η ακριβής εκτίμηση της ουσίας και του βάθους των αντιδραστικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί στη λεγόμενη «τοπική αυτοδιοίκηση». Είναι πλέον ανεδαφική οποιαδήποτε αντίληψη ότι η περιφέρεια μπορεί να λειτουργήσει σαν αυτοδιοικητικός θεσμός και να προκύψουν μέσω αυτής φιλολαϊκές πολιτικές χωρίς οι εργαζόμενοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Η αλήθεια είναι πως εδώ και χρόνια οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αποτελούν τοπικό κράτος, αναπόσπαστο τμήμα του κρατικού μηχανισμού, με τη χρηματοδότηση να είναι σύμφωνη με τις νόρμες της κεντρικής πολιτικής διακυβέρνησης, της ΕΕ και των «θεσμών». Ήδη με τον νόμο «Καποδίστρια», τον «Καλλικράτη» και τελικά τον «Κλεισθένη Ι», εμπεδώνονται και βαθαίνουν μια σειρά αναδιαρθρώσεις που οδηγούν σε ένα μοντέλο τοπικού κράτους απολύτως προσαρμοσμένο στους σχεδιασμούς του κεντρικού κράτους, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναβαθμίζεται η σχέση του τοπικού/κεντρικού κράτους με το ντόπιο και υπερεθνικό κεφάλαιο και την ΕΕ.

Όλα αυτά αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα «έργα και τις ημέρες» της Περιφερειακής Αρχής Αρναουτάκη. Πρώτα-πρώτα, η λειτουργία και η δράση της προσαρμόζεται ώστε να υπάρχει πλήρης ταύτιση με τα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα. Επί της ουσίας γίνονται αλλαγές στην κατεύθυνση της πλήρους επιχειρηματικότητας και της διασύνδεσης με επιχειρηματικούς ομίλους μέσω διαφόρων μορφών συμπράξεων. Η Περιφέρεια συντελεί στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ειδικά αυτού που δραστηριοποιείται στο κύκλωμα γης και ακινήτων, με μέτρα που διευκολύνουν τη συγκέντρωση γης και επενδυτικά σχέδια. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινείται η αναθεώρηση του Χωροταξικού της Κρήτης που ψήφισε η Περιφέρεια και γίνεται ορατό σε όλες τις αποφάσεις στήριξης φαραωνικών επενδυτικών σχεδίων (μεγάλα επενδυτικά σχέδια ΕΣΧΑΣΕ, επένδυση Elounda hills της εταιρίας Mirum Hellas, η «σπουδή» της για τις ΒΑΠΕ).

Επίσης, η περιφέρεια Κρήτης πρακτικά λειτουργεί ως το «μακρύ χέρι» της πολιτικής της ΕΕ μέσω των ΕΣΠΑ, των επιχειρησιακών προγραμμάτων, της δημιουργίας ΑΕ κλπ. Εμφανίζεται ως πρωτοπόρα για την «ευρωπαϊκή» της αντίληψη και προσαρμόζει πλήρως κάθε πτυχή της δράσης της στα δεδομένα της ΕΕ. Υπάρχει ασφυκτική επιτήρηση και εποπτεία από μέρους της ΕΕ και πλήρης υποταγή στους αντίστοιχους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς (π.χ. «Ευρώπη 2020») και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Έτσι, για παράδειγμα, είδαμε τον προϋπολογισμό που είχε καταρτίσει η Περιφέρεια για το 2015 να επιστρέφεται ως απαράδεκτος από το μνημονιακό παρατηρητήριο των ΟΤΑ, διότι παρέκκλινε κατά 13.000 ευρώ! Κατά τα άλλα, έκανε τροποποίηση του Οργανισμού Περιφέρειας Κρήτης για να συμπορεύεται με τη νέα ευρωπαϊκή και εθνική στρατηγική για την «ανάπτυξη».

Μια άλλη βασική πλευρά είναι ότι η Περιφέρεια είναι πυλώνας των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και την εκμετάλλευση, επεκτείνοντας και παγιώνοντας ελαστικές εργασιακές σχέσεις (ΕΣΠΑ, κοινωφελή προγράμματα, μαθητεία) και ιδιωτικοποιώντας υπηρεσίες. Όπως χαρακτηριστικά έγινε με τη διαδικασία ανάθεσης παροχής Τεχνικών Υπηρεσιών με ποσό της τάξης των 2.700.000 ευρώ για 36 μήνες σε ιδιώτες. Η περιφερειακή αρχή ακολουθεί κατά γράμμα τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Αυτές τις δεσμεύσεις εξυπηρετεί και όταν μειώνονται οι δαπάνες για τις κοινωνικές ανάγκες ή προωθεί ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Είναι απολύτως φυσιολογικό λοιπόν που η Περιφέρεια προωθεί αναπτυξιακές επιλογές με ακραιφνώς ταξικά κριτήρια, ενεργώντας ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων και των κατοίκων, καταστρέφοντας το περιβάλλον και υποθηκεύοντας το μέλλον του νησιού. Μπορεί να δαπανά ετησίως 1.000.000 ευρώ για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Κρήτης, αλλά τηρεί «σιγή ιχθύος» για τους χιλιάδες εργαζομένων στον τουρισμό που εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας. Παρομοίως, η Περιφέρεια έχει πλούσιο έργο δράσεων προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων που αφορούν κυρίως αγροτικές επιχειρήσεις και μεσάζοντες, αλλά μηδενικό έργο για την στήριξη της φτωχο-μεσαίας αγροτιάς που ξεκληρίζεται από τις πολιτικές της ΕΕ και τις αρπακτικές πρακτικές των πολυεθνικών. Η Περιφέρεια καυχιέται για τα μεγάλα έργα που συνεχώς εξαγγέλλει, που αμφίβολο είναι αν εξυπηρετούν την πλειοψηφία του κρητικού λαού, αλλά σιωπά όταν το φράγμα του Βαλσαμιώτη αποδεικνύεται … σουρωτήρι. Και βεβαίως ο κύριος Περιφερειάρχης  και η … «Εθνική Κρήτης» του ζητά από το Υπουργείο Υποδομών να τον αφήσουν να φτιάξει το ΒΟΑΚ, αλλά εκτίθεται κάθε φορά που ο δρόμος παρουσιάζει το παραμικρό πρόβλημα. Φαίνεται περιμένει την ιδιωτικοποίηση του. Υψώνει τις σημαίες του πολιτισμού όταν είναι να επιχορηγήσει την Εκκλησία, όπως με τη χρηματοδότηση με 2.000.000 ευρώ για την αναστήλωση της Ιεράς Μονής Φανερωμένης στην Ιεράπετρα, αλλά τις υποστέλλει όταν εκατοντάδες μνημεία στην Κρήτη περνούν στο Υπερταμείο.

Η στάση μας απέναντι στο τοπικό κράτος και στις εκλογές

Βασική μας θέση, που στηρίζεται στην ίδια την εξέλιξη του τοπικού κράτους, είναι ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να εφαρμοστεί κάποιο σχέδιο φιλολαϊκής διαχείρισης στην Περιφέρεια. Για να υπάρξουν κατακτήσεις απαιτείται ανυπακοή, απειθαρχία και σύγκρουση με το υφιστάμενο πλαίσιο. Και τελικά, σχετικά μόνιμες κατακτήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς κατάργηση των μνημονίων, του Κλεισθένη και εντός της ΕΕ, χωρίς ρήξη με τους νόμους της αγοράς και το κεφάλαιο.

Επίσης το συγκεντρωτικό αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι κατάλληλο για να απορροφά τους κραδασμούς και εξασφαλίζει την προώθηση της βάρβαρης πολιτικής. Δεν επιδιώκουμε οι περιφερειακοί μας σύμβουλοι να συμμετέχουν σε παζάρια για «θέσεις». Δεν συναινούμε με μνημονιακούς διαχειριστές, ούτε συνδιοικούμε.

Επιδιώκουμε να είμαστε μέσα στο Συμβούλιο, να εκλέξουμε συμβούλους, με το βλέμμα στραμμένο «έξω» από αυτό. Μετέχουμε ώστε:

  • να αξιοποιούμε την συμμετοχή μας για την ισχυροποίηση του μαζικού κινήματος και την οργάνωση των αγώνων. Για να υπερασπίζουμε και να προβάλουμε τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα, να επιβάλουμε κατακτήσεις.
  • να αποκαλύπτουμε την ταξική ουσία, τους σχεδιασμούς και τη διαπλοκή του τοπικού πολιτικού συστήματος και της περιφερειακής αρχής. Να αντιπαλεύουμε τις πολιτικές των αστικών κομμάτων και της ΕΕ.

Πολιτικό πλαίσιο στόχων πάλης

Με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας, εποχή όπου παράγεται τεράστιος πλούτος αλλά τον νέμεται μια μειοψηφία καταθέτουμε ένα πρόγραμμα πάλης που απαντά στις καθημερινές αγωνίες του νεολαίου, εργαζόμενου, άνεργου, αγρότη, συνταξιούχου, μικρομεσαίου. Προμετωπίδα αυτού του προγράμματος πάλης είναι η ανατροπή της πολιτικής κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ και των κυβερνήσεων που την εφαρμόζουν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την άμεση βελτίωση της ζωής του λαού, για τα κοινωνικά, εργασιακά, και πολιτικά του δικαιώματα και την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης.

  1. Για τις εργατικές-λαϊκές ανάγκες και τα κοινωνικά δικαιώματα
  1. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα, μείωση εργάσιμου χρόνου και ορίων συνταξιοδότησης. Αυξήσεις μισθών-αποδοχών, με συλλογικές συμβάσεις και επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις. Καμία επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τις Κυριακές και τις αργίες. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας και, ειδικότερα, των προγραμμάτων ελαστικής εργασίας σε δήμους και περιφέρειες.
  2. Προσλήψεις μονίμου προσωπικού και μονιμοποίηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού σε Δήμους και Περιφέρειες. Γενναία δημόσια χρηματοδότηση για την υλοποίηση των έργων από δημόσιους φορείς. Να σταματήσει το πλέγμα διαπλοκής με μεγαλο-εργολάβους. Σχεδιασμός έργων και υποδομών με κριτήρια τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι με βάση τα κέρδη των μεγαλο-εργολάβων. Σε όλα τα δημόσια έργα να υπάρχει εργατικός-λαϊκός έλεγχος.
  3. Καμία άμεση φορολόγηση κάτω από το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Να φορολογηθούν τα κέρδη και η μεγάλη ακίνητη και κινητή περιουσία.
  4. Η στέγαση είναι δικαίωμα όλων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Καμία κατάσχεση-πλειστηριασμός-έξωση κατοικίας. Επιδότηση ενοικίου για όλους τους ανέργους και φτωχούς. Ξενώνες για όλους τους φοιτητές, τους αστέγους, πρόσφυγες και μετανάστες. Απαλλοτρίωση κενών και αχρησιμοποίητων κατοικιών, κλειστών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας για την κάλυψη των οξυμμένων στεγαστικών αναγκών των εργαζομένων και για τους αστέγους. Κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του φοιτητών του Ηρακλείου μετά τη φωτιά του Σεπτέμβρη. Κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των διοικητικών εργαζομένων του Βενιζέλειου νοσοκομείου στο Ηράκλειο, που δουλεύουν σε κοντέινερ μετά την πυρκαγιά του Σεπτέμβρη.
  5. Ηλεκτρικό-νερό-μεταφορές-θέρμανση-επικοινωνίες δεν είναι εμπορεύματα, είναι κοινωνικά αγαθά που πρέπει να είναι δωρεάν για όλο τον λαό. Δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και λειτουργία τους με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.
  6. Οι πηγές ενέργειας σε δημόσια-κοινωνική ιδιοκτησία και όχι στα χέρια του κεφαλαίου. Όχι στις μπίζνες της «πράσινης οικονομίας» από τις βιομηχανικές ΑΠΕ που αποβλέπουν στην κερδοφορία των ιδιωτών και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον. Να μην γίνει η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα «δούρειος ίππος» για την μετατροπή του νησιού σε μπαταρία και την περιβαλλοντική το καταστροφή.
  7. Όχι στην εξόρυξη υδρογονανθράκων και τον αγωγό EastMed, που θα επιφέρουν οικολογικές καταστροφές και μας εμπλέκουν στα πολεμοκάπηλα σχέδια του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.
  8. Πλήρεις, αξιοπρεπείς και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες πρόνοιας για όλους, με αύξηση και όχι περικοπή των δαπανών. Ειδική μέριμνα και προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί σε κάθε γειτονιά που να καλύπτουν όλα τα παιδιά.
  9. Δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό. Πλήρεις δομές Υγείας στις πόλεις και στην περιφέρεια. Δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας. Δημιουργία σταθμών και κέντρων υγείας, αξιοποίηση της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών για την κατασκευή τέτοιων εγκαταστάσεων.
  10. Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους, χωρίς θρησκευτικούς, ταξικούς και φυλετικούς αποκλεισμούς, με 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη προσχολική αγωγή σε ασφαλή κτίρια και με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και μονιμοποιήσεις των αναπληρωτών χωρίς το προσοντολόγιο.
  11. Δημόσιες, ποιοτικές, δωρεάν συγκοινωνίες με τακτικά, πυκνά δρομολόγια. Δωρεάν μετακίνηση σε άνεργους, φτωχούς, συνταξιούχους και μαθητές-σπουδαστές. Ενίσχυση των δημόσιων ΜΜΜ. Ολοκλήρωση των οδικών αξόνων χωρίς χαριστικές συμβάσεις σε ιδιώτες ή διόδια.
  12. Πολιτισμός και αθλητισμός είναι κοινωνικά δικαιώματα. Πρέπει να παρέχονται δωρεάν. Ενίσχυση του δημιουργικού και ερασιτεχνικού χαρακτήρα τους. Δημιουργία χώρων πολιτισμού. Ελεύθερη είσοδο στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων όπου δεν υπάρχουν.
  13. Να μην περάσουν οι σχεδιασμοί για διαχείριση των απορριμμάτων με δημιουργία ιδιωτικών μονάδων. Προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών. Δημόσιο σύστημα διαχείρισης και ανακύκλωσης των αποβλήτων με άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  14. Προστασία του περιβάλλοντος, κατάργηση όλων των μνημονιακών και καταστροφικών νόμων και ρυθμίσεων. Προστασία δασών, αλσών, χώρων πρασίνου. Καμιά εμπορευματοποίηση και εντατική εκμετάλλευση της δημόσιας γης. Καμία εμπορευματοποίηση των παραλιών, ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές.
  15. Προστασία του φυσικού και δομημένου χώρου και των δημόσιων υποδομών, ενάντια στην κατάρρευση και τις ιδιωτικοποιήσεις. Κατάργηση Υπερταμείου. Όχι στους νόμους του fast track, στα ΣΔΙΤ και τα προγράμματα της ΕΕ.

2.Δημοκρατικά δικαιώματα, λαϊκές ελευθερίες

Παλεύουμε για πραγματική δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία του εργαζόμενου λαού και την απελευθέρωση από τα δεσμά του απολυταρχισμού του κεφαλαίου. Ενάντια στον φασισμό και τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό, για τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα της εποχής μας.

  1. Υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, των μεταναστών και μειονοτήτων

Πλήρη εργασιακά, πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, χρώμα, φύλο και σεξουαλική προτίμηση. Δικαίωμα ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών. Κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων, κάθε φράχτη στα σύνορα, εκδίωξη της FRONTEX. Όχι στις ρατσιστικές επιχειρήσεις «σκούπα» με τη συνεργασία δήμων και περιφερειών, στις κρατικές και παρακρατικές ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών. Νομιμοποίηση των μεταναστών. Πολιτικό άσυλο, στέγη και άδεια παραμονής στους πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα του ιμπεριαλισμού, των πολέμων, των δικτατοριών και των καταστροφών. Όχι στη δημιουργία στρατοπέδων / hot spot στην Κρήτη.

  1. Ενάντια στη φασιστική απειλή, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό

Αποκάλυψη του ρόλου όλων των φασιστικών ομάδων και της Χρυσής Αυγής ως συστημική δύναμη, της εγκληματικής δράσης τους, των διαπλοκών τους με το κεφάλαιο, της στήριξης τους από το πολιτικό σύστημα και της ύπαρξης θυλάκων τους στους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Απόκρουση της ρατσιστικής, ξενοφοβικής, εθνικιστικής προπαγάνδας τους. Απομόνωση της παρουσίας τους.

Ολοκλήρωση της δίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και καταδίκη των φυσικών και ηθικών αυτουργών των δολοφονικών επιθέσεων. Ισόβια στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν. Με μαζικούς αγώνες αντιπαρατασσόμαστε με τη φασιστική απειλή και με λαϊκή δράση προστατεύουμε και περιφρουρούμε όσους απειλούνται από τις φασιστικές επιθέσεις. Να σταματήσει η κυβερνητική προπαγάνδα του ρατσισμού, του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και της αντιμεταναστευτικής υστερίας που στρώνει το χαλί της επιρροής και δράσης της ΧΑ και των άλλων ναζιστικών και εθνικιστικών συμμοριών.

  1. Αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική, αντινατοϊκή πάλη

Καμία συμμετοχή και στήριξη στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις. Έξοδος από το ΝΑΤΟ και τον ευρωστρατό. Δραστική μείωση των πολεμικών δαπανών, ακύρωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Παλεύουμε ενάντια στον αντιδραστικό ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό, που γίνεται για τα συμφέροντα των αστών και στην αιματηρή ιμπεριαλιστική επαναχάραξη των συνόρων. Όχι στις εξορύξεις και στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων από τις πολυεθνικές και το κεφάλαιο, που φέρνουν μόνο ανταγωνισμούς, πολέμους και οικολογική καταστροφή.

  1. Καπιταλιστική ανάπτυξη – τοπικά προβλήματα

Η Κρήτη τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» που έχει έναν και μόνο στόχο: την εξασφάλιση υπερκερδών για το κεφάλαιο με κάθε κόστος για τη ζωή των εργαζομένων, του λαού και του περιβάλλοντος. Βασικός πυλώνας είναι το τουριστικό κεφάλαιο. Ήδη σε Χανιά και Ρέθυμνο υπάρχει τεράστιο πρόβλημα κατοικίας λόγω Airbnb με εργαζόμενους και φοιτητές να πετιούνται στον δρόμο ή να αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα ενοίκια. Το περασμένο καλοκαίρι είχαμε την επίμονη προσπάθεια του, Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλος της ΝΔ, Διγαλάκη να μετατρέψει ιστορικό κτίριο της παλιάς πόλης των Χανίων σε ξενοδοχείο, ενώ δεν λείπουν οι προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση πάρκων και παραλιών όπως με το πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο, το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στα Χανιά και τις παραλίες Μπάλου και Γραμβούσας (πρόταση ξενοδόχων για εισιτήριο 10€).

Την ίδια στιγμή το εγνωσμένο πρόβλημα του αεροδρομίου στο Ηράκλειο επιχειρείται να λυθεί με νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος, σε μία περιοχή με γη υψηλής παραγωγικότητας, επιφέροντας τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Μόνος στόχος η αύξηση της επισκεψιμότητας για τα κέρδη των ξενοδόχων. Στην ίδια λογική κινείται και ο νέος «ιδιωτικοποιημένος» ΒΟΑΚ, που δεν σχεδιάζεται για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του νησιού, αλλά για να εξασφαλίσει μεγαλύτερα κέρδη στους μεγαλο-εργολάβους μέσω των διοδίων. Την ώρα που το νοσοκομείο τον Άγιο Νικόλαο υπολειτουργεί λόγω περικοπών σε προσωπικό με το επόμενο νοσοκομείο να βρίσκεται 65 χλμ μακριά στο Ηράκλειο η περιφέρεια πανηγυρίζει για τις αφίξεις των τουριστών και την «ανάπτυξη» που έρχεται.

Για εμάς η ανάπτυξη δεν ορίζεται από τους δείκτες του χρηματιστηρίου και τα κέρδη των αγορών αλλά αποτυπώνεται στην κοινωνική ευημερία, στην δυνατότητα του λαού να ζει και να εργάζεται με αξιοπρέπεια, να έχει πρόσβαση στα βασικά κοινωνικά αγαθά, την υγεία και την εκπαίδευση. Εμείς διεκδικούμε:

  1. οι αγρότες μας να ζουν με αξιοπρέπεια απ΄ τη δουλειά τους στο χωράφι εξασφαλίζοντας το εισόδημα τους απ’ τα προϊόντα που παράγουν με κατώτατες εγγυημένες τιμές ασφάλειας σε ρήξη με τους μεσάζοντες και τα καρτέλ τροφίμων. Να καλλιεργούμε με βιολογικές φυσικές πρακτικές και μειωμένο κόστος παραγωγής, για να έχουμε ασφαλές συνθήκες εργασίας και ασφαλή προϊόντα για τον λαό. Να πετύχουμε διατροφική επάρκεια και αυτάρκεια σε ρήξη με τις καταναλωτικές συνήθειες του γρήγορου και έτοιμου φαγητού.
  2. να έχουμε τουρισμό με βάση τα συμφέροντα των χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου με σεβασμό στο περιβάλλον και τη φυσική ομορφιά του νησιού. Να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων -της νεολαίας, των εργαζόμενων, των συνταξιούχων- σε διακοπές.
  3. να έχουμε δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες που θα παρέχουν δημόσια κοινωνικά αγαθά προς όλο το λαό, επανδρωμένες με επαρκές μόνιμο δημόσιο προσωπικό που θα αμείβεται αξιοπρεπώς για τις υπηρεσίες του θα παράγει κοινωνικό έργο και θα είναι αρνητικό σε πρακτικές εξαγοράς.
  1. Κατάργηση Κλεισθένη, πάλη ενάντια στις αναδιαρθρώσεις

Είμαστε αντίθετοι με τον Κλεισθένη Ι, ο οποίος πρέπει να καταργηθεί. Ταυτόχρονα, είμαστε αντίθετοι με το παλιό μοντέλο λειτουργίας Δήμων και Περιφερειών. Τοποθετούμαστε από τη σκοπιά ενός άλλου τρόπου οργάνωσης της ζωής μας, που θέτει στο κέντρο τα σύγχρονα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα, την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τη συγκρότηση σύγχρονων δημοκρατικών μορφών λαϊκής συλλογικής οργάνωσης, πάλης και επιβολής της λαϊκής θέλησης, με λόγο στην πολιτική που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται στο νησί.

Συγκρουόμαστε με όλα τα χαρακτηριστικά θεσμικής οργάνωσης του τοπικού κράτους. Είμαστε αντίθετοι στα εθνικά, ευρωπαϊκά και επιχειρησιακά προγράμματα με βάση τα πλαίσια που επιβάλλουν ΕΕ, μνημόνια και κυβερνήσεις. Παλεύουμε ενάντια στην ιδιωτικοοικονομική-επιχειρηματική λειτουργία της Περιφέρειας, τις άμεσες και έμμεσες ιδιωτικοποιήσεις (ΣΔΙΤ, εκχωρήσεις λειτουργιών κλπ).

  1. Θεσμοί λαϊκής οργάνωσης και δημοκρατίας

Προβάλλουμε ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης με πραγματική αυτοδιεύθυνση μέσω λαϊκών συνελεύσεων και δημοκρατικών μορφών λαϊκής συλλογικής οργάνωσης στους χώρους που εργαζόμαστε και ζούμε. Συγκροτούμε νέες συλλογικότητες αγώνα σε συντονισμό μεταξύ τους και σε σύνδεση με το ταξικό εργατικό κίνημα. Αγωνιζόμαστε για κατοχύρωση λαϊκού-εργατικού ελέγχου στον σχεδιασμό των προτεραιοτήτων, την εκτέλεση και το κόστος κάθε εκτελούμενου έργου από τους άμεσα ενδιαφερόμενους λαϊκούς φορείς και τις οργανώσεις τους.

  1. Αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης

Απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη και σταθερή υλοποίηση των παραπάνω είναι η επιβολή από τον λαό μιας συνολικά διαφορετικής πορείας για την χώρα. Απαιτείται:

  1. διαγραφή του ληστρικού και χιλιοπληρωμένου χρέους
  2. πέρασμα του τραπεζικού συστήματος και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας σε δημόσια ιδιοκτησία χωρίς αποζημίωση κάτω από εργατικό έλεγχο.
  3. κατάργηση του Κλεισθένη, του Καλλικράτη και του Οικονομικού Παρατηρητηρίου
  4. κατάργηση όλων των μνημονίων παλιών, νέων αλλά και μακράς διαρκείας (με σταθμούς το 2023 και το 2060) καθώς και της συνεχιζόμενης ενισχυμένης ευρωκηδεμονίας
  5. άμεση κατάργηση των 714 ψηφισμένων μνημονιακών εφαρμοστικών νόμων που διατηρούνται σήμερα (υποκατώτατος μισθός για τη νεολαία, πλειστηριασμοί, ΕΝΦΙΑ, νέες περικοπές συντάξεων και λαϊκού αφορολόγητου κλπ.)
  6. επιστροφή όλων των κλεμμένων εισοδημάτων και δικαιωμάτων, για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, πρόνοια για όλους.
  7. μόνιμη-σταθερή-πλήρης-ασφαλισμένη εργασία
  8. σχεδιασμός με βάση τις κοινωνικές ανάγκες για να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό, η ενέργεια , η παιδεία και η υγεία. Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
  9. έξοδος από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Διάλυση του αντιδραστικού άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου. Υπεράσπιση της ειρήνης ενάντια στην πολεμική εκστρατεία του κεφαλαίου σε διεθνή και εσωτερική κλίμακα.

Με αυτό το πρόγραμμα πάλης απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα στους εργαζόμενους και τους ανέργους της Κρήτης, τους αγρότες, τη νεολαία, σε όλους όσους πλήττονται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της Περιφέρειας. Καλούμε όσους μετέχουν στα διάφορα κινήματα του νησιού. Αυτούς που παλεύουν μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις συλλογικότητες των πόλεων, αυτούς που αντιστέκονται στις ΒΑΠΕ. Τους ελαστικά εργαζόμενους που αντιπαλεύουν την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Την αγωνιζόμενη νέα γενιά και το φοιτητικό κίνημα του νησιού. Τους αγωνιστές ενάντια στις βάσεις και την πολεμική απειλή. Όλες και όλους που όρθωσαν ανάστημα κόντρα στον φασισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον σεξισμό.

Τους καλούμε να συμβάλουν στην προσπάθεια της Ανυπότακτης Κρήτης για να αναπτυχθούν αγώνες, ώστε να ανατραπεί η πολιτική κυβέρνησης-περιφέρειας-ΕΕ-κεφαλαίου κόντρα σε λογικές τίμιας διαχείρισης και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Γνωρίζοντας ότι οι πραγματικές μάχες δεν κερδίζονται εντός του περιφερειακού συμβουλίου σε διαδικασίες αντιδημοκρατικές και αποστειρωμένες απ΄ τη λαϊκή βούληση αλλά με την οικοδόμηση αντιστάσεων και λαϊκών αντιθεσμών άμεσης δημοκρατίας που θα μπλοκάρουν τις αντιδραστικές αποφάσεις, που θα μπορέσουν τελικά να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση του άλλου δρόμου. Γι’ αυτό και οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλέξουμε θα υπηρετούν στη πρώτη γραμμή του αγώνα, θα εκφράζουν τα συμφέροντα του λαού ο οποίος θα τα επιβάλει με όρους κινήματος. Θα είναι αιρετοί, ανακλητοί με τακτική εναλλαγή, οικοδομώντας μια νέα κουλτούρα εργατικής δημοκρατίας με συχνές συνελεύσεις για την οργάνωση της δράσης εντός κι εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί