Κουντουρά: Ο τουρισμός με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη βιώσιμη ανάπτυξη στον πυρήνα της στρατηγικής μας

Το μήνυμα πως ο τουρισμός με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι στον πυρήνα της στρατηγικής της, έστειλε η υπουργός Τουρισμού από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Τώρα είναι η στιγμή να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διαμορφώσουμε το μέλλον και νέες συνθήκες για ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία για οφέλη για όλους» τόνισε η κ. Κουντουρά.

Παράλληλα, η υπουργός Τουρισμού προέταξε πως ο τουρισμός πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των κυβερνήσεων και σημείωσε ότι «οι συνθήκες έχουν ωριμάσει να αναλάβουμε πρωτοβουλία για μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική στον τουρισμό στην Ευρώπη». Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως η Ελλάδα διεκδικεί να ενισχυθούν οι πόροι, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα αναπτυξιακά προγράμματα για τον τουρισμό στο νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2020 και μετά. «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε νέους προορισμούς και νέες θεματικές εμπειρίες» υπογράμμισε.

Επίσης, διαμήνυσε πως «η διαρκής ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού δεν είναι αποτέλεσμα συγκυριών, αλλά των ευκαιριών που δημιουργήσαμε και αξιοποιήσαμε με συγκεκριμένη στρατηγική, συγκεκριμένο σχέδιο και σε στενή συνεργασία, όχι μόνο με τις περιφέρειες και τους παραγωγικούς φορείς, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα». Δεν εφησυχάζουμε και έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, τόνισε.

Εστιάζοντας στη φετινή χρονιά, είπε πως το 2019 είναι μια απαιτητική χρονιά που κρατάει σε εγρήγορση όλη την ευρωπαϊκή ταξιδιωτική αγορά και σημείωσε πως «σε συνδυασμό με τις τάσεις στον παγκόσμιο τουρισμό και τις διεθνείς εξελίξεις είναι παράγοντες που συνεκτιμούμε και διαχειριζόμαστε». Προσέθεσε πως το υπουργείο κινείται στρατηγικά με νέες διαπραγματεύσεις και συμφωνίες, ώστε να διατηρήσει και να ενισχύσει τα μερίδια της χώρας μας και να διασφαλίσει μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας κατά την τρίτη ημέρα του Φόρουμ, η κ. Κουντουρά περιέγραψε το όραμά της για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού και ξετύλιξε το πλέγμα των προτεραιοτήτων του υπουργείου Τουρισμού. Πρώτον, ανάδειξε την υλοποίηση προγραμμάτων ώστε να κινητοποιηθεί ο τουρισμός όλο τον χρόνο και να μείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις και οι αγορές σε περιοχές ώριμες τουριστικά να το υποστηρίξουν. Δεύτερον, το υπουργείο Τουρισμού επιδιώκει να αναδείξει λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές και να ενισχύσουμε τη συνολική διαθεσιμότητα, αλλά και την υψηλή ποιότητα μέσα από νέες επενδύσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η υπουργός Τουρισμού στον θεματικό τουρισμό, χαρακτηρίζοντας ένα κεφάλαιο με τεράστια δυναμική, με επίκεντρο τις αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες που προσφέρει η Ελλάδα και τόνισε πως η χώρα μας μπορεί να ηγηθεί σε αυτό το πεδίο.

Στρατηγική επιλογή του υπουργείου αποτελεί, όπως είπε η κ. Κουντουρά, και ο θαλάσσιος τουρισμός, σημειώνοντας πως ο τουριστικός αναπτυξιακός σχεδιασμός στοχεύει στη βελτίωση και ενίσχυση υποδομών. Μεγάλη δυναμική, παρατήρησε η υπουργός, έχει αποκτήσει ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων. Σε ό,τι αφορά τον αγροτουρισμό, η Κουντουρά είπε πως «δημιουργήσαμε για πρώτη φορά τις συνθήκες για την ανάπτυξη αγροτουρισμού με το πρώτο ξεκάθαρο πλαίσιο».

Παράλληλα, επισήμανε πως η ιστορία μας και ο πολιτιστικός μας πλούτος με την παγκόσμια ακτινοβολία της, πάντα θα πρωταγωνιστούν. Στο ίδιο πνεύμα, ανέδειξε πως άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η τουριστική εκπαίδευση και η διά βίου μάθηση, κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο με βάση τα σύγχρονα πρότυπα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί