Συνεχίζονται τα fake news από τη ΝΔ – Αντιδρά η ΕΛΣΤΑΤ (Βίντεο)

Την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκάλεσαν οι σημερινές κατηγορίες του τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, περί απόκρυψης στοιχείων «με εντολή ΣΥΡΙΖΑ».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτση, ισχυρίστηκε ότι με εντολή του ΣΥΡΙΖΑ η ΕΛΣΤΑΤ έχει σταματήσει από το 2015 να δίνει στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τις αυτοκτονίες.

Η ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδει, ως παντελώς ανακριβείς, δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες η δημοσίευση στοιχείων για τις αυτοκτονίες έχει σταματήσει από το 2015 «με εντολή του ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της αρχής:

«Τα δεδομένα για τις αιτίες θανάτων τόσο για το 2015 όσο και για το 2016 είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ όπου μπορούν να ανατρέξουν οι ενδιαφερόμενοι.

Σημειώνεται ότι οι στατιστικές φυσικής κίνησης πληθυσμού σύμφωνα με τον Κανονισμό (1260/2013του Ε. Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου) καταρτίζονται ένα (1) έτος μετά το τέλος του έτους αναφοράς ενώ οι στατιστικές για τις αιτίες θανάτου (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αυτοκτονίες), σύμφωνα με τον Κανονισμό (1338/2008 του Ε. Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου) δύο (2) έτη μετά το τέλος του έτους αναφοράς.

Ο κύριος λόγος της διαφοράς στις προθεσμίες είναι ότι για τις αιτίες θανάτου και συγκεκριμένα για περιπτώσεις αιφνίδιων και βίαιων θανάτων απαιτούνται επιπλέον έλεγχοι και αναμένονται αποτελέσματα ερευνών ή εργαστηριακών εξετάσεων ώστε να προσδιοριστεί τόσο η εσωτερική αιτία (για περιπτώσεις εσωτερικών παθολογικών αιτιών) όσο και η εξωτερική αιτία (αυτοκτονία, ανθρωποκτονία ή ατύχημα) για τις περιπτώσεις βίαιων θανάτων»

Left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί