Νέοι εκβιασμοί της Κομισιόν, χάριν ιδιωτικής εταιρείας, για το καλώδιο Κρήτη Αττική!- Πώς απαντά ο Γ. Σταθάκης

Τα παιχνίδια της Κομισιόν με την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, και ειδικά με την υπόθεση της διασύνδεσης με την Αττική, συνεχίζονται και κορυφώνονται. Στην ουσία πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο εκβιασμών στην ελληνική πλευρά ώστε να αναλάβει το έργο η ιδιωτική κυπριακή εταιρεία, η οποία έχει καταγγελθεί ότι στην πραγματικότητα ουδέποτε απέδειξε την οικονομική της δυνατότητα προκειμένου να έχει εμπλοκή σε ένα τόσο μεγάλο project.

Δείτε επίσης

Για χάρη εταιρείας με ανύπαρκτα κεφάλαια μπλοκάρει το καλώδιο της Κρήτης η Κομισιόν!- Τί αποκαλύπτει στέλεχος του ΑΔΜΗΕ

Ο περίεργος ρόλος της Κομισιόν και η υπονόμευση της ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Αυτοί το δρόμο τους, εμείς το δικό μας. Αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο η ελληνική πλευρά – και κυρίως το ΥΠΕΝ που έχει τον πρώτο λόγο – απαντά στην χθεσινή κοινή ανακοίνωση (δείτε παρακάτω αναλυτικά) της Κομισιόν, των Κυπριακών Αρχών και της EuroAsia Interconnector με την οποία ζητούν από τη χώρα μας να αποδεχθεί τον οδικό χάρτη της Κομισιόν και να κρατήσει εντός του ενιαίου PCI τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής.

Πρακτικά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά και την παρέλευση, χθες, της προθεσμίας που είχε δώσει ο κ. Σταθάκης στην EuroAsia με την επιστολή που είχε απευθύνει προς τον Επίτροπο Κανιέτε, εμφανίζεται αποφασισμένο να αποσύρει τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς το PCI της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ.

Μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτήσει εξελίξεις, καθώς δύσκολα θα μείνει αναπάντητη από την εταιρεία EuroAsia Interconnector (που αναμένεται ότι θα εγείρει αξιώσεις αποζημίωσης), αλλά και από την Κομισιόν. Παρόλα αυτά, χωρίς την ελληνική στήριξη, έργο PCI δεν υφίσταται…

Η επόμενη κίνηση θα είναι να πάρει η ΡΑΕ μια νέα απόφαση με την οποία θα αναθέτει στην «Αριάδνη» την κατασκευή της διασύνδεσης ως εθνικό έργο, ενταγμένο στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ.

Όπως έχει αναφερθεί επανειλημμένα από τον ΑΔΜΗΕ, η «Αριάδνη» συνεχίζει κανονικά τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την κατασκευή του έργου, ενώ έχει ήδη ετοιμαστεί ο διαγωνισμός για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή (ενός ή περισσότερων) που θα συμμετάσχουν στο SPV με ποσοστά μέχρι 49% το μέγιστο.

Το μεγάλο στοίχημα βεβαίως είναι εάν η τεταμένη σχέση της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν, τις Κυπριακές Αρχές και την εταιρεία EuroAsia Interconnector θα στοιχίσει σε καθυστερήσεις όσον αφορά την κρίσιμη διάσταση του πότε θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει η διασύνδεση της Κρήτης.

Η επάρκεια ηλεκτρικού εφοδιασμού το νησιού αποτελεί πλέον ζήτημα τεράστιας σημασίας και οι χρόνοι είναι οριακοί. Η κρίσιμη κατάσταση περιγράφεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της ΡΑΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες και προβλέπει την παράταση μέχρι το τέλος του 2022 της άδειας παραγωγής της ΔΕΗ για τις δύο Αεριοστροβιλικές Μονάδες, στον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων στο Ηράκλειο.

Δείτε: Παράταση ως τα τέλη του 2022 στη λειτουργία του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, για να μη μείνει χωρίς ρεύμα η Κρήτη

Η κοινή ανακοίνωση για την EuroAsia

Με κοινή ανακοίνωσή τους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Κυπριακές αρχές και η η ιδιωτική κυπριακή EuroAsia Interconnector επανέλαβαν την υποστήριξή τους για την έγκαιρη υλοποίηση της διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας EuroAsia Interconnector που συνδέει την Κύπρο, το Ισραήλ, την Κρήτη και την Αττική στην Ελλάδα στο πλαίσιο των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) που χαρακτηρίζονται ως διάδρομοι ηλεκτρικής ενέργειας προτεραιότητας (priority electricity corridors).

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζονται επίσης τα εξής:

Τα εμπλεκόμενα μέρη, που συνήλθαν στη Λευκωσία, εξέτασαν την πρόοδο που σημειώθηκε στην υλοποίηση του έργου στο σύνολό του, καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις και ιδιαίτερα σε σχέση με τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, εκφράζοντας την πρωταρχική σημασία της EuroAsia Interconnector όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κρήτης και της Κύπρου ως το τελευταίο ενεργειακά απομονωμένο κράτος μέλος της ΕΕ, και την επίτευξη των ευρωπαϊκών ενεργειακών στόχων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε  με την παρουσία του Dr. K.D. Borchardt (Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΓΔ Ενέργειας, Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Δρ. Σ. Χειμώνα (Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κύπρου), Δρ. Α. Πουλλικκά (Πρόεδρος, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου), εκπροσώπων του Κυπριακού Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, του κ. Ν. Κτωρίδη (Διευθύνων Σύμβουλος της EuroAsia Interconnector) και του Γ. Κίλλα (Διευθυντής Έργου, EuroAsia Interconnector). Όλες οι πλευρές δήλωσαν τη δέσμευση τους να διασφαλίσουν την υλοποίηση του έργου στο σύνολό του και σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 347/2013 για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας (ΔΕΔ-Ε).

Η συνάντηση αναγνώρισε την EuroAsia Interconnector ως επίσημο Φορέα Υλοποίησης του έργου, ο οποίος λειτουργεί διαχρονικά και σταθερά στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Η πρόοδος που επιτεύχθηκε μέχρι στιγμής χαιρετίστηκε από όλες τις πλευρές. Ακολούθησε ενημέρωση σχετικά με τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, μεταξύ άλλων, στη χρηματοδότηση έργου, αδειοδοτήσεις, κλπ. και ειδικότερα στη διαδικασία προκήρυξης κατασκευαστικών έργων, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της έκδοσης της πρόσκλησης υποβολής προσφορών (ITT), αφού έλαβε ήδη σχόλια από τους προκριθέντες προσφοροδότες.

Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και αποδοτική υλοποίηση του PCI 3.10 στο σύνολό του, και ειδικότερα του τμήματος Κρήτης-Αττικής (PCI 3.10.3) και της βέλτιστης διαλειτουργικότητας μεταξύ όλων των τμημάτων, είναι δια μέσο των προνοιών του Οδικού Χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (16.10.2018) με την υποστήριξη και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ειλικρινή επιθυμία τους όπως η Ελληνική πλευρά να επανεκκινήσει τις συζητήσεις για την υλοποίηση του έργου στο πλαίσιο του κανονισμού PCI ΔΕΔ-Ε και να ακολουθήσει τον Οδικό Χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος έχει ήδη προκαταρκτικά συμφωνηθεί, προς αμοιβαίο όφελος όλων των ενδιαφερομένων, εταίρων και κοινοτήτων.

Δείτε επίσης ενδεικτικά

Έτοιμη η προκήρυξη για το καλώδιο Κρήτη- Αττική – Από τον ΑΔΜΗΕ, ως εθνικό και με τη διαδικασία της παραχώρησης, το έργο

Προς αποβολή από τη διασύνδεση της Κρήτης η προστατευόμενη εταιρεία της Κομισιόν και της ΝΔ

ΑΔΜΗΕ: Ετοιμάζεται για την προκήρυξη των διαγωνισμών για την διασύνδεση της Κρήτης η «Αριάδνη Interconnection»

Νομοσχέδιο για το καλώδιο Κρήτη- Αττική- Πώς διασφαλίζονται οι πόροι κόντρα στους εκβιασμούς της Κομισιόν

Εθνικό έργο από το ΕΣΠΑ το καλώδιο Κρήτη- Αττική: Η απάντηση της Ελλάδας στους εκβιασμούς της Κομισιόν (χάριν ιδιωτικών συμφερόντων)

Μεγάλο καλώδιο Κρήτης: Πώς ο ΑΔΜΗΕ προχωρεί ξεπερνώντας την Κομισιόν και την “προστατευόμενη” εταιρεία της!

Πώς η ΝΔ υπονομεύει και το καλώδιο Κρήτη- Αττική, στηρίζοντας τα συμφέροντα ιδιωτικής εταιρείας!

Η… ευχή της Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη- Αττική

Σταθάκης: Δε θα αφήσουμε την Κρήτη χωρίς ρεύμα- Θα τα βρούμε με την Κομισιόν για το μεγάλο καλώδιο

Από νέες “εξετάσεις” στις Βρυξέλλες η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης

Παρέμβαση της ΡΑΕ για την μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης – Τι ζητά από τους φορείς του έργου

Κατατέθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για το καλώδιο Κρήτη- Αττική- Στις αρχές του 2019 ο διαγωνισμός

Για χάρη εταιρείας με ανύπαρκτα κεφάλαια μπλοκάρει το καλώδιο της Κρήτης η Κομισιόν!- Τί αποκαλύπτει στέλεχος του ΑΔΜΗΕ

Ο περίεργος ρόλος της Κομισιόν και η υπονόμευση της ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Πώς η Κομισιόν θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, υποστηρίζοντας ιδιωτικά συμφέροντα!- Η κόντρα με την ΡΑΕ

Στον πρωθυπουργό οι εξελίξεις για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης- Πώς αντιμετωπίζει την παρέμβαση της Κομισιόν

Οι υπηρεσιακοί της Κομισιόν τορπιλίζουν το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης!- Ελπίδες σε πολιτική λύση

Κλείνει ο ΑΗΣ Λινoπεραμάτων- Πώς θα καλυφθεί ενεργειακά η Κρήτη μέχρι τη σύνδεση με την Αττική

Κομισιόν: “Πολιτική λύση” για το καλώδιο της Κρήτης- Προνομιακή χρηματοδότηση από το πακέτο Γιουνκέρ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί