Και επισήμως βαρόνος ο Μαρινάκης

Εχοντας ήδη ραδιόφωνο και εφημερίδες (κι ένα κανάλι που έκλεισε στα χέρια του), κατέθεσε αίτηση-φάκελο στο ΕΣΡ για τηλεοπτική άδεια εθνικής εμβέλειας και θεωρείται βέβαιο ότι θα τη λάβει. Εχει και κάτι άλλα από δω κι από κει… Θα είναι πλέον ο υπ’ αριθμόν 1 μιντιάρχης και με τη βούλα.

Μόνο ο Βαγγέλης Μαρινάκης εμφανίστηκε χθες στο ΕΣΡ να καταθέσει αίτηση για τηλεοπτική άδεια. Αυτό σημαίνει πως θα πάρει σίγουρα την 6η άδεια – οι πρώτες πέντε είναι των Alpha (Κοντομηνάς), Star (Βαρδινογιάννης), ΣΚΑΪ (Αλαφούζος), Open (Σαββίδης) και ΑΝΤ1 (Κυριακού).

Με την προσθήκη τώρα του Μαρινάκη, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που εκπέμπουν πανελλαδικά θα γίνουν έξι. Και θα γίνουν σίγουρα γιατί είναι λίγο δύσκολο να απορριφθεί η αίτησή του, καταλαβαίνετε κι εσείς πως είναι μάλλον αδύνατον να μην καταθέσει έναν πλήρη φάκελο με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ετσι σύντομα, σε ένα τρίμηνο περίπου, τα κανάλια θα γίνουν έξι. Οι διαδικασίες του επόμενου διαστήματος από το ΕΣΡ είναι συγκεκριμένες και δεν φαίνεται να καθυστερούν ιδιαίτερα.

Τις επόμενες εβδομάδες το Συμβούλιο θα εξετάσει τον φάκελο της Alter Ego (η εταιρεία του Μαρινάκη), αμέσως μετά θα αφήσει κάποιες ημέρες για ενστάσεις, στη συνέχεια θα απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές (όπως αυτή του ξεπλύματος μαύρου χρήματος) και όταν όλα ολοκληρωθούν ομαλά θα του δώσει την οριστική άδεια. Υπολογίστε, όπως σας είπα, ένα τρίμηνο για όλο το πακέτο. Αυτό δείχνει η εμπειρία.

Παραμένει ωστόσο ακόμα μία άδεια ελεύθερη, αφού ο νόμος προέβλεπε 7 συνολικά. Είναι φανερό πως δεν ενδιαφέρεται κανένας. Τόσες ευκαιρίες είχε, τόσο διάστημα πέρασε, αν υπήρχε κάποιος θα είχε φανεί. Το πιο πιθανό είναι το ΕΣΡ να προχωρήσει στην προκήρυξη των θεματικών αδειών, οπότε θα προσθέσει σε αυτές και την «ορφανή» γενικού περιεχομένου.

Ετσι, οι θεματικές θα αυξηθούν από τρεις σε τέσσερις. Για πανελλαδικά κανάλια εννοείται. Αλλά όχι ειδησεογραφικά. Μπορούν να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από ενημερωτικά. Με αθλητικά, με μουσική, με παιδικό πρόγραμμα, με ντοκιμαντέρ για ρινόκερους μόνο, οτιδήποτε. Και μετά τις θεματικές (ή μπορεί και παράλληλα) θα έχουμε και τις περιφερειακές άδειες με το ΕΣΡ να δείχνει μεγαλύτερη σπουδή για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πρώτα. Πρέπει και σε αυτό το τοπίο να μπει μια τάξη.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, λοιπόν, γίνεται και… επισήμως βαρόνος του Τύπου. Εχει ήδη δικές του εφημερίδες, ενώ υπάρχουν και εφημερίδες συνεργατών του. Το ίδιο με τα sites. Το ίδιο με το ραδιόφωνο. Τώρα αποκτά και τηλεοπτικό κανάλι. Ενώ έχει και συμμετοχή, μικρή ή μεγάλη, στο μοναδικό πρακτορείο Διανομής Τύπου στην Ελλάδα, το περίφημο «Αργος».

Επίσης, τα «Παραπολιτικά» έχουν αγοράσει και το παλιό πιεστήριο της «Ελευθεροτυπίας» – αλλά αυτό είναι άλλο θέμα θα πείτε (σωστά). Επομένως, ο Βαγγέλης Μαρινάκης γίνεται ο νο1 άνθρωπος των media στην Ελλάδα. Παραδοσιακό εκδότη δεν τον λες, βέβαια, αλλά πού ξέρετε, μπορεί να αγάπησε τη δημοσιογραφία ξαφνικά.

Βέβαια, έκλεισε κι ένα ραδιόφωνο που είχε, το Βήμα 99.5. Επιχείρησε και να το πτωχεύσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Τον κόσμο πάντως τον άφησε απλήρωτο. Γι’ αυτό και οι τεχνικοί ραδιοφώνου θα καταθέσουν ένσταση στο ΕΣΡ για την τηλεοπτική άδεια που ζητάει να πάρει.

Εδώ, λένε οι τεχνικοί, θα δώσετε άδεια σε κάποιον που το παρελθόν του στα media δεν είναι και τόσο σωστό (τουλάχιστον στην περίπτωση του συγκεκριμένου ραδιοφώνου); Δεν έχουν καμία τύχη, όμως. Στον νόμο δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Είναι δεδομένο ότι η ένστασή τους θα απορριφθεί. Θα το κάνουν, απλώς, για την τιμή των όπλων.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ «ΑΡΓΟΣ» ΚΑΤΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Απόρριψη προσωρινής διαταγής​​​​​​

Απορρίφθηκε από το δικαστήριο η προσωρινή διαταγή που ζήτησε το πρακτορείο διανομής Τύπου «Αργος» εναντίον της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Υπενθυμίζουμε πως η Επιτροπή με απόφασή της «πάγωσε» την αυθαίρετη αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής απέναντι στις εφημερίδες που αποφάσισε μονομερώς το πρακτορείο.

Και την «πάγωσε» μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, που σωστά ζήτησε η κυβέρνηση. Το «Αργος», με τη σειρά του, προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά η προσωρινή διαταγή απορρίφθηκε.

Εν τω μεταξύ αλλάζει σιγά σιγά η μετοχική σύνθεση του «Αργους». Πλέον, όπως υποστηρίζουν, το βασικό πλειοψηφικό πακέτο το κατέχει η οικογένεια Σμυρνιωτάκη από τη Νίκη Εκδοτική. Πήρε ποσοστό από τον Μαρινάκη, πήρε από το «Πρώτο Θέμα» και έχει φτάσει το 40% περίπου. Αλήθεια, το γνωρίζει αυτό η Επιτροπή Ανταγωνισμού;

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου, Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί