Συνάντηση Π. Πολάκη με δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία

Στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για άμεση αποκατάσταση των ζημιών από την τελευταία κακοκαιρία, αναφέρθηκε σήμερα από τα Χανιά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος συναντήθηκε στην αντιπεριφέρεια Χανίων με τον αντιπεριφερειάρχη, Απόστολο Βουλγαράκη, και τους δημάρχους των πληγεισών περιοχών.

Ο κ. Πολάκης ενημερώθηκε συνολικά για την εικόνα που υπάρχει μέχρι σήμερα στα Χανιά κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα για τα οποία δεν μπορεί ακόμα να υπάρξει ακριβής εκτίμηση καθώς, όπως είπε, το φαινόμενο είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Ο κ. Πολάκης μιλώντας μετά το τέλος της συνάντησης στους δημοσιογράφους, επισήμανε ότι η χρηματοδότηση των 10 εκατ. ευρώ προς την Περιφέρεια για την οποία είχε κάνει λόγο ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στα Χανιά, έχει εγκριθεί και είναι στη διάθεση της Περιφέρειας για να προχωρήσει στην άμεση διάνοιξη της πρόσβασης στους οικισμούς και τις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα, ειδικά στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι οι μελέτες στα σημεία των τεσσάρων κατολισθήσεων του ΒΟΑΚ ολοκληρώθηκαν, και, την επόμενη εβδομάδα, το υπουργείο Υποδομών με τη διαδικασία του επείγοντος θα προχωρήσει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και της ανάθεσης για την αποκατάσταση αυτών των βλαβών στον ΒΟΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ακόμα ότι το υπουργείο Υποδομών έχει αποστείλει ένα κλιμάκιο μηχανικών και θα αποστείλει και άλλους έντεκα συνολικά, όπως είπε, ενώ θα υπάρξει και τμήμα ειδικής υπηρεσίας δημοσίων έργων που θα είναι μόνιμα στην Κρήτη, σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν οι δήμοι για να ολοκληρώσουν τα τεχνικά δελτία για τις καταστροφές που έχουν γίνει στο δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο.

«Αυτά τα δελτία θα κατατεθούν στα συναρμόδια υπουργεία ώστε να διατεθούν όσα χρήματα απαιτούνται για την αποκατάσταση του δικτύου», είπε ο κ. Πολάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στη συνδρομή των Ενόπλων δυνάμεων με την τοποθέτηση γεφυρών σε σημεία του οδικού δικτύου, που δεν είναι δυνατή πρόσβαση.

Αναφερόμενος σε προβλήματα που έχουν εμφανιστεί σε χωριά των Χανίων και αφορούν κατολισθήσεις και υποχωρήσεις εδάφους έκανε γνωστό ότι «υπάρχει επικοινωνία με το ΙΓΜΕ και με μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών για να γίνει εκτίμηση της κατάστασης του γεωλογικού φαινομένου και, αν χρειαστεί, θα υπάρξει απομάκρυνση των κατοίκων» και ότι «η κάλυψη των εξόδων φιλοξενίας τους σε άλλους χώρους, θα γίνει από κονδύλια του υπουργείο Εσωτερικών».

Παράλληλα, ο κ. Πολάκης άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο γινόταν πολλά τεχνικά έργα. «Είναι μια πρωτόγνωρη καταστροφή, το φαινόμενο τεράστιο. Πρέπει να αντιστρέψομε την καταστροφή, να φτιάξομε τεχνικά έργα που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων, να σέβονται τις ροές της φύσης και να γίνονται με μια πιστότητα. Αν κανείς τριγυρίσει λίγο τα χωριά και δει τις κατολισθήσεις, τις υποχωρήσεις, θα δει το πάχος της ασφάλτου σε πολλά σημεία, θα καταλάβει ότι τα πράγματα δεν είχαν γίνει όπως έπρεπε», επισήμανε.

Για το θέμα των αποζημιώσεων σχετικά με την παραγωγή στο ζωικό κεφάλαιο και σε αγροτικές περιουσίες, ο κ. Πολάκης επισήμανε ότι θα υπάρξει μια πρώτη καταγραφή των ζημιών λέγοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί την Κρήτη και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. «Ό,τι πρέπει να γίνει, θα γίνει, αλλά θα πρέπει να έχουμε πρώτα τη συνολική εικόνα», κατέληξε.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί