Άμεσες παρεμβάσεις για τα προβλήματα στην Κρήτη: Άρχισε η τοποθέτηση γεφυρών από το στρατό (Βίντεο)

Με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκίνησαν οι εργασίες για την τοποθέτηση από τον στρατό δυο συναρμολογούμενων μεταλλικών γεφυρών στη θέση αυτών που κατέρρευσαν στον Πλατανιά. Άλλες δυο γέφυρες θα αποσταλούν στο νησί τις επόμενες μέρες για να διευκολύνουν τη διέλευση συνεργείων και κλιμακίων που έχουν αναλάβει την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών.

Πρόκεται για συλλογές γεφυρών τύπου Belley με συνοδευτικά οχήματα και τεχνικό προσωπικό.

Ανυπολόγιστες παραμένουν οι καταστροφές από την κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη κυρίως σε στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου.

Η γέφυρα που κατέρρευσε στον Πλατανιά

Στο Ρέθυμνο όπου παραμένουν τα προβλήματα προσπέλασης σε οικισμούς και χωριά, δεκάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου καταστράφηκαν από τις πλημμύρες.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε 40 σημεία του οδικού δικτύου και στο νομό Ηρακλείου.

Μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Θα εξειδικευθούν, είτε με υπουργική απόφαση είτε με τροπολογία τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας.

Οι τρεις λόγοι που «πνίγηκε» η Κρήτη

Οι ισχυρές βροχές που έπεσαν στην Κρήτη οφείλονται στον συνδυασμό τριών παραγόντων, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και υπεύθυνος της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo Κώστας Λαγουβάρδος.

Οι τρεις αυτοί παράγοντες που «έδρασαν» από κοινού, είναι:

  • Η διέλευση ενός βαρομετρικού χαμηλού νότια της Κρήτης.
  • Η ύπαρξη μια ψυχρής αέριας μάζας στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας, περίπου στα 5.000 μέτρα, η οποία ευνόησε την έντονη αστάθεια. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, υπήρξε επίσης σημαντική κεραυνική δραστηριότητα στο νησί αλλά και στη θάλασσα, στο Κρητικό και στο Λιβυκό Πέλαγος.
  • Η τοπογραφία, ιδίως οι εκτεταμένες οροσειρές της Δυτικής Κρήτης,που ευνοεί περαιτέρω την αστάθεια και επομένως την εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων.

«Οι τρεις αυτοί παράγοντες» τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος, «λειτούργησαν συνεργατικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, πέραν των 24 ωρών, με αποτέλεσμα την εμμονή των φαινομένων, ιδίως των ισχυρών βροχοπτώσεων, για πολλές ώρες πάνω από την Κρήτη, με τα εντονότερα φαινόμενα στα δυτικά του νησιού. Η εμμονή αυτή προκάλεσε τα μεγάλα ύψη βροχής που έπεσαν στα δυτικά, με αποτέλεσμα τις πολύ σημαντικές καταστροφές».

 ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμη:

Οι τρεις λόγοι που η Κρήτη «πνίγηκε» από τις βροχές – Πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης σε κατοικημένη περιοχή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί