Ρωσία: Πορεία στην μνήμη του δολοφονημένου Μπορίς Νεμτσόφ

Χιλιάδες Μοσχοβίτες, ανάμεσά τους προσωπικότητες της ρωσικής αντιπολίτευσης, πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στην μνήμη του αντιφρονούντα Μπορίς Νεμτσόφ, που δολοφονήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια δίπλα στο Κρεμλίνο.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πορτρέτα του Μπορίς Νεμτσόφ, λουλούδια και πλακάτ με συνθήματα κατά του Κρεμλίνου. Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο κορυφαίος πολιτικός αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν συμμετείχε επίσης στην πορεία.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Μόσχας, 6.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία, ενώ οι οργανωτές εκτιμούν ότι περί τους 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Η πορεία αυτή «αφορά το μέλλον αυτής της χώρας που ο Πούτιν απομακρύνει από τον λαό της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ένας από τους εκπροσώπους της φιλελεύθερης ρωσικής αντιπολίτευσης, ο Ιλια Γιασίν, ενώ ένας διαδηλωτής δήλωσε ότι συμμετέχει στην πορεία του Νεμτσόφ, «ενός ανθρώπου έντιμου με δημοκρατικές αξίες».

Πορεία οργανώθηκε επίσης και στην Αγία Πετρούπολη, με την συμμετοχή 800 περίπου ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν σε έναν από τους σταθμούς της πόλης. «Ερχομαι σε αυτήν την πορεία κάθε χρόνο. Δυστυχώς, τίποτε δεν αλλάζει στην χώρα και δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί», δήλωσε μία 50χρονη γυναίκα.

Ο Μπορίς Νεμτσόφ, σημαντική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης στον Βλαντίμιρ Πούτιν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην περίοδο του προέδρου Μπορίς Γέλτσιν, δολοφονήθηκε με τέσσερις σφαίρες σχεδόν εξ επαφής σε γέφυρα που βρίσκεται δυο βήματα από το Κρεμλίνο στις 27 Φεβρουαρίου 2015.

Τον Ιούλιο 2017, πέντε άνδρες καταγόμενοι από τις μουσουλμανικές δημοκρατίες της Τσετσενίας και της Ινγκουσετίας του ρωσικού Καυκάσου, καταδικάσθηκαν για την δολοφονία σε ποινές φυλάκισης 11 έως 20 ετών.

Η οικογένεια του Μπορίς Νεμτσόφ κατήγγειλε «το απόλυτο δικαστικό φιάσκο» που δεν εντόπισε τον εντολέα της δολοφονίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί