Η ακτινογραφία της μαύρης προπαγάνδας στην «υπόθεση Πολάκη»

Του Κώστα Βαξεβάνη

Η «αποκάλυψη» και η δημοσιογραφική «κάλυψη» του θέματος με το δάνειο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη αποτελούν την επιτομή της πολιτικής και δημοσιογραφικής σχιζοφρένειας. Το «Πρώτο Θέμα», μια εφημερίδα η οποία έχει πάρει δάνεια που ξεπερνούν τα 33 εκατ. ευρώ και υπό κανονικές συνθήκες θα είχε κλείσει, και ένα κανάλι, ο Σκάι, με δάνεια 50 εκατομμυρίων που δόθηκαν όπως ο καθένας φαντάζεται, φιλοξένησαν επί μέρες τις απόψεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, τα θαλασσοδάνεια των οποίων αθροιστικά προσεγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο.

Στη σέντρα ο… Πολάκης για δάνειο 100.000 ευρώ, πλήρως εγγυημένο. Φυσικά δεν πρόκειται για κάποια αστοχία. Κατά την παλιά συνταγή, μιντιακό σύστημα και αντιπολίτευση σε προκλητική συνέργεια, την οποία δεν θα έπρεπε να επιτρέπουν οι διαφορετικοί ρόλοι, λειτουργούν ως παράγοντες του ίδιου πολιτικού μάρκετινγκ με δύο στόχους. Από τη μία να αγιογραφήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να αλλάξουν την εμφανή εικόνα του πολιτικού του ελλείμματος και από την άλλη να στρεβλώσουν την κυβερνητική εικόνα, με πρώτο στόχο τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο στόχος αυτός δεν περιορίζεται στις επιθέσεις για πολιτικές επιλογές που κάνει η κυβέρνηση αλλά επιχειρεί την παρουσίαση μιας ψευδούς εικόνας, ακόμη και ψευδών ειδήσεων. Από την εποχή που οι υπουργοί Παππάς και Σπίρτζης εμφανίζονταν να έχουν γραφείο εξυπηρέτησης με το αζημίωτο, ο πρωθυπουργός να έχει αγοράσει σπίτι αυτόχειρα σε πλειστηριασμό και ο Κατρούγκαλος να παίρνει 12% μίζα σε τυχόν δικαίωση συμβασιούχων που ήταν πελάτες του νομικού γραφείου του, φτάσαμε σήμερα στην πλήρη αντικατάσταση της πολιτικής κριτικής και αντιπαράθεσης με τα fake news.

Αλλωστε ο Κυρ. Μητσοτάκης σφράγισε πρόσφατα το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο με έναν από τους υποψήφιους, τον Γιάννη Λοβέρδο, ο οποίος είναι ο θρύλος των fake news στα social media. Η διαφορά στην «υπόθεση Πολάκη» είναι ότι δεν υπήρξε μόνο διαρροή ψευδούς είδησης ως πραγματικής, αλλά σκηνοθετήθηκαν και οι αναγκαίες ακολουθίες στις οποίες θεσμικοί παράγοντες, όπως ο διοικητής της ΤτΕ, παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ας δούμε τα βήματα της μαύρης προπαγάνδας όπως τα… περπάτησε η διαπλοκή.

1. Στρατηγική αποπροσανατολισμού από Μαρέβα και «Πρώτο Θέμα»

Την περασμένη Κυριακή που το «Πρώτο Θέμα» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο το δάνειο Πολάκη, το Documento δημοσίευε μια μεγάλη αποκάλυψη. Γνωστός εφοπλιστής ήταν ο κοινός χρηματοδότης της Μαρέβας Μητσοτάκη και του εκδότη του «Πρώτου Θέματος». Την αποκάλυψη γνώριζαν και το περιβάλλον Μητσοτάκη και το «Πρώτο Θέμα» από την Παρασκευή, αφού τους απευθυνθήκαμε για να μας απαντήσουν επίσημα. Σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού ρίχτηκε στην αρένα το δάνειο Πολάκη. H ενασχόληση με τον Πολάκη είχε το πλεονέκτημα ότι αφενός χτυπούσαν αυτόν που εμφανιζόταν ως ο φορέας της κάθαρσης, σε δικές τους μάλιστα υποθέσεις, αφετέρου ήξεραν πως αυτή ακριβώς η ηθική του θα τον έκανε να αντιδράσει.

2. Μα, εγώ δεν μπορώ να πάρω δάνειο

Το δάνειο του Πολάκη μπήκε σε αντιδιαστολή με την ταλαιπωρία του απλού κόσμου. Εμφανίστηκε ως προνομιακός δανειολήπτης τη στιγμή που (επέμεναν σε αυτό) ο κοσμάκης δεν μπορεί να πάρει δάνειο. Το «Πρώτο Θέμα» όπως και ο ίδιος ο Μητσοτάκης έκαναν ρυθμίσεις δανείων τους όταν ο κοσμάκης δεν μπορούσε να πάρει δάνειο, αλλά αυτό φυσικά δεν έγινε στοιχείο σύγκρισης. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος δεν παίρνει δάνειο γιατί οι όροι που μπαίνουν από τις τράπεζες είναι δυσβάσταχτοι και απαιτούν να μπουν εγγυήσεις περιουσιακά στοιχεία. Αυτό αποκλείει πολλούς από πιθανή δανειοδότηση. Ο Πολάκης όμως έβαλε ως εγγυήσεις περιουσιακά στοιχεία.

3. Μόνο ο Πολάκης πήρε δάνειο

Το καταναλωτικό δάνειο Πολάκη εμφανίστηκε ως εξαίρεση. Δεν απευθύνθηκαν καν στην τράπεζα για να ρωτήσουν αν είχαν χορηγηθεί άλλα τέτοια δάνεια. Η ερώτηση του Documento στην Τράπεζα Αττικής ξεκαθάρισε πως έχουν δοθεί τουλάχιστον 600 τέτοια δάνεια.

4. Ο ρόλος Στουρνάρα

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του Στουρνάρα. Ο Πολάκης στη συνομιλία μαζί του τού απέδωσε την ευθύνη της διαρροής σε συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Bank Θόδωρο Πανταλάκη. Εξαιτίας του Πολάκη ο Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται όπως και η σύζυγός του υπό εισαγγελική έρευνα για τον ρόλο τους στα σκάνδαλα της υγείας. Το κίνητρο είναι σαφές. Ο Στουρνάρας φρόντισε να γίνει… επίσημη διαρροή από την ΤτΕ ότι διέταξε να γίνει έρευνα για το συγκεκριμένο δάνειο. Την ώρα, μάλιστα, που η ίδια η Τράπεζα Αττικής ανακοίνωσε πως όλα ήταν νόμιμα, ο Στουρνάρας έδωσε βάση στο δημοσίευμα δίνοντας εντολή ελέγχου. Διαμόρφωσε δηλαδή την αναγκαία θεσμική υπόσταση σε ένα μεθοδευμένο δημοσίευμα, ακόμη και αν δεν το διέρρευσε ο ίδιος. Μετά τα δελτία ειδήσεων και αφού υπήρξε τηλεφώνημα του Πολάκη στον ίδιο, αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει ότι όλα ήταν νόμιμα. Η «δουλειά» όμως είχε γίνει.

5. Το τηλεφώνημα Πολάκη και η «καταγραφή»

Το τηλεφώνημα Πολάκη στον Στουρνάρα ήταν ο αστάθμητος παράγοντας. Η συνομιλία που διέρρευσε στο documentonews αιφνιδίασε τον Στουρνάρα αλλά αποκάλυψε και τι θέματα του έθεσε ο υπουργός. Δεν τόλμησε να διαψεύσει τον διάλογο γιατί η ακρίβειά του τον φόβιζε. Θεώρησε δηλαδή ότι μπορεί να έχει καταγραφεί. Ετσι διέρρευσε στα ΜΜΕ και στην ΕΚΤ πως ο Πολάκης τον κατέγραψε. Το νέο αφήγημα από εκείνη τη στιγμή ήταν ότι ο Πολάκης ξεπέρασε τα όρια και κατέγραφε τον διοικητή της ΤτΕ. Ο Πολάκης διέψευσε ακόμη και από το βήμα της Βουλής, αλλά το μιντιακό σύστημα αναπαρήγαγε ως βεβαιότητα την «καταγραφή».

6. Σιγά μην έλειπε η… Δικαιοσύνη

Από τη δύσκολη θέση έβγαλε τον Στουρνάρα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης, ο οποίος διέταξε έρευνα για την ηχογράφηση. Ούτε ηχογράφηση υπήρξε ούτε οποιοδήποτε στοιχείο για ηχογράφηση. Ο Στουρνάρας με δήλωσή του μίλησε για ηχογράφηση αλλά προφανώς ήταν ο μόνος που δεν μπορεί να την αποδείξει αφού ήταν από την άλλη πλευρά της τηλεφωνικής γραμμής. Πώς και γιατί διατάχθηκε έρευνα; Με βάση ποια στοιχεία; Αν δηλώσω ότι με πήρε τηλέφωνο ο Στουρνάρας ή ο Μητσοτάκης και με ηχογράφησαν ή με απείλησαν, η εισαγγελία θα διατάξει έρευνα; Φυσικά το ερώτημα είναι ρητορικό. Το παιχνίδι έπαιξαν φυσικά τα κανάλια που έκαναν αναλύσεις για την κακουργηματική πράξη της ηχογράφησης, ενώ δεν υπήρχε πουθενά ηχογράφηση. Αν όμως, για παράδειγμα, ο Πολάκης τους κάνει αγωγή, θα απαντήσουν στο δικαστήριο: «Μα, ο εισαγγελέας Ιωαννίδης διέταξε έρευνα γι’ αυτό». Ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Θέμης Σοφός σε συνέντευξή του στον Antenna έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι ακόμη και η μεταφορά διαλόγου χωρίς ηχογράφηση είναι ποινικό αδίκημα όσο κι αν ρητά αναφέρεται στον κώδικα ότι: «αν δεν γίνει υποκλοπή με αποτύπωση αλλά με άλλον τρόπο λόγου χάρη με προφορική ενημέρωση δεν στοιχειοθετείται το αντίστοιχο έγκλημα».

Συνεπώς δεν υπάρχει περιστατικό Πολάκη, αλλά μαύρη προπαγάνδα με αθλιότητες για περιστατικά.

documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί