Αυτοί είναι οι νικητές των φετινών Όσκαρ – Αναλυτικά όλες οι κατηγορίες

Το  «Green Book» (Πράσινο Βιβλίο), μια αληθινή αντιρατσιστική ιστορία, σε σκηνοθεσία του 62χρονου Αμερικανού Πίτερ Φαρέλι (Κάτι Τρέχει με τη Μαίρη)  -με πρωταγωνιστές τον Μαχερσάλα Αλί (Moonlight) και τον Βίγκο Μόρτενσεν- απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, στην 91η τελετή απονομής που έλαβε χώρα στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες, το βράδυ της Κυριακής (ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδας).

Στην υπόθεση του «Green Book», τη δεκαετία του ’60, ο Τόνι Λιπ -πορτιέρης από μία ιταλο-αμερικανική γειτονιά του Μπρονξ, προσλαμβάνεται ως οδηγός – σωματοφύλακας του Dr. Ντον Σίρλεϊ, ενός παγκοσμίου φήμης Αφροαμερικάνου πιανίστα, για να τον συνοδεύσει σε μία περιοδεία από το Μανχάταν στον βαθύ αμερικάνικο Νότο. Θα πρέπει να κινηθούν στηριζόμενοι στο «Πράσινο Βιβλίο», που θα τους υποδείξει τα ελάχιστα καταλύματα -εστιατόρια κ.λπ.,  που ήταν τότε ασφαλή για τους Αφροαμερικανούς. Στην πορεία συναντούν ρατσισμό αλλά και διάφορους κινδύνους, κι έτσι αποφασίζουν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να επιβιώσουν σε μία διαδρομή ζωής.

Ερμηνείες

Η Ολίβια Κόλμαν επικράτησε της Γκλεν Κλόουζ, κερδίζοντας το Όσκαρ A’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, όπου υποδύεται τη Βασίλισσα Άννα. O Έλληνας σκηνοθέτη μετά την ανακοίνωση του βραβείου σηκώθηκε από τη θέση του και φίλησε τη Βρετανίδα ηθοποιό.

«Είναι ξεκαρδιστικό! Γιώργο, είσαι ο καλύτερος σκηνοθέτης με την καλύτερη ταινία. Έμα (Στόουν) και Ρέιτσελ (Βάις), με κάνατε ευτυχισμένη κάθε μέρα. Γκλεν Κλόουζ, είσαι το είδωλό μου, δεν ήθελα να έρθουν έτσι τα πράγματα» είπε, φανερά συγκινημένη, η Ολίβια Κόλμαν, η οποία ευχαρίστησε την ατζέντη της, την οικογένειά της, τα παιδιά της που παρακολουθούσαν την τελετή από το σπίτι, και τον σύζυγό της, τον καλύτερό της φίλο εδώ και 20 χρόνια όπως είπε.

Η 45χρονη Βρετανίδα ηθοποιός είχε ήδη κερδίσει, επίσης, το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στη Βενετία, τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου ρόλου (στην κατηγορία Κωμωδία ή Μιούζικαλ), το βραβείο BAFTA και πάνω από 30 ακόμα βραβεία Αμερικανικών Κριτικών Ενώσεων.

Η «μεταμόρφωση» του Ράμι Μάλεκ στον θρυλικό frontman των Queen, τον Φρέντι Μέρκιουρι, στην ταινία «Bohemian Rhapsody» του Μπράιαν Σίνγκερ, χάρισε στον Αμερικανό ηθοποιό το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου. Η βράβευση του έκανε τον 38χρονο Μάλεκ έναν από τους νεότερους νικητές στη συγκεκριμένη κατηγορία. «Ευχαριστώ πολύ όλους εσάς που με φέρατε εδώ, όλους όσοι με βοηθήσατε, στοιχηματίσατε πάνω μου, κι ας μην ήμουν η πιο προφανής επιλογή. Είμαι γιος μεταναστών από την Αίγυπτο, Αμερικανός πρώτης γενιάς κι η ιστορία μου γράφεται τώρα (…). Είμαι ευγνώμων σε όποιον πίστεψε σε μένα, θα κρατήσω αυτή τη στιγμή σαν θησαυρό» είπε ο Μάλεκ, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Queen και τους συντελεστές της ταινίας – πλην του σκηνοθέτη της, του Μπράιαν Σίγνκερ, που απολύθηκε μετά τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης που ήρθαν στο φως.

Τα βραβεία αναλυτικά

Καλύτερη Ταινία
«Πράσινο Βιβλίο»

Σκηνοθεσία
Αλφόνσο Κουαρόν – «Ρόμα»

Α‘ Ανδρικός Ρόλος
Ράμι Μάλεκ – «Bohemian Rhapsody»

Α‘ Γυναικείος Ρόλος
Ολίβια Κόλμαν – «The Favourite»

Β‘ Ανδρικός Ρόλος
Μαχερσάλα Αλι – «Πράσινο Βιβλίο»

B’ Γυναικείος Ρόλος
Ρετζίνα Κινγκ – «Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει»

Διασκευασμένο Σενάριο
Tσάρλι Βάχτελ, Ντέιβιντ Ραμπίνοβιτζ, Κέβιν Γουίλμοτ και Σπάικ Λι – «BlacKkKlansman»

Πρωτότυπο Σενάριο
Νικ Βαλελόνγκα, Μπράιαν Κάρι και Πίτερ Φαρέλι – «Πράσινο Βιβλίο»

Φωτογραφία
Αλφόνσο Κουαρόν – «Ρόμα»

Κοστούμια
Ρουθ Ε. Κάρτερ – «Black Panther»

Μοντάζ
Τζον Ότμαν – «Bohemian Rhapsody»

Μακιγιάζ και Κομμώσεις
«Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία»

Μουσική
Λούντβιγκ Γκόρανσον – «Black Panther»

Τραγούδι
«Shallow» – Lady Gaga και Μαρκ Ρόνσον / από το «Ένα Αστέρι Γεννιέται»

Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Χάνα Μπίτσλερ για το «Black Panther»

Ήχος
«Bohemian Rhapsody»

Ηχητικά Εφέ
«Bohemian Rhapsody

Οπτικά Εφέ
«Ο Πρώτος Άνθρωπος»

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
«Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν»

Ξενόγλωσση Ταινία
«Ρόμα» – Αλφόνσο Κουαρόν (Μεξικό)

Ντοκιμαντέρ – Μεγάλου Μήκους
«Free Solo»

Ντοκιμαντέρ – Μικρού Μήκους
«Period. End of Sentence»

Μικρού Μήκους Ταινία – Animation
«Bao»

Μικρού Μήκους Ταινία – Live Action
«Skin»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί