Βενεζουέλα: Κορυφώνονται οι απειλές των ΗΠΑ, καταδικάζουν τις πράξεις βίας οι Βρυξέλλες

Οι μέρες του Νικολάς Μαδούρο είναι μετρημένες, λέει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Πομπέο – Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα τις πράξεις βίας και την καταφυγή σε ένοπλες ομάδες από το καθεστώς στη Βενεζουέλα προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε σήμερα ότι πλησιάζει το τέλος για τον Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν πλέον ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

«Είμαι σίγουρος πως χάρη στους Βενεζουελάνους οι ημέρες του Μαδούρο είναι μετρημένες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε μια συνέντευξη στο CNN, δηλώσεις που επανέλαβε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox.

Οι Βρυξέλλες καταδικάζουν τη χρησιμοποίηση ένοπλων ομάδων από την κυβέρνηση 

«Η άρνηση του καθεστώτος να αναγνωρίσει την ανθρωπιστική επείγουσα ανάγκη οδηγεί σε μια κλιμάκωση των εντάσεων», ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σε δήλωση που εκδόθηκε εκ μέρους των 28 κρατών μελών της ΕΕ.

«Απορρίπτουμε τη χρησιμοποίηση άτακτων ένοπλων ομάδων προκειμένου να εκφοβίσουν τους πολίτες και τους βουλευτές που κινητοποιήθηκαν προκειμένου να διανείμουν τη βοήθεια», επέμεινε.

«Ανησυχητικές πληροφορίες κάνουν λόγο για ταραχές, πράξεις βίας και έναν αυξανόμενο αριθμό θυμάτων, ιδιαίτερα στις περιοχές των συνόρων και ανάμεσα στην αυτόχθονη κοινότητα Πεμόν. Απαιτούμε επιμόνως από τις δυνάμεις της τάξης και τα όργανα ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την καταφυγή στη βία και να επιτρέψουν την είσοδο της βοήθειας», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε πως είναι έτοιμη να αυξήσει την ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια που παρέχει προς τη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε εξάλλου η Μογκερίνι.

Η ΕΕ έχει δεσμεύσει περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ για το 2018-19 ως ανθρωπιστική και ανθρωπιστική βοήθεια, διευκρίνισε.

«Υπενθυμίζουμε τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη για όσο χρειαστεί, να αυξήσουμε τη βοήθεια αυτή και να εργαστούμε με πιο στέρεους και πιο περιεκτικούς συντονιστικούς μηχανισμούς υπό τη διοίκηση των αρμόδιων θεσμών των Ηνωμένων Εθνών, με πλήρη σεβασμό των αρχών του ανθρωπισμού, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας», ανέφερε η Φεντερίκα Μογκερίνι στη δήλωση που εκδόθηκε εκ μέρους των 28 κρατών μελών της ΕΕ.

«Οι αιτίες της σημερινής κρίσης στη Βενεζουέλα είναι πολιτικές και θεσμικές, η επίλυση άρα δεν μπορεί να είναι παρά πολιτική. Επαναλαμβάνουμε τη σταθερή απόρριψη και την καταδίκη μας της βίας και κάθε πρωτοβουλίας που μπορεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή», επέμεινε η Μογκερίνι.

«Ο λαός της Βενεζουέλας έχει υποφέρει ήδη αρκετά. Είναι καιρός να τους αφήσουμε να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Ανανεώνουμε με δύναμη την έκκλησή μας για αποκατάσταση της δημοκρατίας μέσω ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών», ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Εντολή να κλείσουν τα σύνορα

Εντολή να κλείσουν τα σύνορα με την Κολομβία έδωσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, τη στιγμή που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό προσπαθούσε να βάλει στη χώρα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι διέρρηξε τις σχέσεις της χώρας του με την Κολομβία και απελαύνει το προσωπικό της κολομβιανής πρεσβείας.

 κείμενο

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί 14 ετών, σκοτώθηκαν σήμερα στην πόλη Σάντα Ελένα ντε Ουαϊρέν, στα σύνορα ανάμεσα στην Βενεζουέλα και την Βραζιλία, σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας που μπλοκάρουν τις φάλλαγες των φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από την Βραζιλία, σύμφωνα με γιατρό του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκαν και μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι δύο θάνατοι είναι αποτέλεσμα της καταστολής των στρατιωτικών κατά την διάρκεια των συγκρούσεων στην Σάντα Ελένα ντε Ουαϊρέν. Και οι δύο σκοτώθηκαν από σφαίρες, ο ένας στο κεφάλι», δήλωσε ο Ολναρ Ορτίθ, ακτιβιστής της μκο Foro Penal που αντιτίθεται στην κυβέρνηση του Καράκας.

Ο Χουάν Γκουαϊδό προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει «όλα τα ενδεχόμενα»

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κρατήσει «όλα τα ενδεχόμενα» ανοικτά έναντι του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ενώ ταυτόχρονα ανήγγειλε ότι θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας αύριο Δευτέρα στην Μπογοτά.

«Σας ζητάμε να εξετάσετε όλα τα ενδεχόμενα», είπε απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα ο Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας περίπου πενήντα κυβερνήσεις, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κουκουτά της Κολομβίας, πόλη στα σύνορα με τη χώρα του.

«Δεν θα επαναπαυθούμε ωσότου να εξασφαλίσουμε την ελευθερία της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού της χώρας σε κρίση που ελέγχει η αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διεμήνυσε το Σάββατο ότι η Ουάσινγκτον θα «περάσει στις πράξεις» για να «υποστηρίξει τη δημοκρατία» στη Βενεζουέλα, καταγγέλλοντας τη δράση των «μπράβων» του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, τον Χουάν Γκουαϊδό, τη Δευτέρα στην Μπογοτά, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας της Λίμας.

Η Κολομβία διατάσσει να γυρίσουν πίσω τα φορτηγά με τη βοήθεια

Η κυβέρνηση της Κολομβίας έδωσε εντολή να επιστρέψουν τα φορτηγά με τη βοήθεια που προορίζεται για τη Βενεζουέλα, επιχειρηματολογώντας ότι 285 άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της καταστολής των δυνάμεων της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο για να εμποδιστεί η είσοδός της στη χώρα.

«Αυτή η ειρηνική ενέργεια με ανθρωπιστικό χαρακτήρα απετράπη από τη Βενεζουέλα, από το καθεστώς του άρπαγα Μαδούρο, με βίαιη και δυσανάλογη καταστολή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην παραμεθόρια πόλη Κουκουτά.

Ο υπουργός μίλησε για «285 τραυματίες», εκ των οποίων 255 είναι πολίτες της Βενεζουέλας και 30 πολίτες της Κολομβίας, λόγω της χρήσης «δακρυγόνων και μη συμβατικών όπλων».

Καταγγέλλοντας τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από και στην «επικράτεια της Βενεζουέλας», ο Χολμς Τρουχίγιο διευκρίνισε πως οι 37 από τους τραυματίες χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία.

Κατόπιν των εξελίξεων αυτών «αποφασίστηκε να επιστρέψουν τα φορτηγά για να προστατευθεί η βοήθεια, με την εξαίρεση αυτών που μετέφεραν φάρμακα και πυρπολήθηκαν στο έδαφος της Βενεζουέλας».

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Κολομβίας, «πάνω από 60 άοπλοι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους πολλοί αξιωματικοί, πέρασαν στο έδαφος της Κολομβίας (από τη Βενεζουέλα) και ζήτησαν άσυλο, κάτι που δείχνει την απώλεια κάθε εμπιστοσύνης προς τον άρπαγα (της εξουσίας) στη Βενεζουέλα». Ο Χολμς Τρουχίγιο χρησιμοποιεί την ορολογία της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας υπό τον Χουάν Γκουαϊδό όταν αναφέρεται στον πρόεδρο Μαδούρο.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας, που χαρακτηρίζει τον ηγέτη των τσαβίστας «δικτάτορα», είναι ανάμεσα στις περίπου 50 σε διεθνές επίπεδο οι οποίες έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό, τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, ως τον μεταβατικό πρόεδρο της γειτονικής της χώρας σε κρίση.

Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί