Παγόβουνο διπλάσιο με μέγεθος από τη Νέα Υόρκη ετοιμάζεται να αποκολληθεί (φωτο)

Ένα γιγάντιο παγόβουνο που εκτιμάται πως είναι διπλάσιο σε μέγεθος από την πόλη της Νέας Υόρκης, ή περίπου 30 φορές μεγαλύτερο από το Μανχάταν, ετοιμάζεται να αποκολληθεί από την παγοκρηπίδα Brunt στην Ανταρκτική.

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA αποκαλύπτουν τεράστιες ρωγμές στους πάγους, που μεγαλώνουν από τον Οκτώβριο του 2016 και μόλις φθάσουν στην άκρη της παγοκρηπίδας θα αποκολληθεί ένα παγόβουνο εμβαδού περίπου 1.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων -όσο 1,4 εκ. πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων-!

Εάν συμβεί αυτή η εξέλιξη θα έχουν την μεγαλύτερη αποκόλληση παγόβουνου στην εν λόγω παγοκρηπίδα, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για την ευστάθεια του υπόλοιπου παγετώνα.

Το φαινόμενο προκαλεί ανησυχία για τους ανθρώπους που εργάζονται στην πάχους 120 μέτρων παγοκρηπίδα Brunt στη θάλασσα Γουέντελ, έδρα του βρετανικού ερευνητικού σταθμού Halley που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια δύο φορές τοποθεσία για λόγους ασφαλείας.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

NASA Earth

@NASAEarth

Cracks growing across Brunt Ice Shelf are poised to release an iceberg about twice the size of New York City. https://go.nasa.gov/2Sbh0m5 

168 people are talking about this

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί