Κλείνει τα σύνορα και με την Κολομβία η Βενεζουέλα – Δύο νεκροί και κλειστά σύνορα με τη Βραζιλία

Κρίσιμη η σημερινή μέρα για τη Βενεζουέλα. Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Χουάν Γουαϊδό αψηφώντας τη δικαστική διαταγή που του απαγορεύει να εγκαταλείψει την επικράτεια βρίσκεται στην Κουκουτά της Κολομβίας, από όπου σχεδιάζει να μπουν στη χώρα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλαν οι ΗΠΑ. Στο μεταξύ, τα ξημερώματα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έδωσε εντολή να κλείσουν τα σύνορα με την Κολομβία στην Πολιτεία Τάτσιρα (δυτικά), που γειτονεύει με την Κουκουτά.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος απορρίπτει τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, των ΗΠΑ και της Δύσης καθώς και χωρών της περιοχής να παραιτηθεί, χαρακτηρίζει την αποστολή της βοήθειας πρόσχημα για να αρχίσει μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση και δεν προτίθεται να επιτρέψει την είσοδό της στη χώρα.

Ανακοίνωσε, παράλληλα, ην άφιξη 7,5 τόνων φαρμάκων ρωσικής προέλευσης κατόπιν συνεννόησης με τον Παναμερικανικό Σύνδεσμο Υγείας (Asociación Panamericana de la Salud).

Η έκβαση της αναμέτρησης ουσιαστικά θα κριθεί από τη στάση του στρατού που φυλάσσει τα σύνορα.

«Εξαιτίας των σοβαρών και παράνομων απειλών που διατύπωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας εναντίον της ειρήνης και της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσουν πλήρως προσωρινά» όλες οι διελεύσεις μεταξύ των δύο κρατών στην Πολιτεία Τάτσιρα, γνωστοποίησε μέσω twitter η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες.

«Η ομαλότητα στα σύνορα θα αποκατασταθεί όταν οι ωμές πράξεις βίας εναντίον του λαού μας και του εδάφους μας τεθούν υπό έλεγχο», συμπλήρωσε η Ροδρίγκες.

Ο Χουάν Γουαϊδό, τον οποίο αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας περίπου πενήντα κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, δήλωσε από την Κολομβία ότι κατάφερε να περάσει τα σύνορα με τη βοήθεια του στρατού.

«Οι ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία. Τα εμπόδια που βάζει η δικτατορία θα ξεπεραστούν από ποταμούς ενότητας και ειρήνης. Η παραλαβή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν είναι ζητιανιά. Ο λαός της Βενεζουέλας δεν ζητιανεύει, αντιστέκεται σε μια δικτατορία», δήλωσε σε συναυλία που διοργανώθηκε στην Κούκουτα από τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Ο Γουαϊδό ήταν περιστοιχισμένος από τους προέδρους της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα και της Παραγουάης Μάριο Άμπντο Μπενίτες.

Μια άλλη συναυλία διοργάνωσε στην άλλη πλευρά των συνόρων η κυβέρνηση της χώρας με τίτλο «Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα».

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Nicolás Maduro@maduro_en

RT @MervinMaldonado: The Venezuelan patriotic people sent a clear message from the Concert For Peace and Life on the border in Tachira PEACE SHALL PREVAIL! We support the CONSTITUTIONAL PRESIDENT@NicolasMaduro pic.twitter.com/ZINXg8EYdE

17 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Δύο νεκροί και κλειστά σύνορα με τη Βραζιλία

Χθες οι αρχές της Βενεζουέλας έκλεισαν τα σύνορα και με τη Βραζιλία για να εμποδίσουν την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης για τη μεταφορά και διανομή της βοήθειας.

Το πλήθος προσπάθησε να εμποδίσει τον στρατό να αποκλείσει τον δρόμο απ’ όπου θα περνούσε η ανθρωπιστική βοήθεια και στις συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα της κοινότητας Πέμον και τραυματίστηκαν άλλα δεκαπέντε.

Η Βραζιλία έχει 200 τόνους τροφίμων και φαρμάκων σε ετοιμότητα να σταλούν στη Βενεζουέλα, αλλά μόλις ένα φορτηγό μπόρεσε να φτάσει για να παραλάβει ανθρωπιστική βοήθεια από μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη βόρεια παραμεθόρια πόλη Μπόα Βίστα.

Καταδικάζει η Ουάσινγκτον

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν εντόνως τη χρήση βίας από τον στρατό της Βενεζουέλας εναντίον άοπλων πολιτών και αθώων που προσπαθούσαν να κάνουν καλό στα σύνορα της Βενεζουέλας με τη Βραζιλία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

«Οι ΗΠΑ προτρέπουν τον στρατό της Βενεζουέλας να τηρήσει το συνταγματικό του καθήκον, το οποίο είναι να προστατεύει τους πολίτες της Βενεζουέλας. Ο στρατός της Βενεζουέλας οφείλει να επιτρέψει να εισέλθει στη χώρα η ανθρωπιστική βοήθεια με ειρηνικό τρόπο», συνεχίζει το κείμενο του Λευκού Οίκου.

Η έκκληση Γκουτέρες

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση σήμερα να αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφή βίας στη Βενεζουέλα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, λίγη ώρα αφότου η αντιπολίτευση έκανε λόγο για αιματοχυσία, στα συνορα με τη Βραζιλία, σε συγκρούσεις μεταδξύ του στρατού και ιθαγενών.

“Οποιαδήποτε απώλεια ζωής είναι ένα λυπηρό γεγονός” είπε στους δημοσιογράφους ο Στεφάν Ντουζαρίτς. Πρόσθεσε ότι, εν αναμονή της αυριανής ημέρας, “ο γενικός γραμματέας κάνει έκκληση να αποφευχθεί η βία”.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό έχει δεσμευτεί ότι αύριο Σάββατο θα μεταφέρει στη Βενεζουέλα την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί σε γειτονικές χώρες και καλεί τις δυνάμεις ασφαλείας να μην υπακούσουν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και να επιτρέψουν να μπουν στη χώρα τρόφιμα και φάρμακα.

Πράκτορας ο Γκουαϊδό λέει η Μόσχα

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ενδέχεται να είχε στρατολογηθεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στην Σερβία πριν από 10 χρόνια, όταν παρακολουθούσε σεμινάρια στην χώρα αυτή, δήλωσε στο πρακτορείο TASS o αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Αντρέι Κλίμοφ, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Βελιγράδι.

Ο Κλίμοφ δήλωσε ακόμη ότι ο Γκουαϊδό παρακολουθούσε σεμινάρια που διοργάνωνε η οργάνωση «Οτπόρ» υπογραμμίζοντας ότι «μάλιστα δεν πρόκειται για φήμες, αλλά για κάτι το οποίο έχουμε ελέγξει».

Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί