Η παράταξη «Ηράκλειο για όλους» για το αεροδρόμιο Καστελίου

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Υποψήφιος Δήμαρχος, κ. Γιώργος Σισαμάκης, μέσω της οποίας παρουσιάζει τη θέση της παράταξης «Ηράκλειο για όλους» σχετικά με το αεροδρόμιο Καστελίου.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι αποτελεί αναμφισβήτητα ένα αναπτυξιακό έργο εθνικής εμβέλειας το οποίο με την ολοκλήρωση του θέτει όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος αλλά ολόκληρη την Κρήτη σε νέα αναπτυξιακή τροχιά. Γι΄ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση του εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί πρέπει να επιτευχθεί χωρίς χρονικές παρεκκλίσεις ενώ η εύρυθμη λειτουργία του υφιστάμενου πρέπει να διασφαλιστεί με αντίστοιχες παρεμβάσεις για το μεσοδιάστημα της λειτουργίας του.

    Ωστόσο η μετεγκατάσταση του υφιστάμενου αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» από την Ν. Αλικαρνασσό πρέπει να ολοκληρωθεί ΜΟΝΟ εφόσον έχει υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αξιοποίηση της έκτασης  που καταλαμβάνει στο ανατολικό παράκτιο μέτωπο του Δήμου Ηρακλείου..

Ως παράταξη «Ηράκλειο για όλους» ξεκαθαρίζουμε οτι εφ’όσον μας επιλέξουν οι δημότες ως την επόμενη Δημοτική αρχή , δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να ζήσουμε ένα «νέο Ελληνικό» που 20 χρόνια σχεδόν μετά παραμένει εγκαταλελειμμένο.     

Το ιδανικό σενάριο για το αύριο του «Νικος Καζαντζάκης» θα ήταν  παράλληλα με την υπογραφή της σύμβασης για το νέο αεροδρόμιο να υπήρχαν και οι υπογραφές για το εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού αξιοποίησης του παλιού.
Κάτι που δυστυχώς  δεν είδαμε, παρά το γεγονός ότι  υπήρχε άπλετος χρόνος στις προηγούμενες δημοτικές αρχές να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν ως όρο και προϋπόθεση την παράλληλη εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου αξιοποίησης.

  Όλες οι παρατάξεις αναφέρονται σε αυτή την αξιοποίηση. Ωστόσο επειδή εμείς θεωρούμε οτι ο Δήμος Ηρακλείου δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι απλός θεατής των εξελίξεων αλλά να αναλαμβάνει την ευθύνη  να δρομολογεί τις εξελίξεις και να καταθέτει προς την πολιτεία συγκεκριμένες θέσεις για το πώς οραματίζεται την επόμενη ημέρα, ανοίγουμε τον δημόσιο διάλογο και καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση για τον σχεδιασμό  αξιοποίησης , η οποία αποτελείται από τους εξής κεντρικούς άξονες :

-Tη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου καθιστώντας το μεγαλύτερο στην ελληνική περιφέρεια, προσβάσιμο σε όλους. Οι δραστηριότητες που θα φιλοξενεί θα στηρίζονται στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την αναψυχή, που θα αποτυπώνουν το μοντέλο της αξιοβίωτης πόλης.

-Την αξιοποίηση της έκτασης  με γνώμονα τη δημιουργία ενός οικολογικού προτύπου πάνω στο οποίο στηρίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη, καθιστώντας το Ηράκλειο μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη στην πράξη και όχι στα σχέδια.

-Την ανάπτυξη ενός νέου πνεύμονα πρασίνου οπου δεν θα εχει γνωρίσει αντίστοιχης έκτασης  οχι μόνο η Νεα Αλικαρνασός αλλα το ευρύτερο πολεομικό συγκρότημα του Ηρακλείου

– Την σύνδεση της αγροτικού προφίλ των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου μας με το βόρειο μέτωπο,δίνοντας τη δυνατότητα ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής. Με αυτό τον τρόπο θα διαμορφωθεί  ένα Μητροπολιτικό Πάρκο το οποίο θα ενσωματώνει ενδεικτικές αγροτικές καλλιέργειες δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες μας να έρθουν πιο κοντά με τα βασικά αγροτικά προιόντα που παράγονται σε περιοχές του Δήμου Ηρακλείου.

-Την ανάπτυξη ενός διοικητικού συμπλέγματος, με συγκέντρωση υπηρεσιών, για  την αποσυμφόρηση του κέντρου του Ηρακλείου και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών,  λαμβάνοντας υπόψη τη διατήρηση αν οχι μείωση της δομημένης επιφάνειας που καταλαμβάνει το σημερινό κτιριακό συγκρότημα.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να αποφευχθεί  είναι η επέκταση της υφιστάμενης δόμησης ώστε να διατηρηθεί ή ακόμη και να αυξηθεί η ελεύθερη, προς αξιοποίηση έκταση.

– Από το δημόσιο διάλογο τον οποίο ξεκινάμε σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απουσιάζει  η πρόβλεψη για τον απεγκλωβισμό 100άδων ιδιοκτησιών των Αλικαρνασωτών , που για δεκαετίες δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν εξαιτίας των περιορισμών  που έθετε η ΥΠΑ.

 

  Η πρόταση μας αποτελεί την πολιτική πυξίδα του συνδυασμού μας για το ποια είναι η θέση μας για την αξιοποίηση της έκτασης και θέτει τη βάση χωρίς περιστροφές και μισόλογα για τις πολιτικές κατευθύνσεις που οφείλει να δώσει η πολιτεία, έπειτα αποό διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση, για την εκπόνηση του σχεδιασμού .

Αυτός ο σχεδιασμός δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να μην έχει ως βασικό στοιχείο την ελεύθερη και χωρίς κόστος πρόσβαση στο νέο χώρο των δημοτών και επισκεπτών του δήμου μας, με στόχο να απολαμβάνουν ένα  νέο πνεύμονα πρασίνου που τόσο έχει ανάγκη το βεβαρημένο πολεοδομικά αστικό περιβάλλον της πόλης μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί