Α.Ξανθός για εξαγγελίες Μητσοτάκη για Υγεία: Τουλάχιστον προκλητικό να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για «υγεία για όλους»

Η Απάντηση του Υπουργού Υγείας, κ. Α.Ξανθού στις εξαγγελίες Μητσοτάκη για την Υγεία:

Δείτε επίσης: Υπόσχεση… επιστροφής στο παρελθόν: Η ΝΔ θέλει να φέρει το σύστημα Υγείας στη θέση που ήταν, πριν… το καταστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ!

Ο κ.Μητσοτάκης εξήγγειλε επιτέλους το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία. Μόνο που δεν είναι κυβερνητικό πρόγραμμα αλλά «έκθεση ιδεών» και γενικόλογων εξαγγελιών  που αποδεικνύουν την τραγική ένδεια επεξεργασμένης υγειονομικής πολιτικής  και κυρίως την προσπάθεια του αρχηγού της ΝΔ να αποκρύψει το νεοφιλελεύθερο πυρήνα αυτού του σχεδίου που είναι η αγορά υπηρεσιών από τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό Ιδιωτικό τομέα .

Είναι τουλάχιστον προκλητικό να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για «υγεία για όλους» όταν  η ΝΔ ήταν αυτή που στα χρόνια της κρίσης άφησε αποκλεισμένους από το σύστημα υγείας  2,5 εκ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Αυτή την κοινωνική βαρβαρότητα έχει ήδη αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2016 με τη ψήφιση νόμου που προβλέπει ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν στη χώρα της χώρας- ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα-  έχουν δωρεάν, πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις πρόσβαση στο ΕΣΥ και στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Το «δράμα» του κ.Μητσοτάκη είναι ότι η κριτική του για την «σημερινή τραγική κατάσταση» στο  Σύστημα Υγείας δεν πείθει κανένα , αλλά και ότι αναγκάζεται να μιλήσει για καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς να το πιστεύει. Ο θιασώτης του «λιγότερου Κράτους» και της «ελεύθερης αγοράς»  , δεν έχει καμιά αξιοπιστία όταν υπόσχεται ότι θα λύσει τα προβλήματα του ΕΣΥ .

Ο κ. Μητσοτάκης υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών όταν στην ίδια ομιλία από τη μια υποστηρίζει ότι η ΝΔ θα αναβαθμίσει το ΕΣΥ και από την άλλη να αναρωτιέται για ποιο λόγο θα πρέπει να προμηθευθούν τα νοσοκομεία μαγνητικούς τομογράφους όταν μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες από τους ιδιώτες!

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποσχέθηκε ότι θα δώσει έμφαση στην πρόληψη ενισχύοντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ανοίξει μόνο 110 νέες δομές ΠΦΥ (ΤΟΜΥ) αντί 230. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που το 2017 από το βήμα της Βουλής είχε χαρακτηρίσει τις ΤΟΜΥ «μια μεγάλη, βαριά, φαραωνική- τολμώ να πω- δομή, η οποία κατά την άποψή μας είναι περιττή.»  

Η «εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών περίθαλψης στις δημόσιες δομές»  κε Μητσοτάκη απαιτεί σοβαρή επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας , ενίσχυση των δημόσιων δαπανών υγείας και  μόνιμες προσλήψεις γιατρών-λοιπού προσωπικού με βάση τον κανόνα 1:1 (προσλήψεις –αποχωρήσεις ) που ισχύει από φέτος . Έχετε κάτι να πείτε γι’ αυτά ; Ή είστε μόνο διαπιστώσεις και ευχολόγια ; Πώς θα γίνουν οι «στοχευμένες προσλήψεις» όταν επιδιώκετε να επιστρέψουμε στο μνημονιακό  κανόνα 1:5 που θα επαναφέρει το ΕΣΥ στις συνθήκες της δραματικής υποστελέχωσης των πρώτων μνημονιακών χρόνων ;

Η κυβέρνηση  απέδειξε μέσα στην κρίση ότι είχε την  ισχυρή πολιτική βούληση και την ικανότητα 1 : 1. να καλύψει καθολικά και ισότιμα τον κόσμο 2.  να ενισχύσει με επιπλέον χρηματοδότηση και προσωπικό το ΕΣΥ 3. να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις όπως στην ΠΦΥ και στο φάρμακο και 4. να δρομολογήσει την «ηθικοποίηση» και εξυγίανση του Συστήματος Υγείας με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των έντιμων λειτουργών του , στα δικαιώματα των ασθενών και στο δημόσιο συμφέρον. Αυτό είναι το δικό μας δείγμα γραφής μέσα στο Μνημόνιο και σε περιβάλλον λιτότητας . Ο καθένας πλέον μπορεί να αντιληφθεί με ποιό πολιτικό σχέδιο   μπορούμε να ελπίζουμε σε ακόμα μεγαλύτερη  αναβάθμιση της Υγείας στη  νέα μεταμνημονιακή περίοδο .

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Στην ανάγκη η υγεία να περάσει στην ψηφιακή διοίκηση και να βελτιώσει τις υποδομές και τις υπηρεσίες της, «συνδυάζοντας δυνάμεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», στάθηκε το πρωί του Σαββάτου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος της Ν.Δ. για την υγεία.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι μπορεί να γίνει το ΕΣΥ πιο αποτελεσματικό βάσει των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα, σημειώνοντας πως δημόσια πολιτική δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη κρατική πολιτική. Όπως συμπλήρωσε, η πρόταση της Ν.Δ. είναι ολοκληρωμένη και κοστολογημένη, ενώ σημείωσε ότι είναι απέναντι στην κυβέρνηση, «σε έναν πρωθυπουργό με το ψέμα στο στόμα και έναν υπουργό με το τσιγάρο στο στόμα». Επανέλαβε, δε, ότι «τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, τέρμα το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ξεκινώντας από τη Βουλή».

Εκτός από τη νεοφιλελεύθερη εμμονή στον «ιδιωτικό τομέα» και τις πρακτικές του, ο πρόεδρος της ΝΔ και οι υπόλοιποι ομιλητές, λησμόνησαν τα πεπραγμένα των δικών τους κυβερνήσεων και επιδόθηκαν σε ευχολόγια υποσχόμενοι ακόμα και αλλαγές που έχουν ήδη συντελεστεί ή δρομολογηθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πραγματική υγεία πρέπει να συνδυάζεται με την πρόληψη, την οποία περιέγραψε ως την πρώτη κατεύθυνση του προγράμματος της Ν.Δ. Εξήγησε ότι η Ελλάδα ξοδεύει μόλις 1,3% των δαπανών υγείας για πρόληψη, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στις αναπτυγμένες χώρες, ενώ ανέφερε πως 30% των ασθενειών θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Έθεσε, δε, ωστόσο, να μειωθεί κατά 30% η παιδική παχυσαρκία και το κάπνισμα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Δεύτερη κατεύθυνση, όπως περιέγραψε, είναι η αξιοπρεπής περίθαλψη μέσα από ένα σύστημα υγείας «που σέβεται τους ασθενείς και δεν τους ταλαιπωρεί στις πιο ευάλωτες στιγμές της ζωής του». Προς αυτήν την κατεύθυνση, αναφέρθηκε σε 24ωρη τηλεφωνική γραμμή ιατρικής καθοδήγησης, ενώ έκανε λόγο για λιγότερες ουρές και έθεσε ως στόχο τη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κατά 45%.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη κατεύθυνση, μίλησε για σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση που θα περάσει στην ψηφιακή εποχή, στις δομές και τις υπηρεσίες της, ώστε να εξυπηρετεί και να μην ταλαιπωρεί τους πολίτες. Είπε επίσης ότι θα γίνεται αξιολόγηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών από τους ασθενείς. Έκανε επιπλέον λόγο για μείωση της ιδιωτικής δαπάνης στον μέσο όρο της νότιας Ευρώπης.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι για όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη, το κράτος θα παρέχει την ειδική φροντίδα που χρειάζονται με διανομή φαρμάκων στο σπίτι, κατ’ οίκον νοσηλεία, ραντεβού εντός 24 ωρών με γιατρούς για τις πιο ευάλωτες ομάδες, καθώς και για πρόγραμμα προσωποιημένης φροντίδας για ανθρώπους με άνοια. Ανέφερε επιπλέον ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του καρκίνου, με ένα σχέδιο συνολικής αντιμετώπισής του, από την πρόληψη μέχρι τη θεραπεία, αλλά και παρακολούθηση και υποστήριξη σε όλα τα στάδια. Ως κεντρικό στόχο περιέγραψε μέχρι το 2030 το 75% των καρκίνων να διαγιγνώσκονται στα αρχικά στάδια.

*Αναλυτικά το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία στον σύνδεσμο https://metonkyriako.gr/ygia/

Η… απαραίτητη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και η ανάλυση του «σχεδίου» της ΝΔ

Το πρόγραμμα της ΝΔ παρουσίασε νωρίτερα αναλυτικότερα ο αρμόδιος τομεάρχης Υγείας, Βασίλης Οικονόμου ισχυριζόμενος ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρουσίασε τραγική επιδείνωση τα τελευταία τέσσερα χρόνια», και προσθέτοντας ότι σήμερα «παραθέτουμε γνώση αποφασιστικότητα και άμεσα εφαρμόσιμες κοστολογημένες προτάσεις υγείας».

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε τους τρεις βασικούς άξονες του προγράμματος της ΝΔ:

-Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» που επιχειρεί να φέρει μία επανάσταση στην Πρόληψη

-Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους

-Φροντίδα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης από τον τομέα Υγείας ανέπτυξε περαιτέρω το πρόγραμμα της ΝΔ αφού υπογράμμισε ότι στόχος είναι καλύτερη δημόσια υγεία για όλους τους Έλληνες, ένα σύστημα δημόσιο, αποδοτικό και αποτελεσματικό.

Υπογράμμισε τη σημασία που έχει η πρόληψη για τη δημόσια υγεία και σημείωσε ότι στην Ελλάδα μόνο το 1,3% των δαπανών κατευθύνονται στην πρόληψη. Ανέφερε ακόμη ότι από τη Δευτέρα των εκλογών η χώρα κόβει το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους και ακολούθως έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη του καρκίνου όπως και στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Σημείωσε δε ότι πρέπει να αλλάξει το νοσοκομειοκεντρικό σύστημα που υπάρχει σήμερα καθώς επίσης ότι θα δοθεί έμφαση στον οικογενειακό γιατρό. Θα χρησιμοποιηθούν όλες οι εξωνοσοκομειακές δομές και θα αναβαθμιστούν τα Κέντρα Υγείας που θα περάσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Άμεσος στόχος του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας των νοσοκομείων με αξιοκρατικά επιλεγμένες διοικήσεις, στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού και κάλυψη των τραγικών ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής.

Η κατάσταση στην υγεία επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ:

Νοσοκομεία με κακοσυντηρημένες υποδομές και σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη, όπως γάζες, σύριγγες κ.ά., που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.

Μόλις 1 στους 10 πολίτες έχουν πρόσβαση σε οικογενειακό γιατρό.

Επτά περιφερειακές ενότητες της χώρας δεν έχουν κανέναν συμβεβλημένο παιδίατρο, με αποτέλεσμα οι πολίτες να οδηγούνται υποχρεωτικά σε ιδιώτες γιατρούς πληρώνοντας από την τσέπη τους.

Οι 5 προτεραιότητες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας:

-Διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός 5ετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών.

-Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών.

-Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό.

-Στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας.

-Άμεση λήψη μέτρων με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Για την άμεση βελτίωση των συνθηκών στα δημόσια νοσοκομεία το πρόγραμμά της ΝΔ προβλέπει:

Ελαχιστοποίηση της αναμονής για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με προτεραιότητα στη λειτουργία όλων των κλινών εντατικής θεραπείας. Επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμογή διεθνών κριτηρίων εισαγωγής και παραμονής, και λειτουργία περισσότερων Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ώστε να μειωθεί ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ.

Τέλος στην εφημερία όπως την ξέρουμε σήμερα. Για την οριστική απαλλαγή από τα ράντζα και τις άσκοπες και επικίνδυνες για τους ασθενείς περιπλανήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Περιορισμός του χρόνου αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις με την πλήρη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών με προσλήψεις προσωπικού, όπου κριθεί απαραίτητο (αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές).

Ανακαίνιση, προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων μέσω συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. και ιδιωτικών δωρεών.

Για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχονται σε κάθε πολίτη, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με δεσμευτικούς στόχους, ενώ θα εισαχθεί επαγγελματικό μάνατζμεντ για να εγκαταλειφθούν επιτέλους οι κομματικές προσλήψεις. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη χρηστή διαχείριση του συστήματος υγείας, θα επανεπενδύονται στο σύστημα υγείας.

Για τη στήριξη για αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο τη φροντίδα της Πολιτείας στα μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα περιλαμβάνονται:

1. Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (π.χ. ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ) προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη ταλαιπωρία της πολύωρης αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν ειδικά φάρμακα. Όλα τα φάρμακα θα διατίθενται από όλα τα φαρμακεία της γειτονιάς του.

2. Προτεραιότητα για ραντεβού με γιατρούς σε 24 ώρες σε όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

3. Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνια νοσήματα για τη χορήγηση επαναληπτικής συνταγής.

Ειδική πρόβλεψη για τη μάχη του καρκίνου

Κεντρικός πυλώνας του προγράμματος της ΝΔ είναι η μάχη κατά του καρκίνου. Κάθε ελληνική οικογένεια έχει ζήσει από κοντά τι σημαίνει καρκίνος και πόσο επώδυνη είναι αυτή η ασθένεια. Η προσπάθεια αρχίζει πάντα από την πρόληψη, καθώς διεθνώς έχει αποδειχθεί ότι 1 στους 3 κοινούς καρκίνους θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί με την πρόληψη. Παράλληλα έχει αποδειχθεί ότι ο ελλιπής προ-συμπτωματικός έλεγχος σχετίζεται με το περιορισμένο οικογενειακό εισόδημα και την ελλιπή ενημέρωση.

Με αυτά τα δεδομένα το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει:

Άμεση και αυστηρή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

Καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου.

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νόσων. Όλοι θα μπορούμε να περάσουμε από προληπτικό έλεγχο: η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται και μέσω SMS ή email για τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές.

Δημιουργία ταχείας οδού στα νοσοκομεία για την εξέταση και τη θεραπεία των καρκινοπαθών. Μείωση της αναμονής της ακτινοθεραπείας που σήμερα έχει μέσο χρόνο αναμονής τους 3-4 μήνες, με λειτουργία διπλής βάρδιας σε όλα τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα.

Διανομή των φαρμάκων στο σπίτι και εξειδικευμένο προσωπικό για κατ’ οίκον νοσηλεία.

Ίδρυση ειδικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου (διάγνωση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και αποκατάσταση) όπου θα παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα- κατά το πρότυπο του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

Λειτουργία δικτύου παιδιατρικών κλινικών διασυνδεδεμένων με την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ».

Θέσπιση συντονιστή, ο οποίος θα καθοδηγεί τον ασθενή στο σύστημα υγείας.

Ανακουφιστική φροντίδα και ειδική μέριμνα στους ασθενείς τελικού σταδίου.

Το συνολικό πρόγραμμα της ΝΔ για τον καρκίνο έχει ως μείζονα στόχο μέχρι το 2030 το 75% των καρκίνων να διαγιγνώσκονται στο στάδιο 1 ή 2 στις οποίες η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα.

Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιβάρυνση των πολιτών

Το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία εξοπλισμού θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία των μηχανημάτων, τον εξορθολογισμό του κόστους και την έγκαιρη πρόσβαση του πολίτη σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Για πρώτη φορά πραγματική πρόληψη

Η Ελλάδα διαθέτει τις χαμηλότερες δαπάνες για την πρόληψη μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Μόλις το 1,3% των δαπανών υγείας κατευθύνονται στην πρόληψη. Αντίθετα, το ποσοστό δαπανών για νοσηλείες στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ (41% έναντι 30% μ.ο. στην ΕΕ), 27,3% είναι το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών στην Ελλάδα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, ενώ αυξήθηκαν τα ποσοστά παιδικής-εφηβικής παχυσαρκίας μέσα σε μια δεκαετία κατά 50%.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της πρόληψης αναλαμβάνουμε τις εξής πρωτοβουλίες:

Συστηματική ενημέρωση και ενθάρρυνση των πολιτών να ασκούνται περισσότερο, να διακόψουν το κάπνισμα, να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με μειωμένα λιπαρά και ζάχαρη, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και να ελέγχουν το βάρος τους.

Εθνική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για τις συνέπειες των υγιεινών και ανθυγιεινών επιλογών μας και τη διασύνδεσή τους με σοβαρά νοσήματα ικανά να αλλάξουν δραματικά την καθημερινότητά μας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος, η άνοια.

Ειδικά προγράμματα στα σχολεία, για παιδιά και γονείς, που θα αφορούν την διατροφή, την στοματική υγιεινή, την σεξουαλική αγωγή, τον εθισμό, την οδική συμπεριφορά και τις πρώτες βοήθειες.

Προώθηση καλής διατροφής και άθλησης από την παιδική ηλικία.

Αντικαπνιστικός νόμος.

Όπως έχει επανειλημμένα προαναγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ η επόμενη κυβέρνηση θα επιβάλει την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται:

Η καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.

Η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων.

Η ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, όχι μόνο στην υγεία των ενεργητικών καπνιστών, αλλά και των παθητικών που σήμερα είναι και η πλειοψηφία.

Εντατικοποίηση των ελέγχων με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας.

Η ενεργός συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας στην εφαρμογή ενός μέτρου που ακόμα και οι καπνιστές αναγνωρίζουν ότι είναι σωστό. Με τους πολιτικούς και τη δημόσια διοίκηση να δίνουν πρώτα το παράδειγμα ξεκινώντας από τη Βουλή και τα δημόσια κτήρια.

Η ψηφιακή εμπειρία του σύστημα υγείας

Ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας

SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο

Πλατφόρμα ενημέρωσης την υιοθέτηση υγιούς τρόπου ζωής

Τηλεφωνική γραμμή ιατρικής υποστήριξης

Εξ’ αποστάσεως επαφή με ειδικούς μέσω τηλε-ιατρικής

Εφαρμογή για τον προγραμματισμό ραντεβού

Ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών

Δημοσιοποίηση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων και δεικτών σχετικών με τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων

Η Υγεία που θέλει η ΝΔ είναι μια υγεία στην υπηρεσία του πολίτη. Ένα σύστημα υγείας που είναι προσβάσιμο, λειτουργεί και δεν ταλαιπωρεί, σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μεριμνά για τους ευάλωτους, προλαμβάνει την ασθένεια και προωθεί την ευεξία και την καλή ποιότητα ζωής, τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του προγράμματος.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί