Το ΚΚΕ για την υπογραφή της σύμβασης για το αεροδρομίου Καστελλίου

Η υπογραφή της σύμβασης για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, τους εκπρόσωπους της επενδυτικής κοινοπραξίας «ΤΕΡΝΑ» αλλά και της «GMR Airports Limited», επιβεβαιώνει ότι καμία σχέση δεν έχει η υλοποίηση του έργου με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού της περιοχής.

  Δείτε

Αντίθετα, είναι πεντακάθαρο ότι πρόκειται για ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο θα εξασφαλίζει τεράστια και σίγουρα κέρδη από την μελέτη – κατασκευή και τη διαχείρισή του στη κοινοπραξία ξένων και ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων, μέσα από την παχυλή κρατική χρηματοδότηση, τον δανεισμό που θα πληρώνει ο φορολογούμενος λαός και την τσάμπα εργασία εκατοντάδων εργαζομένων, που θα εργάζονται ως σύγχρονοι σκλάβοι, με το τυράκι της εντοπιότητας των προσλήψεων, με τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις που έχουν εξασφαλίσει η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το ΚΚΕ είναι σταθερά το μόνο Κόμμα που αντιδρά σε αυτή τη σύμβαση και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην υλοποίησή της. Απέναντί τους είναι όλα τα υπόλοιπα κόμματα και οι συνδυασμοί τους σε δήμους και περιφέρεια. Όλοι αυτοί στηρίζουν απροκάλυπτα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που θα εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα στην επένδυση, των κατασκευαστικών ομίλων, των αεροπορικών εταιρειών, του μεγάλου ξενοδοχειακού κεφαλαίου, των τραπεζών, των μονοπωλίων καυσίμων, κ.ά., χωρίς να ενδιαφέρονται από το υπέρογκο κόστος κατασκευής και χρήσης του νέου αεροδρομίου – απαγορευτικό για τα λαϊκά στρώματα, την καταστροφή του περιβάλλοντος, της αγροτικής παραγωγής, τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, κ.ά. Και κυρίως τον διωγμό που θα υποστούν οι εργαζόμενοι και φτωχοί αγρότες της περιοχής, αφού τους κλέβουν τη γη τους και συγκεντρώνουν όλη την οικονομική δραστηριότητα σε κλειστό εμπορικό κέντρο μέσα στο νέο αεροδρόμιο. Αυτός είναι ο δρόμος της πλήρους ιδιωτικοποίησης των αερομεταφορών και γενικότερα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η εμπειρία και από άλλες περιπτώσεις, όπως του αεροδρομίου των Σπάτων, δείχνει ότι η ανάπτυξη αυτή δεν αφορά τον λαό της περιοχής.

Εφησυχασμός δε χωράει ούτε στις γεωπολιτικές προεκτάσεις και χρήσεις του νέου αεροδρομίου, ειδικά σε περιόδους όξυνσης των αντιθέσεων που μαίνονται στην περιοχή, με εκδηλωμένο το ενδιαφέρων του αμερικανικού στρατού να αξιοποιήσει το νυν αεροδρόμιο ως σταθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Δε χωράνε πλέον αυταπάτες, ότι η δημοτική και η περιφερειακή αρχή πρόκειται να στηρίξουν τα συμφέροντά τους. Είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις του δημάρχου Μινώα Πεδιάδος και του περιφερειάρχη Κρήτης, και η πλήρης στήριξη του έργου με αυτούς τους όρους, αλλά και η στάση όλων των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Δε χωράει, επίσης, καμία αυταπάτη για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με κάθε κόστος το έργο. Την ίδια στιγμή που ο υπουργός Υποδομών υπέγραφε τη σύμβαση, η κυβέρνηση έστελνε την αστυνομία για να προστατέψει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και να καταστείλει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να κλιμακώσουν τον αγώνα τους μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ, του κεφαλαίου, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αερομεταφορών συνολικά, όπου στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η σύμβαση για το νέο αεροδρόμιο, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ το επόμενο διάστημα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί