Εισαγγελική παρέμβαση για την ηχογράφηση ζητά ο Γ. Στουρνάρας

Κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τον αναπλ. υπουργό Υγείας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μετά τον τηλεφωνικό διάλογο που ηχογραφήθηκε από τον Παύλο Πολάκη και δόθηκε στη δημοσιότητα.

Δείτε: Τηλεφώνημα Πολάκη στον Στουρνάρα: Καλώς ελέγχετε το δάνειό μου αλλά να ελέγξετε και τα υπόλοιπα

Ο Γιάννης Στουρνάρας κάνει λόγο σε δήλωσή του για «θεσμική εκτροπή», ζητάει την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα και καλεί τον πρωθυπουργό να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της ΤτΕ.

Μένει να φανεί αν θα υπάρξει αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα που θα ζητάει την προσκόμιση του ηχητικού από τον Π. Πολάκη.

Ολόκληρη η δήλωση του Γ. Στουρνάρα

«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες.

»Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως.

»Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος».

Το χρονικό του τηλεφωνήματος

Θυμίζουμε ότι χθες ο Π. Πολάκης επικοινώνησε ηλεφωνικά με τον Γ. Στουρνάρα και αφού τον ενημέρωσε ότι ηχογραφεί τη συνομιλία τους, του ζήτησε να ελέγξει το δάνειό του αλλά όχι μόνο αυτό.

Συγκεκριμένα, του ζήτησε να ελεγχθούν: το δάνειο του Κήρυκα Χανίων στον κ. Μητσοτάκη, τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, τα δάνεια μιας σειράς πολιτικών (Μαρία Σπυράκη, Αδωνις Γεωργιάδης κ.ά.) και τα δάνεια του «Πρώτου Θέματος».

Ο υπουργός επανήλθε στο θέμα μέσω facebook, όπου σχολίασε:

Από την πλευρά του ο Γ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε με δήλωσή του στα «ΝΕΑ» ότι ο Π. Πολάκης τον είχε ενημερώσει ότι τον «γράφει», προσθέτοντας πως θεώρησε ότι ο συνομιλητής του αστειευόταν και ότι του απάντησε: «Εγώ, κύριε, δεν συνηθίζω να γράφω τους συνομιλητές μου».

Η αντίδραση της Ν.Δ.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία, η οποία σημείωσε: «Δεν υπάρχουν πια λόγια για να περιγράψει κανείς την κατάντια που οδηγεί την Ελλάδα η κυβέρνηση Τσίπρα. Ο Παύλος Πολάκης ζηλεύοντας τις πρακτικές του Γιάνη-Κλουζώ Βαρουφάκη αποπειράθηκε σήμερα να εκβιάσει τον κεντρικό τραπεζίτη της Ελλάδας ηχογραφώντας μια τηλεφωνική συνομιλία τους. «Η είδηση δεν είναι ότι δεν προέκυψε τίποτα επιλήψιμο στη συνομιλία τους. Η είδηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει τον ανεκδιήγητο υπουργό του, ενώ μετατρέπει την Ελλάδα σε Μπανανία. ΥΓ Θα έχει ενδιαφέρον, αν η δικαιοσύνη δεν παρέμβει ούτε καν σε αυτήν την εξόφθαλμη κακουργηματική ενέργεια».

Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, κατέθετε ερώτηση στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, με την οποία ζητούσε να δοθούν διευκρινίσεις στη Βουλή σχετικά με το σε πόσες περιπτώσεις έχει δώσει η τράπεζα δάνεια αντίστοιχου ποσού με το δάνειο Πολάκη και αν η διαδικασία που ακολουθείται αφορά όλους τους πολίτες.

Θόρυβος εν μέσω εισαγγελικής παρέμβασης για δάνεια κομμάτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδας δεν διαπίστωσε παρατυπίες στη χορήγηση δανείου προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας από την Αttica Bank, ενώ ο θόρυβος για το δάνειο Πολάκη προέκυψε την ώρα που έχουν ασκηθεί διώξεις για 60 εκατ. δάνεια της Αττικής το διάστημα 2011-2015 και την ώρα που δόθηκε εντολή από τον Άρειο Πάγο να ερευνηθούν τα δάνεια των κομμάτων με αφορμή την απολογία του Θ. Τσουκάτου, έρευνα που θα συσχετιστεί στην ήδη ανοιχτή δικογραφία για τα δάνεια των κομμάτων.

Εφημερίδα των Συντακτών

Δείτε ακόμη:

Και τώρα, ας μιλήσουμε για τα (θαλασσο)δάνεια, κύριε Στουρνάρα…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί