Μαύρα ζουμιά τρέχουν σε ρέματα της Κρήτης – Εισαγγελική έρευνα και μηνύσεις

Μια κατάσταση που συνεχίζεται για πολύ καιρό με μαύρα ζουμιά να τρέχουν σε ρέματα δυτικά της Ιεράπετρας και στον Αλμυρό Ποταμό έχει ενταθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες με τις βροχές να κατεβάζουν μεγάλες ποσότητες που φτάνουν ως τη θάλασσα με αποτέλεσμα να προκληθεί η παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Μαύρα λύμματα για τα οποία πολλοί υποψιάζονται πως πρόκειται από τις εγκαταστάσεις του πυρηνελαιουργείου, υπάρχουν όμως και άλλα ενδεχόμενα που ερευνώνται, τόσο από άλλους ιδιώτες όσο και από το χώρο του πρώην ΧΑΔΑ, ενώ βέβαια δεν αποκλείεται τα μαύρα ζουμιά να μην προέρχονται από μια και μόνο πηγή.

Η αντιδήμαρχος καθαριότητας Μαρία Ρουμελιωτάκη ανέφερε πως για το θέμα έχουν σταλεί αναλύσεις για να φανεί τι ακριβώς είναι αυτά του ζουμιά. Ένα δείγμα πάρθηκε την περασμένη εβδομάδα και άλλο ένα σήμερα ενώ η ίδια ανέφερε πως περιμένει τα αποτελέσματα για να δώσει συνέχεια στο θέμα.

Το ενδεχόμενο τα λύμματα να προέρχονται από το χώρο του πρώην ΧΑΔΑ σε ένα βαθμό δεν αποκλείεται από την ίδια, κάτι το οποίο έχει αναφέρει και στο παρελθόν. Παρόλα αυτά ανέφερε πως οι ποσότητες που στραγγίζονται από τον ΧΑΔΑ δεν είναι τόσο μεγάλες, αν όμως αποδειχθεί πως τα ζουμιά που τρέχουν στα ποτάμια είναι από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσει διαδικασία για να γίνουν τεχνικές εργασίες.

Έρευνα και καταγγελία από το Λιμεναρχείο

Ο Λιμενάρχης κ. Παπαδάκης μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, ανέφερε πως για το θέμα είχαν γίνει καταγγελίες εδώ και καιρό, χθες όμως παρατηρήθηκε για πρώτη φορά πως τα ζουμιά τρέχουν ως τη θάλασσα και έγιναν όλες οι νόμιμες ενέργειες, ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας.

Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να συλληφθεί ο Διευθυντής Παραγωγής του πυρηνελαιουργείου για να δώσει εξηγήσεις και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, ενώ από την Εισαγγελία Λασιθίου έχει ανοίξει φάκελος δικογραφίας και στον οποίο όπως ανέφερε ο κ. Λιμενάρχης θα συμπεριληφθούν όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και θα προκύψουν.

Όπως είπε ο κ. Παπαδάκης από αυτοψία που έγινε χθες, διαπιστώθηκε μια διαρροή στις λιμνοδεξαμενές του πυρηνελαιουργείου που πιθανόν οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις.

Αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία ο ιδιοκτήτης του πυρηνελαιουργείου 

Ο κ. Αλμπαντάκης, ιδιοκτήτης του πυρηνελαιουργείου, πήρε θέση μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή της επιχείρησής του στο θέμα, τονίζοντας πως έκπληκτος παρατηρεί την στοχοποίηση που γίνεται στο ίδιο, η οποία πιστεύει πως γίνεται από τις υπηρεσίες της Ιεράπετρας για να συγκαλύψουν το πρόβλημα που βρίσκεται στον πρώην ΧΑΔΑ.

Ο ίδιος τόνισε πως από το δικό του εργοστάσιο δεν παράγονται υγρά λύμματα, και δεν έχει καμία διαρροή σε δεξαμενές, ενώ το μόνο υγρό παράγωγο που μπορεί να προέρχεται από τον ίδιο είναι αυτό από τα νερά της βροχής που ξεπλένουν το χώρο που βρίσκεται η πυρήνα.

Παράλληλα ανέφερε πως από αναλύσεις που ο ίδιος έκανε σε συνεργασία με υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης το περασμένο διάστημα, φάνηκε πως τα μαύρα ζουμιά που βρίσκοντας στα ρέματα περιείχαν μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων τα οποία σε καμία περίπτωση δεν περιέχονται σε κατσίγαρο ή άλλου είδους υπολείμματα από πυρήνα, και είναι βέβαιο πως προέρχονται από το χώρο του ΧΑΔΑ, κάτι για το οποίο όπως λέει το έχουν παραδεχθεί και στον ίδιο οι υπηρεσίες του Δήμου Ιεράπετρας.

Τα συγκεκριμένα υγρά ο ίδιος ανέφερε πως έχει κάνει προσπάθεια να τα μαζέψει και να τα ρίξει μέσα στις δεξαμενές του, όμως του το απαγόρεψαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αφού θα δημιουργούσε πρόβλημα στο εργοστάσιό του,  και του ανέφεραν να τα αφήνει να τρέχουν στο περιβάλλον αφού δεν είναι δική του η ευθύνη.

Ο κ. Αλμπαντάκης τόνισε επίσης, πως ο ίδιος έχει πρόθεση να δώσει χώρο από την επιχείρησή του για να μαζεύονται εκεί τα ζουμιά από τον πρώην ΧΑΔΑ, τονίζοντας όμως πως δεν δέχεται σε καμία περίπτωση να γίνεται στόχος επιθέσεων, αναφέροντας πως το πυρηνελαιουργείο που λειτουργεί στην Ιεράπετρα είναι αυτό που λειτουργεί με τον περιβαλλοντικά ορθό τρόπο σε όλη την Κρήτη.

Ράδιο Λασίθι

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί