Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα στέγασης

Σύντομα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους ωφελούμενους του επιδόματος στέγασης, με το ποσό της επιδότησης να κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, το οποίο θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Συγκεκριμένα, η επιδότηση ξεκινάει από 70 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του σημειώνεται προσαύξηση κατά 35 ευρώ τον μήνα.

Η επιδότηση θα μπορούσε κανείς να πει ότι στρέφεται γύρω από την προστασία των παιδιών, καθώς σε μια μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα, ενώ αντίστοιχη είναι και η προσαύξηση στα νοικοκυριά με απροστάτευτο τέκνο ή τέκνα (πίνακας 1).

Το επίδομα θα χορηγείται εφόσον ο ενδιαφερόμενος υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα, που θα προσομοιάζει με αυτήν του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Προκειμένου κάποιος να θεωρηθεί δικαιούχος του επιδόματος στέγασης, τίθενται ορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Δηλαδή, το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.

Στον πίνακα 2 μπορείτε να δείτε πώς διαμορφώνονται τα συνολικά εισοδήματα ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Οσο για τα περιουσιακά κριτήρια, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως το ποσό των 180.000 ευρώ.

Αναφορικά με την ακίνητη περιουσία, η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, μικτής χρήσης ή και των δικύκλων του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ ενώ αναλυτικά στοιχεία για το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και της τρέχουσας αξίας μετοχών, ομολόγων κ.λπ. μπορείτε να βρείτε στον πίνακα 3.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει κάποιος στη διαδικασία της αίτησης είναι να έχει κατατεθεί στην Εφορία το µισθωτήριο συµβόλαιο, ώστε να διασταυρώνεται ηλεκτρονικά µέσω του συστήματος Τaxis.

Από την επιδότηση εξαιρούνται τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα επιδότησης ή κάλυψης ενοικίου, μισθώνουν μη ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες, μισθώνουν μέρος κατοικίας ή μισθώνουν ως κατοικία ακίνητο συγγενών πρώτου βαθμού, ενώ θα απορρίπτονται οι αιτήσεις των νοικοκυριών τα μέλη οποίων βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

  • εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας
  • δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής
  • δηλώνουν δαπάνες άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία
  • δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Το επίδομα στέγασης εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου 300.000 νοικοκυριά, με το συνολικό κόστος να αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί