Θεοχαρόπουλος: Προτεραιότητα των προοδευτικών δυνάμεων η ήττα της ακροδεξιάς

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο προτεραιότητα των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη οφείλει να είναι η ήττα του εθνικολαϊκισμού και της ακροδεξιάς. Η ευρωπαϊκή οικογένεια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Η προσπάθεια συγκλίσεων στην Ευρώπη γίνεται στη βάση προγραμματικών συνθέσεων και όχι ευκαιριακών συμπράξεων, οι οποίες όπου δοκιμάσθηκαν απέτυχαν», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσςη Θεοχαρόπουλος και συμπληρώνει: «και αυτό αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση και για τη χώρα μας δεδομένου ότι στο νέο πολιτικό περιβάλλον οι διαχωριστικές γραμμές αριστεράς-δεξιάς και προόδου-συντήρησης είναι υπαρκτές και θα καθορίσουν τις πολιτικές συγκλίσεις και αντιπαραθέσεις».

Επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο όψεις, την «αντισυστημική» και την «κεντροαριστερή». «Τα προηγούμενα χρόνια κυριάρχησε η πρώτη, το ερώτημα πλέον είναι ποια θα κυριαρχήσει σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο δεν είναι μόνο η εκλογική εκπροσώπηση των κεντροαριστερών πολιτών, αλλά η αλλαγή των πολιτικών και η υλοποίηση μιας προοδευτικής ατζέντας. Και για αυτό χρειάζεται μία πραγματικά σύγχρονη κεντροαριστερά», είπε.

Αναφερόμενος στους χαρακτηρισμούς της Φώφης Γεννηματά για τον Αλ. Τσίπρα εκφράζει τη διαφωνία του λέγοντας «δεν συμφωνώ, για αυτό και ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει προσωπικά τέτοιους ή αντίστοιχους χαρακτηρισμούς. Η πολιτική αντιπαράθεση οφείλει να γίνεται με θέσεις και προτάσεις. Εξάλλου, υπάρχουν πολλά πεδία της κυβερνητικής πολιτικής για να ασκηθεί ουσιαστική προγραμματική αντιπολίτευση. Αυτού του είδους η ρητορική δείχνει έλλειψη πολιτικής αυτοπεποίθησης και απωθεί τους προοδευτικούς πολίτες».

Χαρακτηρίζει στείρα την αντιπολίτευση που ασκεί η ΝΔ και σημειώνει «καθημερινά επιβεβαιώνει στην πράξη ότι παραμένει μια βαθιά συντηρητική δύναμη, δέσμια πολιτικών και πρακτικών της παραδοσιακής δεξιάς και των πελατειακών σχέσεων. Θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της προοπτικής της εξουσίας ακόμη και τα εθνικά θέματα».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρεται στην πρωτοβουλία του να επισκεφθεί τον Ζόραν Ζάεφ και υπογραμμίζει «θα του τονίσω ότι το κρίσιμο από εδώ και στο εξής είναι η πιστή εφαρμογή της συμφωνίας σε όλα τα επίπεδα χωρίς πισωγυρίσματα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί