Στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές των Χανίων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Ανυπολόγιστο το κόστος

Τη σειρά επισκέψεων, όπως είχan προαναγγέλλει την Παρασκευή, άρχισαν το Σάββατο στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Πλατανιά, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συμβάλει από την πλευρά τους στην ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των ζημιών.

Το πρωί ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και οι βουλευτές Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης βρέθηκαν αρχικά στην γέφυρα του Κερίτη, όπου συνεχίζονται οι εργασίες για την εκτροπή της ροής του νερού, καθώς το μνημείο απειλείται με κατάρρευση.

Παρόντες στα σημεία των καταστροφών ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης και ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης. Μάλιστα, ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να εκτραπεί η ροή στο βάθρο που δεν έχει πάθει ζημιά, ενώ απαιτούνται αρκετά χρήματα για τις συγκεκριμένες εργασίες.

Όσο για τα εκατομμύρια που χρειάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών, ο κ. Βουλγαράκης σημείωσε ότι πιθανώς να απαιτηθούν πολλά περισσότερα από τα 40 με 50 που ανέφερε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Παρασκευής, όπως εκτιμάται από τις τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε. Χανίων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να βρεθούν τα χρήματα άμεσα, αλλιώς δεν μπορεί να αποκατασταθεί το επαρχιακό δίκτυο του νομού.

«Πρέπει να κάνουμε γρήγορα βήματα, με πρώτο την καταγραφή των ζημιών και από εκεί κι έπειτα να προχωρήσουμε. Τα πολύ άμεσα μέτρα λαμβάνονται από την Περιφέρεια και τους Δήμους, με προηγούμενες εργολαβίες. Η κανονική αποκατάσταση σε περιοχές έκτακτης ανάγκης είναι δεδομένη. Με την λεπτομερή καταγραφή των ζημιών, τα τεχνικά δελτία και την χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών. Η πλήρης αποκατάσταση έχει μία συγκεκριμένη διαδικασία», επεσήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης επεσήμανε από μέρους του το μέγεθος της καταστροφής σε όλες τις υποδομές και σε περιουσίες, δεδομένου του όγκου νερού που κατέβηκε. «Αυτό που επείγει είναι η διάνοιξη των δρόμων, κάτι που γίνεται, ώστε να υπάρξει πρόσβαση παντού και σε δεύτερη φάση -πολύ άμεσα- να έρθουν όλες οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις. Οι περιοχές είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και μπορούν να προωθηθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε να υπάρχει μία αποκατάσταση και με το βλέμμα στο μέλλον. Από πλευράς μας θα κάνουμε αυτό που πρέπει, γι’ αυτό και ήρθαμε να δούμε με τα μάτια μας, ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις», τόνισε.

«Οι ζημιές είναι εκτεταμένες, αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων, σε όλες τις υποδομές και προφανώς και σε ιδιωτικές περιουσίες. Πιστεύω ότι γρήγορα θα τρέξουν οι διαδικασίες και για τις αποζημιώσεις των ανθρώπων. Προέχει βέβαια η αποκατάσταση στις υποδομές», είπε από πλευράς του ο βουλευτής Χανίων, Αντώνης Μπαλωμενάκης.

«Οι ζημιές είναι εκατομμυρίων, δεν ξέρουμε ακριβώς πόσες. Υπάρχουν βέβαια τα θέματα των υποδομών, αλλά και το ζήτημα με το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο… Τα έργα αποκατάστασης δεν πρέπει να γίνουν άρπα κόλα. Όσες υποδομές είχαν γίνει σωστά στο παρελθόν, αυτές είναι που άντεξαν. Γι’ αυτό κι έχει σημασία και πρέπει να είμαστε πολύ σοβαροί στο μέλλον«, σημείωσε η βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη.

 

Πηγή: Kriti24

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί