Προστασία της πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 250.000 €, υπόλοιπο δανείου έως 130.000 €

Συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015, επήλθε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών Τραπεζών που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Δείτε επίσης: Επήλθε συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες:

  •  Προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά την 1η Μαρτίου. Αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ. Υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ
  •  Τα εισοδηματικά κριτήρια: 12.500 ευρώ για ένα άτομο. 21.000 για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
  •  Δυνατότητα επιμήκυνσης έως και τα 25 χρόνια. Πώς θα γίνεται το κούρεμα του δανείου
  •  Στη νέα ρύθμιση και τα επαγγελματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία

Τι αναφέρουν τραπεζικές πηγές για τα κριτήρια ένταξης 

Στη συμφωνία  για το νέο πλαίσιο προστασίας που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη από την 1η Μαρτίου αναφέρονται τραπεζικές πηγές.

Για τα βασικά κριτήρια ένταξης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρονται το οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ – από 280.000 που ίσχυε με το νόμο Κατσέλη – Σταθάκη.

Με βάση τα συγκεκριμένα βασικά κριτήρια διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ένταξης, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα περιλαμβάνει το 90% των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας.

Θετικό βήμα η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές

Θετικό βήμα θεωρούν τραπεζικές πηγές την συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες βράδυ μεταξύ κυβέρνησης κα τραπεζών για τον νέο νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου. Αποτελούσε μια εκκρεμότητα που έπρεπε να επιλυθεί προς όφελος όλων των εμπλεκομένων αναφέρουν χαρακτηριστικά τραπεζικές πηγές στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι η απόσταση που χώριζε τις θέσεις των δύο πλευρών στο ξεκίνημα των συζητήσεων μειώθηκε σημαντικά. Επρεπε να κερδηθεί το δύσκολο στοίχημα, να προστατευθούν από την μία όσοι πραγματικά το έχουν ανάγκη, αλλά από ταυτόχρονα από την άλλη να μην τεθούν σε κίνδυνο οι ισολογισμοί των τραπεζών. Επίσης θα έπρεπε πάση θυσία να αποκατασταθεί η κουλτούρα πληρωμής και ειδικά το φαινόμενο της εξάπλωσης των στρατηγικών κακοπληρωτών, προσθέτουν επίσης.

Αναφορικά με τα επιμέρους σημεία του νέου νόμου που προωθείται και στους εποπτικούς θεσμούς για διαβούλευση, ώστε στη συνεχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να γίνει νόμος του κράτους, τραπεζικές πηγές, αναφέρονται μόνον στα βασικά κριτήρια που διαμορφώνονται, επισημαίνονται ότι οι λεπτομέρειες και η πλήρη διαδικασία θα δοθεί στη δημοσιότητα από τις αρμόδιες αρχές.

Συγκεκριμένα, τα βασικά κριτήρια στα οποία συμφώνησαν στη χθεσινοβραδυνή τους σύσκεψη τράπεζες και κυβέρνηση διαμορφώνονται ως εξής, σύμφωνα με πληροφορίες: Αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ, υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ και εισόδημα έως και 35.000 ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.’

Οι ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν επίσης, επιμήκυνση του δανείου – άρα μείωση της δόσης, μείωση επιτοκίου και σε πολλές περιπτώσεις κούρεμα της οφειλής. Το νέο πλαίσιο προστασίας θα προσφέρει επιδότηση από το Δημόσιο έως 25 χρόνια, το ύψος της οποίας θα υπολογίζεται μετά την εφαρμογή όλων των ανωτέρω κριτηρίων. Σχετικές λεπτομέρειες όμως δεν δίνονται από τις τραπεζικές πηγές καθώς όπως αναφέρουν το σχέδιο νόμου της συμφωνίας δεν έχει ακόμη ψηφιστεί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί