Νιγηρία: Οι προεδρικές εκλογές αναβλήθηκαν, έκκληση για ηρεμία από όλες τις πλευρές

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας και ο κορυφαίος υποψήφιος της αντιπολίτευσης απηύθυναν έκκληση στους πολίτες για ηρεμία αφού οι προεδρικές εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα, αναβλήθηκαν για μια εβδομάδα μόλις πέντε ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής δήλωσε πως δεν ήταν πλέον εφικτό να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές σήμερα εξαιτίας επιμελητειακών προβλημάτων, όμως δεν επεκτάθηκε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 23 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Άλλοι αξιωματούχοι της εκλογικής επιτροπής και δυτικοί διπλωμάτες είπαν πως τα προβλήματα αφορούσαν την αδυναμία να μεταφερθούν ψηφοδέλτια και έντυπα για την καταχώριση των αποστελεσμάτων σε ορισμένα τμήματα της χώρας, στην οποία 84 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, έρχεται στήθος με στήθος στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις με τον κύριο υποψήφιο της αντιπολίτευσης, τον επιχειρηματία και πρώην αντιπρόεδρο Ατίκου Αμπουμπάκαρ του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (PDP).

Το διακύβευμα είναι ο έλεγχος της κορυφαίας πετρελαιοπαραγωγού χώρας και μεγαλύτερης οικονομίας της Αφρικής.

Σε περασμένες εκλογές η Νιγηρία είχε πληγεί από επεισόδια βίας, εκφοβισμού και νοθείας και η αναβολή των εκλογών δημιουργεί το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν ταραχές.

Ο πρόεδρος του PDP Ούτσε Σεκόντου δήλωσε πως η κίνηση αυτή είναι «επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας». Πρόσθεσε πως εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Μπουχάρι «να παραμείνει στην εξουσία παρόλο που τού είναι φανερό πως οι Νιγηριανοί θέλουν να φύγει».

Πάντως ο υποψήφιος του PDP Ατίκου και ο Μπουχάρι δήλωσαν αμφότεροι πως θέλουν να αποφύγουν τις βίαιες διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις.

Ο πρόεδρος ανέφερε σε δήλωσή του πως είναι «βαθιά απογοητευμένος» και κάλεσε τους Νιγηριανούς «να απόσχουν από ταραχές και να παραμείνουν ειρηνικοί, πατριώτες και ενωμένοι».

Ο Ατίκου είπε στους δημοσιογράφους στην κατοικία του στη βορειοανατολική πόλη Γιόλα πως η απόφαση της εκλογικής επιτροπής του προκάλεσε σοκ. Κάλεσε τους ψηφοφόρους να δείξουν υπομονή και να περιμένουν μέχρι το επόμενο Σάββατο για να ψηφίσουν.

 

Πληροφορίες: ΑΠΕ, Reuters, AFP

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί