Βρέθηκε τεράστιο κοίτασμα αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ;

Ένα τεράστιο κοίτασμα φυσιού αερίου φαίρεται να ανακλύφθηκε στο «οικόπεδο 10» της κυπριακης ΑΟΖ από την Exxon Mobil. Η αμερικανική εταιρεία αναμένεται να κάνει τις επίσημες ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα.

Υψηλόβαθμος Κύπριος αξιωματούχος, που επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο «Agenzia Nova», φαίνεται συνέκρινε το κυπριακό κοίτασμα, με το αιγυπτιακό Zohr, που είναι και το μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι σήμερα. Όπως είπε συγκεκριμένα «το κοίτασμα που βρέθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το Zohr, έχει όμως παρόμοιο αποθεματικό».

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο, οι δηλώσεις του Κύπριου αξιωματούχου έγιναν στο περιθώριο του συνεδρίου EGYPS 2019 που διεξάγεται στο Κάιρο.

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα για τη δεύτερη γεώτρηση της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο στόχο «Γλαύκος», έχει εντοπιστεί κοίτασμα φυσικού αερίου, η ποσότητα του οποίου είναι εμπορεύσιμη. Οι πληροφορίες για θετικά αποτελέσματα προέρχονται από πηγές της βιομηχανίας υδρογονανθράκων, που παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, με αφορμή τα δημοσιεύματα, δήλωσε: «Γίνονται γεωτρήσεις και τα παρακολουθούμε όλα. Μόλις υπάρξουν ειδήσεις, δηλαδή, όταν ολοκληρωθούν οι διερευνητικές εργασίες της εταιρείας που είναι αδειοδοτημένη για το οικόπεδο 10, θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

Στο μεταξύ, η Τουρκία πρόκειται να προχωρήσει τις επόμενες μέρες στη ναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», αναπτύσσοντας πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα.

Η άσκηση θα διεξαχθεί από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου.

Tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί