Τοιχίο και πεζοδρόμιο θα κατασκευαστεί από τις Γούρνες έως την πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών

Τη σύμβαση για την κατασκευή τοιχίου και πεζοδρομίου από Γούρνες έως την πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών υπέγραψε σήμερα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Χωροταξικού Σχεδιασμού και ΄Αρδευσης, Γιώργος Μεραμβελιωτάκης στο δημαρχείο στις Γούρνες με το νόμιμο εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, «ΤΕΜΕΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και με διακριτικό τίτλο «ΤΕΜΕΡ Α.Ε.», κ. Απόστολο Ορφανό, παρουσία του αντιδημάρχου Οικονομικών Θεμάτων και Διαχείρισης της Δημοτικής Περιουσίας, Εμμανουήλ Πλευράκη, του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ανώπολης, Μανώλη Περβολαράκη, του κ. Νικολάου Σωμαρά, μέλους Τοπικού Συμβουλίου Ανώπολης και της μελετήτριας του έργου, Ευθυμίας Χαρκιολάκη, ΠΕ αρχιτέκτονα μηχανικού.

Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στην κατασκευή πεζοδρομίου συνολικού μήκους περίπου 360 μέτρων,  στη βόρεια πλευρά της παλαιάς εθνικής οδού Ηρακλείου – Αγίου Νικολάου, από τις Γούρνες έως την πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών, στη Δημοτική Ενότητα Γουβών.

Στο τμήμα αυτό της παλαιάς εθνικής οδού βρίσκεται η γέφυρα Γουρνιανού ποταμού, όπου διέρχονται τα αυτοκίνητα και με δυσχέρεια οι πεζοί. Εξίσου δύσκολη και επικίνδυνη είναι η διέλευση των πεζών και στο υπόλοιπο τμήμα της οδού που δεν έχει πεζοδρόμια και ο δρόμος είναι πολύ στενός, με μικρή ορατότητα στις στροφές. Στη βόρεια πλευρά της γέφυρας αυτής έχει κατασκευαστεί πρόσφατα από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης μια μεταλλική πεζογέφυρα. Τα εν λόγω πεζοδρόμια πρόκειται να κατασκευαστούν εκατέρωθεν της πεζογέφυρας αυτής, σε συνέχεια των υφιστάμενων πεζοδρομίων στο ανατολικό και δυτικό όριο της περιοχής παρέμβασης, ώστε να εξασφαλιστεί η συνεχής και ασφαλής κίνηση των πεζών στο βόρειο τμήμα της οδού. Στο μισό περίπου μήκος της οδού, στις θέσεις που θα κατασκευαστεί το πεζοδρόμιο υπάρχει πρανές με μέση υψομετρική διαφορά 2,5 μ κάτω από τη στάθμη της ασφάλτου.

Η μελέτη περιλαμβάνει την κατασκευή πεζοδρομίου υπερυψωμένου από τη στάθμη της ασφάλτου κατά 12 εκ. Στα τμήματα που υπάρχουν τα πρανή θα κατασκευαστεί τοιχίο από οπλισμένο σκυρόδεμα για τη στήριξη του πεζοδρομίου. Στο βόρειο άκρο του πεζοδρομίου θα κατασκευαστεί υπόγειο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα τύπου LED με βραχίονα. Για την ασφαλή μετακίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης θα τοποθετηθεί οδηγός όδευσης τυφλών με πλάκες αφής από τσιμέντο ειδικών προδιαγραφών, οι οποίες θα τοποθετηθούν κατά μήκος όλων των πεζοδρομίων σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης. Στην αρχή και στο τέλος κάθε πεζοδρομίου θα κατασκευαστούν ράμπες κίνησης πεζών με την κατάλληλη τοποθέτηση των κρασπέδων και την επίστρωση με έγχρωμο βιομηχανικό σκυρόδεμα αντιολισθητικής επιφάνειας.

Να σημειωθεί ότι το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 445.500 ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε οκτώ μήνες, χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου και η επίβλεψή του θα γίνει από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χερσονήσου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί