Αστεροσκοπείο Σκίνακα: Στο τραπέζι η ίδρυση και λειτουργία «Αστεροσχολείου»

Μια διαφορετική και πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με αφορμή τη δημιουργία του Αστεροσχολείου στο Σκίνακα στον Ψηλορείτη. Η Συντονίστρια της ΑΔΚ Μαρία Κοζυράκη, καλωσόρισε στο γραφείο της τους κκ Γιάννη Παπαμαστοράκη, Ομότιμο Καθηγητή Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Βασίλη Χαρμανδάρη, Καθηγητή Αστροφυσικής και Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας – ΙΤΕ, το Δήμαρχο Ανωγείων κ. Μανώλη Καλλέργη και τον κ. Γεώργιο Πατεράκη, Τεχνικό Υπεύθυνο του Αστεροσκοπείου Σκίνακα.  Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Αφορμή για τη συνάντηση ήταν η πρόταση για αξιοποίηση του παλιού κτιρίου στο Σκίνακα και η λειτουργία του ως ιδιότυπο σχολείο παρατήρησης των άστρων, με τη δημιουργία Αστεροσχολείου, έπειτα από την πρόσφατη ψήφιση στη Βουλή και την ίδρυση του Ινστιτούτου Αστροφυσικής ως Ινστιτούτο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας – ΙΤΕ, με βασική ερευνητική υποδομή το Αστεροσκοπείο Σκίνακα.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάσθηκε η σημασία του Αστεροσκοπείου Σκίνακα καθώς και η σπουδαιότητα του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συζητήθηκαν τεχνικά θέματα, αναφορικά με έργα υποδομών, υποστηρικτικά για τη λειτουργία και το μέλλον του Αστεροσκοπείου και τα οποία αφορούν αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Κρήτης. Τέλος, η Συντονίστρια αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της δράσης αυτής, καθώς υπάρχει  συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίου Κρήτης, ΙΤΕ και Δήμου Ανωγείων, και επιβεβαίωσε την υποστήριξη, και ενίσχυση με κάθε τρόπο της προσπάθειας των αρμόδιων φορέων για τη λειτουργία της απαραίτητης υποδομής που θα αποτελέσει προστιθέμενη αξία στη διεθνή αναγνώριση του ερευνητικού δυναμικού της χώρας, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τα πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ανωγείων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί