Και επισήμως από χθες βράδυ η μετονομασία από “Μακεδονία” σε Βόρεια Μακεδονία- Σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών

Εστάλη χτες στα Σκόπια από την Αθήνα, η ρηματική διακοίνωση που ενημέρωσε πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι παράλληλα έχει συμφωνηθεί και το σχέδιο της επιστολής προς τον ΟΗΕ για την αλλαγή της ονομασίας της γείτονος χώρας.

Ακολούθως η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, ανακοίνωσε ότι τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι σε ισχύ τίθενται και οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, τις οποίες είχε ψηφίσει η Βουλή της χώρας στις 11 Ιανουαρίου.

Οι δύο παραπάνω αποφάσεις δημοσιεύτηκαν στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Πρακτικά, με τις αποφάσεις αυτές, επισημοποιείται η μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε χτες στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης (www.vlada.mk) η οποία έχει αλλάξει το λογότυπο της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας – Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Ξεκινούν οι διαδικασίες αλλαγής πινακίδων, διαβατηρίων και διορθωτικών μέτρων για αγάλματα που ανήκουν στην ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας

Ήδη, το νέο όνομα της χώρας αναγράφεται στους επίσημους ιστότοπους της κυβέρνησης και των υπουργείων της χώρας, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίζεται πλέον, στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , ως υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία για την αλλαγή των πινακίδων και των διαβατηρίων.

Σήμερα στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) θα τοποθετηθεί στη μεγαλύτερη συνοριακή δίοδο της χώρας, στη Γευγελή (απέναντι από το τελωνείο των Ευζώνων) πινακίδα με το νέο όνομα της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ακόμη, όπως ανακοίνωσε η συντονιστική διυπουργική επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας, που συστήθηκε από την κυβέρνηση με σκοπό την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι τελωνειακές Αρχές της χώρας πρέπει εντός τριών ημερών να τοποθετήσουν αυτοκόλλητα στις πινακίδες των συνοριακών διόδων και στα δύο αεροδρόμια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια και Οχρίδα) με το νέο όνομα της χώρας.

Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να αντικαταστήσει τις πινακίδες στο Υπουργείο, τις σφραγίδες και τα χαρτόσημα στο Υπουργείο εντός δύο εβδομάδων, και στις διπλωματικές και προξενικές αντιπροσωπείες της χώρας στο εξωτερικό εντός τριών εβδομάδων.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να ξεκινήσει την έκδοση νέων πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων εντός τεσσάρων μηνών. Στο ενδιάμεσο, το ίδιο υπουργείο θα εξασφαλίσει αυτοκόλλητα με την ένδειξη “NMK” (το αρκτικόλεξο της ονομασίας North Makedonija) για τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων.

Ακόμη, σύμφωνα με τις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής, η έκδοση νέων διαβατηρίων θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2019. Στο ενδιάμεσο, το υπουργείο Εσωτερικών, κατά την έξοδο ή είσοδο στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στα υφιστάμενα ταξιδιωτικά έγγραφα και σε εκείνα που εκδόθηκαν κατά την μεταβατική περίοδο, θα θέτει σφραγίδα με την οποία θα διευκρινίζει ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα ανήκουν σε πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Στις ίδιες αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής της Βόρειας διευκρινίζεται ότι:

* Εντός έξι μηνών θα πρέπει να γίνει εξέταση και αναθεώρηση του καθεστώτος των αγαλμάτων, των δημοσίων κτιρίων και των υποδομών και, εφόσον αφορούν την αρχαία ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό ως μέρος της ιστορικής κληρονομιάς της Ελλάδας, να ληφθούν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα και δράσεις.

* Εντός έξι μηνών θα πρέπει να απομακρυνθεί το σύμβολο που εμπεριείχε η πρώην κρατική σημαία της χώρας (σ.σ. ο Ήλιος της Βεργίνας) από κάθε δημόσιο χώρο και να σταματήσει η δημόσια χρήση του, με εξαίρεση τους αρχαιολογικούς χώρους.

Ζόραν Ζάεφ: Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

«Το μέλλον δεν είναι πλέον μοιραίο. Πετύχαμε η πατρίδα μας να βρίσκεται στον ορθό δρόμο. Γινόμαστε το 30ό πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Γινόμαστε ασφαλής χώρα. Είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία μας. Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ανέφερε την Τρίτη σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Зоран Заев

@Zoran_Zaev

Иднината веќе не ни е судбина. Успеавме! Нашата татковина е на вистинскиот пат. Стануваме 30-тата полноправна членка на . Стануваме безбедна земја. Ова е нова страница во нашата историја.

Да живее Република Северна Македонија! 🇲🇰

78 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ο πρωθυπουργός της βόρειας γειτονικής χώρας συνοδεύει την ανάρτησή του με τέσσερις φωτογραφίες από την τελετή έπαρσης της σημαίας του ΝΑΤΟ στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της κυβέρνησης.

Γ. Κατρούγκαλος: Με την ανταλλαγή των ρηματικών διακοινώσεων τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών

George Katrougalos@gkatr

Με την ανταλλαγή των ρηματικών διακοινώσεων τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Ξεκινά μια νέα εποχή σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, φιλίας και συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Nikola Dimitrov

@Dimitrov_Nikola

We have just exchanged the final note verbale: Prespa Agreement enters into force! May today be the beginning of a long friendship between Greece and North Macedonia. We can’t change our past, but we can and we will shape our future of friendship, partnership and cooperation.

64 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Νίκολα Ντιμιτρόφ:  Ας είναι σήμερα η αρχή μιας μακράς φιλία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας

«Έχουμε μόλις ανταλλάξει την τελική ρηματική διακοίνωση. Η Συμφωνία Πρεσπών τίθεται σε ισχύ!» αναφέρει σε ανάρτησή του, στα αγγλικά, στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουίτερ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Στέλνει μάλιστα το μήνυμα: «Ας είναι σήμερα η απαρχή μιας μακράς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας, αλλά μπορούμε και θα διαμορφώσουμε το μέλλον της φιλίας, της εταιρικής σχέσης και της συνεργασίας μας».

Ο κ. Ντιμιτρόφ εμφανίζεται πλέον, στο προφίλ του στο τουίτερ, ως υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ανάρτηση του κ. Ντιμιτρόφ (@dimitrov_nikola) στα αγγλικά έχει ως εξής:

Nikola Dimitrov

@Dimitrov_Nikola

We have just exchanged the final note verbale: Prespa Agreement enters into force! May today be the beginning of a long friendship between Greece and North Macedonia. We can’t change our past, but we can and we will shape our future of friendship, partnership and cooperation.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί