Αλ. Τσίπρας: Ενισχύεται το Κοινωνικό κράτος, η Λαϊκή αντιπροσώπευση και η Δημοκρατία

Ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στα Social Media αναφέρει:

Με τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται το Κοινωνικό κράτος, η Λαϊκή αντιπροσώπευση και η Δημοκρατία, ενώ επαναπροσδιορίζονται οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Κατοχυρώνεται Συνταγματικά, ότι το κράτος θα πρέπει να παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες και εισοδηματικές ενισχύσεις προκειμένου να εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους τους πολίτες. Το κράτος εγγυάται το δικαίωμα στην καθολική πρόσβαση στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση. Αυτές οι παροχές θα αποτελούν πλέον δικαίωμα ενώ για πρώτη φορά αναγνωρίζονται στο Σύνταγμα οι υποχρεώσεις του Κράτους έναντι της αναπηρίας. Το κράτος εγγυάται ένα ενιαίο σύστημα καθολικής κάλυψης των πολιτών με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της ανταποδοτικότητας καθώς και την παροχή βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια. Με τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές ενισχύεται η λαϊκή αντιπροσώπευση με την καθιέρωση του θεσμού του δημοψηφίσματος κατόπιν αιτήματος των πολιτών αλλά και του δικαιώματος των πολιτών να προτείνουν νόμους προς ψήφιση στην Βουλή. Θεσπίζονται τα τοπικά δημοψηφίσματα για μεγάλα τοπικά ζητήματα και εισάγεται ο θεσμός των τοπικών λαϊκών συνελεύσεων. Καταργείται το ακαταδίωκτο των υπουργών και ο απαράδεκτος νόμος περί της μη ευθύνης τους. Παράλληλα, εντάσσεται στο Σύνταγμα το αναλογικό εκλογικό σύστημα ενώ απαγορεύονται εκλογικοί νόμοι που διαστρεβλώνουν τη λαϊκή ψήφο καθώς και οι «δοτοί» πρωθυπουργοί ενώ παράλληλα περιορίζονται οι θητείες των βουλευτών/βουλευτριών σε 3 διαδοχικές περιόδους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωράει στο διαχωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος καθώς το νέο Σύνταγμα θα κατοχυρώνει τη θρησκευτική ουδετερότητα της ελληνικής Πολιτείας καθώς η έννοια της επικρατούσας θρησκεία, για την Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν θα αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας.

Στο βίντεο πανεπιστημιακοί αναφέρονται ειδικότερα στις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης, Σπύρος Σπουρδαλάκης, αναφέρει ότι η Επιτροπή ήταν μία καινοτόμος, συμμετοχική πολιτική διαδικασία, κατά την οποία ενημερώθηκαν οι πολίτες για το τι σημαίνει συνταγματική αναθεώρηση. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώθηκαν διαβουλεύσεις ανάμεσα σε κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, πανεπιστήμια, Δήμοι και επιστημονικές ενώσεις.

Όπως αναφέρει ο κ. Σπουρδαλάκης, έπρεπε να οργανωθεί και μία ηλεκτρονική διαβούλευση «ούτως ώστε οι πολίτες θα μπορούσαν να απαντήσουν στα επίδικα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Επίσης επισημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα λαϊκής, νομοθετικής πρωτοβουλίας, «λελογισμένης» που σημαίνει ότι «μπορούν να παίρνουν οι πολίτες πια, πρωτοβουλία για κάποιος νομοθέτημα».

Επίσης, ο συνταγματολόγος, ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου, Κώστας Ζώρας, σημειώνει ότι θα είναι η πρώτη φορά που το Σύνταγμα της Ελλάδας θα περιέχει τέτοιου είδους πρόταση με αναφορά στο κοινωνικό κράτος: Εθνικό Σύστημα Υγείας, Εθνικό Σύστημα Περίθαλψης, εργασιακά δικαιώματα, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, διαιτησία, κατώτατος μισθός. Προσθέτει δε, ότι «η αντιπροσώπευση και ο κοινοβουλευτισμός εμπλουτίζονται με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας».

Ακόμα, αναφέρεται στην καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα της χώρας, προκειμένου η κατανομή των εδρών στο Κοινοβούλιο, να ανταποκρίνεται στην πραγματική βούληση του λαού.

Για το θέμα αυτό, η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, πρόεδρος ΕΚΔΔΑ, Ιφιγένεια Καμτσίδου σημειώνει ότι η θέσπιση ορίου εκλογικών θητειών «θα δώσει ξανά πολιτικό νόημα στη σχέση εκλογέα και βουλευτή», ενώ ο κ. Σπουρδαλάκης τονίζει την υποχρέωση της Πολιτείας να έχει εκλεγμένους πρωθυπουργούς και όχι πρωθυπουργούς που εκλέγονται από άλλους φορείς.

Για την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών , ο κ. Ζώρας αναφέρει ότι «ουσιαστικά οδηγούσε στην ατιμωρησία του πολιτικού προσωπικού», ενώ «για πρώτη φορά στην συνταγματική ιστορία της Ελλάδας, διακηρύσσει την θρησκευτική ουδετερότητας της ελληνικής Πολιτείας».

Η κ. Καμτσίδου αναφερόμενη στο ζήτημα αυτό, συμπληρώνει ότι έτσι το κράτος θα πάψει να «θρησκεύεται» και η Εκκλησία, αυτόνομα, θα ρυθμίζει τα εσωτερικά της ζητήματα και θα απευθύνεται στο ποίμνιό της με όρους πνευματικούς.

«Το Σύνταγμα θα τους Έλληνες είναι η πατρίδας μας» τονίζει η καθηγήτρια και προσθέτει ότι κάθε αναθεώρηση του Συντάγματος είναι «ένας αγώνας για την Δημοκρατία, μία προσπάθεια για τη θωράκιση των αντιπροσωπευτικών θεσμών για την θωράκιση της συμμετοχής του λαού στις διαδικασίες της λήψης των αποφάσεων».

Το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθά τα οποία είναι αναγκαία, προκειμένου ο καθένας να μπορεί να διαβιώνει με όρους αξιοπρέπειας, αναφέρει στο ίδιο βίντεο η Ιφιγένεια Καμτσίδου και προσθέτει ότι η προστασία του κοινωνικού κράτους είναι ένας αγώνας που πρέπει να δίνεται διαρκώς.

Επίσης, η κ. Καμτσίδου σημειώνει ότι με την συνταγματική αναθεώρηση δίνεται η δυνατότητα στο λαό να παίρνει αποφάσεις για τη ρύθμιση σημαντικών ζητημάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί