Σε ενίσχυση της συνεργασίας τους προχωρούν ΑΔΜΗΕ- ΔΕΔΔΗΕ

Σε ενίσχυση της συνεργασίας τους προχωρούν ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικης Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του συνολικού Συστήματος Ενέργειας.

Η συνεργασία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος CoordiNET, συνολικού προϋπολογισμού 19,2 εκ. ευρώ, στο οποίο συμμετέχουν 33 εταίροι από 10 Ευρωπαϊκές χώρες. Από την Ελλάδα συμμετέχουν ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Σκοπός των Διαχειριστών είναι η χρήση των διεσπαρμένων μονάδων παραγωγής (κυρίως Φωτοβολταϊκών) που είναι εγκατεστημένες στο Δίκτυο Διανομής, η οποία, μαζί με τη σταδιακή εγκατάσταση νέων τεχνολογιών, όπως οι ηλεκτρονικοί μετρητές και τα ηλεκτρικά οχήματα, αναβαθμίζουν το ρόλο των Δικτύων Διανομής στη συνολική λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων.

Με τη συνεργασία ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ θα επιλύονται προβλήματα συμφόρησης της ροής ισχύος και προβλήματα τάσης, θα αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ και ο καταναλωτής θα απολαμβάνει ποιοτικότερες υπηρεσίες. Οι λύσεις που θα αναπτυχθούν στα πλαίσια του έργου, θα δοκιμαστούν σε τρεις χώρες, (Ελλάδα, Ισπανία και Σουηδία). Ειδικότερα στην Ελλάδα, οι πιλοτικές λύσεις θα εφαρμοστούν στην Κεφαλονιά και στην Αττική.

Την εναρκτήρια συνάντηση του έργου, που πραγματοποιήθηκε στην Μαδρίτη στις 25 Ιανουαρίου, προλόγισε εκ μέρους των Ευρωπαίων Διαχειριστών Διανομής (E.DSO) ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ καθ. Νίκος Χατζηαργυρίου, ο οποίος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των διαχειριστών μεταφοράς και διανομής, αλλά και των παικτών της αγοράς για την επίλυση των πολύπλοκων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί